Ulog je prevelik – Naftno “prijateljstvo” Moskve s Rijadom se mora očuvati

Mohammad bin Salman i Vladimir Putin
58 komentara

Iako nije jasno zbog čega bi ishod jedne nogometne utakmice utjecao na važna pitanja poput svjetskog tržišta nafte, američki CNBC piše, kako, unatoč teškom porazu reprezentacije Saudijske Arabije, Rijad i Moskva ne namjeravaju zaustaviti suradnju u naftnom sektoru, posebice u obliku skupine OPEC +. Američki kanal navodi kako će dvije zemlje vjerojatno  razgovarati o podizanju razine proizvodnje nafte i time pokušati nadoknaditi pad opskrbe na tržištu zbog nadolazećih sankcija protiv Irana i krize u Venezueli.

Iako je na Svjetskom kupu ruski tim porazio Saudijsku Arabiju s rezultatom od 5 : 0, sve ukazuje da Vladimir Putin time nije uvrijedio princa zemlje Mohammada bin Salmana, piše CNBC.

Čini se da su se princ Mohammad bin Salman i Vladimir Putin prošli tjedan dogovorili da ojačaju format sporazuma o nafti, koji je postao temelje energetske i gospodarske suradnje dvojice čelnika, unatoč činjenici da Moskva i Rijad razmatra mogućnost mijenjanja uvjeta ove za njih uspješne transakcije.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, potvrdio je u petak kako su stranke postigle dogovor da bi savez Moskve i skupine OPEC trebao biti “institucionaliziran”. Trebao bi se proširiti na Rusiju i tako učinkovitije nadgledati.

Summit OPEC-a će se održati idući petak, nakon čega će članovi ove organizacije održati pregovore s Rusijom i drugim zemljama koje nisu dio kartela.

CNBC piše kako dobri odnosi između Rusije i Saudijske Arabije nikoga ne trebaju iznenaditi. Time se jača suradnja dva najveća svjetska proizvođača nafte u trenutku kada da se OPEC suočava s nekim vrlo teškim problemima. Jedan od njih je smanjenje količina zaliha nafte u Venezueli, a drugi su sankcije koje SAD namjeravaju nametnuti Iranu nakon Trumpovog izlaska iz nuklearnog sporazuma s Teheranom.

“Ovaj put će summit OPEC-a više nego ikad biti povezan s geopolitikom nego s tržištem”, rekao je Daniel Yergin, stručnjak za energetiku i potpredsjednik IHS Markita.

Cijena nafte

“Iranski izvoz već počinje padati. Između ostalog, summit OPEC-a će se morati nositi s učinkom sankcija koji se već osjeća na tržištu, čak i ako same sankcije još nisu stupile na snagu”, tvrdo Yergin.

Najveći utjecaj u na ovu situaciju imaju SAD, obzirom da je Donald Trump dvaput napisao na Twitteru da su sadašnje cijene nafte previsoke.

“Naravno, Trump je koristi novi oblik pritiska u igri, ali su isto rekli Indijci, koji su jako zabrinuti zbog utjecaja visokih cijena nafte na gospodarski rast zemlje”, objasnio je Daniel Yergin.

Osim toga, politička ravnoteža u Sjedinjenim Državama igra i svoju ulogu. U kampanji za izbore za američki Kongres, planirane za studeni ove godine, gospodarski rast je glavna točka republikanskih snaga koje pokušavaju zadržati kontrolu nad Senatom i Zastupničkim domom.

Očekuje se da će na summitu skupine OPEC stranke pregovarati o pitanju izmjene sporazuma o proizvodnji nafte, kojim se tijekom proteklih godinu i pol dana za tržište osiguravalo 1,8 milijuna barela nafte dnevno.

Rusija se zalaže za povrat na tržište s milijun barela dnevno u relativno kratkom vremenu. Međutim, prema analitičarima, Saudijci žele smanjiti razinu proizvodnje zbog straha da će cijena nafte previše pasti.

“Mislim da će pokušati smanjiti brojku na oko 500 000 barela dnevno, ali stvarni rast zaliha na tržištu će biti mnogo veći. Po mom mišljenju, oni će pokušati zbuniti i zavarati sve što je više moguće samo kako bi se cijene zadržale na ovoj razini”, rekao je John Kilduf iz New Capitala.

nafta, bušotina, novac

Iako će Rusija i Saudijska Arabija povećati ponudu, tu odluku ne podržavaju sve članice OPEC-a. Iran, Venezuela i Irak vjeruju da bi trenutni sporazum o proizvodnji nafte trebao ostati u sadašnjem obliku, uglavnom zbog toga što već osjećaju utjecaj sankcija.

“Postoje dvije zemlje u OPEC-u koje se suočavaju s “međunarodnim” sankcijama, a protiv Irana su sankcije poduprle i dvije članice kartela, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija”, rekla je Helima Croft, čelnica strategije za globalne robe kuće RBC Capital Markets.

Donošenje odluka kompliciraju i drugi čimbenici. Ove godine je količina proizvodnje nafte u Venezueli pala za 700 000 barela dnevno. Osim toga, analitičari vjeruju da će do kraja ove godine zbog američkih sankcija s tržišta “nestati” oko 500 000 barela dnevno nafte iz Irana.

U ožujku je OPEC najavio da će pozvati američke proizvođače na sastanak kako bi raspravljali o ekstrakciji nafte iz škriljca i srodnih tehnologija.

Istovremeno, SAD i dalje plasiraju ogromne količine sirove nafte na tržište, nešto manje od 11 milijuna barela dnevno.

Razina proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama je premašila onu iz Saudijske Arabije, stoga rast sektora proizvodnje nafte od škriljca još jedan čimbenik koji komplicira OPEC i smanjenje proizvodnje nafte u Rusiji.

“Saudijci doista osjećaju da nešto duguju Trumpu, nakon što je američki predsjednik pokopao iranski nuklearni sporazum”, rekao je Kilduff.

“Ovo je neobičan razvoj događaja. Rusima se ne sviđa što su Sjedinjene Države podigle proizvodnju na 11 milijuna barela dnevno, jer uzimaju veliki tržišni udio. Rusija može naštetiti Sjedinjenim Državama i smanjiti cijene, čime će izbaciti iz igre neke aktere iz sektora škriljca. Rusi  imaju još neke adute”, dodao je John Kilduf.

Nakon razgovora sa saudijskim ministrom energetike Khalid Al-Falihom u srijedu u Moskvi, njegov ruski kolega Aleksandar Novak je izjavio kako obje strane “načelno podupiru postupno povećanje proizvodnje nafte do 1,5 milijuna barela dnevno, počevši od 1. srpnja ove godine.

nafta sad

Bloomberg je danas objavio vijest kako zemlje skupine OPEC pregovaraju o kompromisnom sporazumu, prema kojem će se proizvodnja nafte u narednih nekoliko mjeseci povećati za 300 do 600 000 barela dnevno.

Prema sugovorniku agencije, dok se Iran protivi bilo kakvom povećanju trenutne kvote, dužnosnici iz nekoliko drugih zemalja vjeruju da će ovaj tjedan u Beču dogovoriti relativno malo povećanje proizvodnje.

Cijene sirove nafte tipa Brent su odmah porasle i danas se barel prodavao za 74,14 dolara. Rast proizvodnje u skladu s kompromisnim sporazumom, ako se postigne, bit će manji od ruskog predviđenog povećanja proizvodnje na 1,5 milijuna barela dnevno.

Bloomberg potvrđuje da se sada već na službenoj razini radi na uspostavljanju trajne suradnje između kartela OPEC, Rusije i ostalih proizvođača nafte, čime bi nastao OPEC+, skupina od 24 zemlje.

Kao što smo naveli, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da Rusija i Saudijska Arabija nude povećanje proizvodnje od 1,5 milijuna barela dnevno u trećem tromjesečju. Kvote se trebaju distribuirati proporcionalno među svim sudionicima dogovora.

Međutim, ruski mediji navode kako je Iran rekao da će mu se pridružiti Venezuela i Irak, koji će blokirati prijedlog za povećanje proizvodnje na sastanku OPEC+.

“Tri osnivača kartela OPEC namjeravaju zaustaviti povećanje proizvodnje, rekao je predstavnik Irana u kartelu”, Hussein Kazempur Ardebili.

“Ako Saudijska Arabija i Rusija žele povećati proizvodnju, to će tražiti jednoglasnu odluku članova skupine. Ako te dvije zemlje žele ići same, to će biti kršenje sporazuma o suradnji”, dodao je Hussein Kazempur.

Dok Saudijska Arabija i Rusija imaju rezervne kapacitete, mnogim zemljama OPEC-a, uključujući Iran i Venezuelu, bit će teško povećati proizvodnju, čak i ako se njihova kvota poveća. Osim toga, Teheran i Caracas se suočavaju s problemima američkog embarga i sankcija, a tu opet trebaju pomoć Moskve, Pekinga, New Delhija i drugih velikih aktera na svjetskom tržištu nafte koji su odlučili zaobići sankcije Washingtona.

Aleksandar NovakBarelBrentJohn Kildufkhalid al-falihNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
5 godine prije

Jedni ulaze u BRICS, drugi izlaze iz EU, treći bi u OPEC, četvrti su već napustili JCPOA, peti blokirani u GCC-u, sedmi bi van iz UN-a, osmi (ne) žele u NATO, deveti … itd.

Kako bi rekli Dalmatinci: totalno ludilo, brale!

Sarajevo
5 godine prije

dakle, moze li se onda reci da je i Putin hipokrata?

bbbb
5 godine prije

Vole se bradersi.

jafar
5 godine prije

Kora@
Bravo – sve receno!

Alen
5 godine prije

Ovakvi tekstovi odlicno dodju pojedicima koji jedva docekaju da sve relativiziraju ,izjednacavaju , nastoje stvoriti sliku kako su eto svi isti ,svi krvavi , svi samo sebe gledaju a cilj im je ,ili posao , da umanje vaznost promjena koje su neminovne ….

Luzeri ,luzeri dzaba vam trud…

mmm
5 godine prije

I onda se neki I dalje cude zasto rusija nema saveznika osim par susjednih po zemalja koje zbog straha nesmiju izaci iz saveznistva,a rusi bi rodenu majku izdali za Malo dolara I ugodno druzenje za zapadnim prijateljima I odnedavno arabijskim kozojebima.a na ovom portalu se nastavlja braniti neobranjivo,I pokusava se sacuvati putinov mesijanski status unatoc svemu.ako nakon svih putinovih izdaja sirije,Irana sad I venecuele uspijete ,zasluzili ste svaku kunu koju dobijete iz ruske ambasadora za ovu propagandu

Majk Majers
5 godine prije

Upravo šta san pisa neki dan-Putin direktno podržava genocid u Jemenu da bi održa poslovne odnose sa agresorima. Pljuc

Mucke
5 godine prije

Hmm da,jako cudan saveznik koji saveznicima ne isporucuje ni ono sto je davno placeno.a neprijateljima nudi na prodaju ono sto saveznicima ne zeli isporuciti.Americki predsjednici su se znali drzat za rucice i balit sa saudijcima.
Putin je samo htio reci,znam i ja to.

robi
5 godine prije

Imam osjećaj da, u zadnjih par mjeseci, po komentarima da je posložene strategija ( sistematski) preko komentara da se relativizira ili “zamuti” činjenično stanje. Primjećujem da vrlo brzo se napiše komentar koji relativizira članak, taj komentar dobije vrlo brzo puno pluseva, vrlo brzo dobije komentare na komentar koji također na toj liniji relativiziraju članak i dodaju nove nijanse te dalje “razvodnjavaju – relativiziraju-preusmjeravaju” srž članka. Sve se to dešava iznenađujućom brzinom, po meni, na taj način se miče fokus sa bitnih činjenica u tekstu članka, ipreusmjeri na neka područja da li emotivne naravi ili same po sebi suprotstavljajućih područje koja se ni ne mogu uskladiti. Po meni je to strategija “zamuti” jer u mutnom se ne vidi kristalno jasno “ko pije ko plaća”. Da li je još netko primjetio to ili je to moja inerpretacija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI