OPEC+ dogovorio povećanje proizvodnje –Govori se o kompromisu Rijada i Teherana?

OPEC

Članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) su se dogovorili povećati proizvodnju nafte za milijun barela dnevno od 1. srpnja, prenosi Reuters, citirajući dva izvora ove organizacije. Međutim, realni rast proizvodnje sirove nafte će biti od 400 000 barela dnevno. Drugi izvori kažu da bi  rast proizvodnje mogao doseći i 700 000 barela dnevno, ovisno o tome koliko će nafte proizvoditi Venezuela, Iran i druge zemlje koje se suočavaju s poteškoćama.

Podatke se potvrdili ministar nafte Nigerije, Emmanuel Ibe Kachikwu.

“Da, postigli smo sporazum, milijun za OPEC i zemlje koje nisu članice kartela”, rekao je Kachikwu.

Dakle, zemlje skupine OPEC su odlučile nastaviti s implementacijom 100% svojih kvota, uzimajući u obzir da će u nekim zemljama možda pasti proizvodnja nafte.

Prije toga, ministarski nadzorni odbor proširene skupine OPEC+ je preporučio da zemlje organizacije povećaju proizvodnju nafte za milijun barela dnevno.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Khalid Al-Falih, rekao je kako se očekuje da će ovaj volumen biti raspodijeljen na 24 zemlje, ali je objasnio da će stvarne isporuke na tržištu biti niže, jer neke zemlje ne mogu povećati proizvodnju.

Iran je ustao protiv bilo kakvog povećanja proizvodnje nafte, jer se Islamska Republika suočava s američkim sankcijama koje paraliziraju izvoz. Stav Teherana je bio da bi svjetska proizvodnja nafte trebala ostala u količinama koje je OPEC+ utvrdio sporazumom postignutim krajem 2016. godine.

Unatoč prosvjedu Irana, zemlje OPEC-a i drugi izvoznici nafte su odlučili povećati svjetsku opskrbu za jedan posto, kako bi se ohladilo tržište nakon što su cijene nafte premašile 80 dolara po barelu.

Međutim, ova se odluka tumači i kao rezultat kompromisa između Saudijske Arabije i Irana, koji je dugo odbijao ideju o povećanju proizvodnje nafte, što je bila inicijativa američkog predsjednika Trumpa.

Nakon potvrde da je dogovor postignut, cijene nafte su blago porasle, ali se barel Brenta još uvijek podaje po cijeni od 75 dolara, dok američka WTI nafta stoji 68 dolara po barelu.

Ulog je prevelik – Naftno “prijateljstvo” Moskve s Rijadom se mora očuvati

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
1 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
2 Komentatori
Laki TopalovićAaaa Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Aaaa
Gost
Aaaa

(Nebitno za price, ali…) ta zgrada OPECa sa fotografije je srušena prije 10ak godina. Napravljena je nova na drugoj lokaciji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ma što su dogovorili, nafta raste danas, malo je sve konfuzno. Čak i Saudi s Rusima dogovaraju kvote, pa i cijene koje ne odgovaraju Trumpu. Našlo se nešto na pola puta što zadovoljava i Iran i Rijad, povećanje proizvodnje nominalno milijun, Rusi vele da će to efektivno biti 400 000 b/d, a FT oko 700 000 b/d. Iranci imaju kupce za svu svoju naftu, samo ako budu imali kako vaditi, a tu onda uskaču Rusi i China National Petroleum Company. ‘Be lud zbunjenog. Vidjet ćemo još. Dogovor je ipak postignut.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik