SAD teroristima na jugu Sirije poručile da ne računaju na njihovu pomoć

SAD vojnik
29 komentara

Kako izvještava Sam Heller, američko veleposlanstvo u Ammanu je obavijestilo takozvanu “Slobodnu sirijsku vojsku” na jugu Sirije da svoje odluke ne donosi na temelju pretpostavke ili očekivanja vojne intervencije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika protiv sirijske vojske.

Nadalje, američko veleposlanstvo u  Ammanu potiče zapovjednike “Slobodne sirijske vojske” u južnoj Siriji da donose odluke temeljene na vlastitim interesima i interesima njihovih obitelji i skupina.

“Trebate donijeti odluku na temelju procjene vaših interesa i interesa vaših obitelji. Ova procjena i odluke su samo u vašim rukama”, poručilo je američko veleposlanstvo sirijskim islamističkih skupinama u poruci koju je objavio Sam Heller, analitičar u Kriznoj skupini.

Prema njegovom mišljenju je sadržaj poruke proturječan deklariranoj politici Sjedinjenih Država, koje su tijekom protekla dva mjeseca najmanje tri puta javno upozorile sirijsku vojsku i saveznike da ne pokreću vojne operacije protiv “Slobodne sirijske vojske” u takozvanoj zoni de-eskalacije sukoba u  južnoj Siriji.

Washington je čak obećao da će poduzmu “čvrste i prikladne mjere” kao odgovor na bilo koji napad, piše Sam Heller.

Nekoliko provladinih aktivista je izvijestilo kako su mnoge skupine “Slobodne sirijske vojske” na jugu zemlje u posljednja dva dana započele pregovore s Rusijom u pokušaju postizanja miroljubivog rješenja. Poruka američkog veleposlanstva u Ammanu vjerojatno će potaknuti ove napore, jer takozvana “Slobodna sirijska vojske” ne može računati na inozemnu potporu, zaključuje Heller.

Poruka američkih diplomata iz Ammana, koju je u nedjelju prenio Reuters, poziva skupine da samostalno odlučuju o njihovom odgovoru na brzo napredovanje sirijskih snaga koje nastavljaju napad na teritoriju zemlje duž granice s Jordanom i Golanskom visoravni okupiranom od strane Izraela.

“Mi u vladi Sjedinjenih Država razumijemo teške uvjete s kojima se suočavate i dalje savjetujemo Rusima i sirijskom režimu da ne poduzimaju vojne mjere koje krše dogovor o zoni de-eskalacije sukoba”, navodi se u poruci.

Bilo je zabrinutosti da bi novi napad sirijske vojske mogao uvući američke trupe u obračun sa sirijskim snagama, posebno one koje su razmještene u bazi Al-Tanf duž jordanske granice.

Poruka dolazi nakon što je Washington optužio Damask da “nedvosmisleno krši” prekid vatre dogovoren prošlog srpnja dogovoren Rusije, Sjedinjenih Država i Jordana.

Sporazumom se uspostavila zona de-eskalacije sukoba na jugozapadu Sirije, gdje su militanti i sirijska vlada prekinuli borbe. Sporazum je u konačnici bio usmjeren i na razdvajanje “umjerene” oporbe od terorista, jer su terorističke skupine isključene iz sporazuma. No, to se nikada nije dogodilo, što znači da su SAD i Jordan potpuno zanemarili implementaciju svog dijela dogovora. Na kraju je sirijska vojska pokrenula kampanju u pokrajini Dara’a, a od sinoć su se u napade na uporišta terorista uključile i ruske zrakoplovne snage.

“Kršenje prekida vatre od strane sirijskog režima na jugozapadu Sirije mora prestati”, izjavila je američka veleposlanica Nikki Haley na sastanku u Ujedinjenim narodima u petak. Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert upozorila je u četvrtak sirijsku vladu na “ozbiljne posljedice zbog vojnih aktivnosti”, ne ulazeći u detalje o kakvim bi se posljedicama moglo raditi.

Službeno je u Siriji raspoređeno oko 2 000 američkih vojnika, od kojih je dio među većinski kurdskim “Sirijskim demokratskim snagama” na sjeveru zemlje, a ostatak u bazi u Al-Tanfu.

Čini se da Washington nije voljan za izravan sukob sa sirijskom vojskom, što se vidjelo iz incidenta koji se dogodio ranije ovog tjedna u širem području Al-Tanfa, kada su sirijske snage gađale američke vojnike koji su se kretali prema njihovim položajima, zbog čega su se američki vojnici odmah povukli.

SAD imaju dugu povijest korištenja sirijskih pobunjenika kao svojih snaga, opskrbljujući ih oružjem koje je često padalo u pogrešne ruke.

Istraživanje koje je u prosincu provela skupina Conflict Armament Research  je ustanovilo da je oružje koje su Sjedinjene Države poslale “umjerenim pobunjeničkih skupinama” znatno povećale količinu i kvalitetu oružja islamističkih militanata.

“Iako je teško utvrditi jesu li terorističke skupine, poput ISIL-a ili bivšeg Al-Nusra Fronta, zaplijenile oružje od snaga pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država ili su se takozvani “umjereni” pobunjenici pomiješali s njima i predali im ubojite zalihe, ovaj trend je izazvao veliku zabrinutost u Moskvi”, po objavi ovog izvješća za USA Today piše Jim Michaels.

AmmanNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

“Bogovi” su pali na tjeme.

Alen
5 godine prije

I can’t do nothin’ for ya man
You got all these people on your back now
I can’t do nothin’ for ya man
Flavor flav got problems of his own
I can’t do nothin’ for you man

Siniša
5 godine prije

Ovo vec ozbiljno…jutros napadnuta Dara darava!!!

Riddick
5 godine prije

Što se tiče prodaje oružija , dobro se sećam kada je Turska vojska tokom zauzimanja Al Baba uhapsila nekoliko komandanata Slobodne Sirijske Vojske zbog prodaje municije i oružja ISIS.
Takodje HTS je dozvoljavao ISIS-u da nesmetano operiše na njihovom terenu pod uslovom da im plaćaju tskse za tako nešto.
Svi oni medjusobno trguju oružjem , Arapi imaju tu žicu za trgovinu , i to ne može niko da im ograniči.
Što se tiče Amera , oni nemaju plan šta dalje i samo sipaju novac u nadi da će barem dobiti na vremenu da nešto izboksuju za sebe , meni je najsmešniji primer bio kada je jedna grupa koju sponzoriše Pentagon ,i druga koju sponzoriše CIA medjusobno ratovale par meseci uz obilatu pomoć gorepomenutih dok oni nisu shvatili šta se dešava.
https://www.google.rs/amp/www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-cia-pentagon-isis-20160327-story.html%3foutputType=amp

Tupko Glupko
5 godine prije

Zanimljivo kako izuzetni u svakoj zemlji na koju bace oko nađu kritičnu masu domicilnih ljudi koji svrgavaju legalno izabranu vlast, izazovu dugogodišnje ratove i gospodarski/demografski unište same sebe i unazade se za nekoliko desetaka godina.
Drugi nikako da nauče iz tuđih grešaka.

maliboro
5 godine prije

Čeka se pametni komentar i opravdanje postupka amera od strane BURTA i 17 NOVEMBRA.

Balad
5 godine prije

“Prema njegovom mišljenju je sadržaj poruke proturječan deklariranoj politici Sjedinjenih Država, koje su tijekom protekla dva mjeseca najmanje tri puta javno upozorile sirijsku vojsku i saveznike da ne pokreću vojne operacije protiv “Slobodne sirijske vojske” u takozvanoj zoni de-eskalacije sukoba u južnoj Siriji.”

Zar je to čudno, kad državu vodi luđak koji danas ne zna što je rekao jučer, a sutra će zaboraviti i ono od danas!? 🙂 🙂 🙂

burt
5 godine prije

to je sumnjiva priča a mnogi su nasjeli na takvu igru, možda je to pismo donio u Reuters neki službenik CIA da svjesno unese zabunu, ako je u pitanju američko veleposlanstvo u Ammanu to je isto kao da je poslano iz podružnice CIA, to je stara špijunska škola, sve je suprotno od onog kako izgleda da jest, tako i
Rusi danima svjesno unose zabunu, nema nesirijskih jedinica u južnoj Siriji a u isto vrijeme doveli su velike snage Iračana, Iranaca, Afganistanaca, libanonskog Hezbollaha, tek je početna faza bitke, bit će tu još neugodnih iznenađenja

davor
5 godine prije

Lijepe vijesti. Još da prestane šverc droge i oružja preko Helmetsa, UNa, Crvenog Križa, Bechtela i ko zna kakvih sve humanitarnih i diplomatskih krugova.

Lindita
5 godine prije

17 komentara a niko ništa ni pametno, ni informativno da napiše, samo ća ća bla bla?

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

lijepo prvo kurde sad ove,a več pripremaju teren za poljsku ….a misle da ćemo mi ginut zbog njihovog skupog plina i nafte iz škriljca ? a kad će vize ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI