Sankcije ne funkcioniraju – Rusija među pet najvećih vlasnika svjetskog zlata

Ruske zlatne rezerve - željezni spremnici za zlatne poluge
21 komentar

Nakon što je 2018. godine stekla dodatnih 8,8 tona zlata, Rusija je ušla na popis 5 zemalja s najvećim zlatnim rezervama u svijetu. Na temelju podataka koje je objavila Središnja banka Rusije, zlatne rezerve zemlje su se povećale za 14,9% i sada iznose 2112 tona.

Prema Reutersu, ovaj rezultat je omogućio Rusiji da od Kine preuzme peto mjesto na listi zemalja s najvišim rezervama zlata.

Rusija trenutno zaostaje za Sjedinjenim Državama, Njemačkom, Francuskom i Italijom. Izvor u ruskoj industriji zlata su rekli je da su sankcije Zapada navele Središnju banku Rusije na odluku da poveća zalihe zlata.

Prema sugovorniku agencije, zlato je najsigurnije sredstvo jer se ne može zamrznuti ili staviti na crnu listu. Osim toga, Rusija namjerava “diversificirati” imovinu u američkoj valuti. Ranije je Središnja banka Rusije izvijestila je da je između lipnja 2017. i lipnja 2018. značajno smanjila svoju dolarsku imovinu. Istovremeno je Rusija ojačala svoje nacionalne rezerve s udjelima u juanima, euru i jenu. Krajem 2018. se Rusija gotovo u potpunosti riješila američkih državnih obveznica.

Mjera se dogodila nakon što je Moskva pokazala spremnost da smanji ovisnost o dolaru, ističući kako ne postoje planovi za ograničavanje transakcija u američkoj valuti. Rusija je izjavila da je cilj dedalarizacije poboljšati integritet ruske ekonomije i zaštititi se od američkih sankcija. Krajem srpnja 2018. godine, ruska središnja banka smanjila je dolarski dio međunarodnih pričuva na 24,4%, povećavajući udio u eurima i juanu na 32% odnosno 14,7%, prema procjenama bankarskih usluga.

Istodobno je banka povećala udio nekoliko drugih valuta s 12,4% na 14,7%, uključujući britansku funtu, japanski jen, kanadski i australski dolar, kao i švicarske franke.

Prema istraživanju, najveći prinos među portfeljima valutnih sredstava u razdoblju od lipnja 2017. do lipnja 2018. je dao bio je juan, 3,2% godišnje, dok je prinos na obveznice u američkim dolarima iznosio 0,35%.

Ukupni iznos međunarodnih pričuva Središnje banke Rusije je 11. siječnja ove godine porastao na 472,6 milijardi dolara.

Što se tiče američkih sankcija i pokušaja korištenja dolara kao instrumenta pritiska, predsjednik Vladimir Putin je krajem studenog primijetio da Sjedinjene Države “ne da su si pucale na noge, već malo više”.

No, konačni cilj vlade i Središnje banke Rusije nije “peglati statistiku”, već osigurati bolji život građanima Ruske Federacije. U tom smislu vrijedi podsjetiti da je godišnje izvješće za 2018. pokazalo da se razina potrošnje u Rusiji vratila se na razinu iz 2014. godine, kakva je bila prije krize.

Prema rezultatima ankete koju je proveo canter Romir, a objavila Ruska gazeta,  ispostavilo se da su građani počeli trošiti više na popravke, kupujući novi namještaj i nakit. Osim toga, Rusi nisu spremili na velike kupnje. Broj onih koji su potrošili mnogo novca na odmor se udvostručio i s 10 posto porastao na 21 posto. Isti je porast zabilježen za potrošnji na medicinske usluge.

Pao je broj onih koji kupuju nove automobile, ali je porasla potrošnja za kupnju dijelova i popravak postojećih. Naglašava se da neki ispitanici rijetko unaprijed planiraju velike kupnje ili ne žele o tome razgovarati sa sociolozima.

Paradoksalno, ali se uz ranije navedene podatke za 2018. godinu čini da Rusiji i ne treba ukidanje sankcija dok ne ostvari punu samodostatnost u svim sektorima ekonomije.

Rusija 2018. – Dok sankcije pljušte, zemlja obara rekorde

Sankcijezlatne polugeZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tom
5 godine prije

Sta celi tek bit kad prorade Severni2 i Turski tok.

Jurišić maja
5 godine prije

vanzemaljci iz Washingtona koji se nabacuju sankcijama svakoj zemlji s kojom ne mogu “brisati pod” nisu skužili da tako velikoj zemlji sa praktično bez graničnim resursima ne mogu ništa još od revolucije i prvih “petoljetki” rusi su plaćanja vršili zlatom i nisu ih uspili slomit

Mölltaler
5 godine prije

Prva rečenica nije baš točna. Piše da je Rusija u 2018. stekla 8.8 tona zlata, a toliko je povećala rezerve samo u 12. mjesecu. Ruske zlatne rezerve u 2018-oj godini su povećane za oko 270 tona.

Zax
5 godine prije

Primjer juznoafricke republike za vrijeme apartheida. Bili pod sankcijama pa su razvili gotovo samodostatnu ekonomiju. Od automobila do kucanskih aparata, proizvodili su sve sto su mogli. Cak su imali i svemirski program. Nakon ukidanja sankcija strane korporacije su preuzele trziste. Danas su uglavnom izvoznici sirovina i na putu da postanu zemlja treceg svijeta.

Zare
5 godine prije

Sta ima to veze sa sankcijama??? Pa Rusi sami vade vecinu zlata

ad astra
5 godine prije

Interesantan članak. Samo ajmo ga malo raščlaniti. Znači Rusija ima 2112 tona zlata. Jedan kg zlata je oko 36 000 eura, jedna tona je 36 milijuna eura, 1000 tona je 36 milijardi Eura. Zaokružimo priču, 2112 je oko 80 milijardi eura. Idemo dalje. Rusija ima rudnike zlata. Dalje. Ukoliko je cijena sirove nafte 100 dolara, Rusija dnevno izvlači nafte u vrijednosti milijardu dolara. Ako cijena nafte padne za 10 dolara po barelu, Rusija godišnje gubi 36 milijardi dolara, a vi pričate o povećanju zaliha zlata u vrijednosti cca 10 milijardi dolara na godišnjjoj razini. Kad kompariramo vijest iz teksta s stvarnom ekonomskom situacijom u Rusiji, vidimo da autor teži senzacionalizmu bez volje za stvarnim analiziranjem stvari. Primjer, ruski GDP u 2018. iznosio je 1719 900 milijardi dolara. Kad usporedimo vrijednost zlatnih zaliha vidimo koliko je to benigna vrijednost. S druge strane, jedna Njemačka koja je manja po broju stanovnika i… Čitaj više »

dinaricus vulgaris
5 godine prije

naravno kad su brača kinezi počeli proizvodit zlato iz olova

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI