Saudijski režim traži smrtnu kaznu za pet boraca za ljudska prava

saudi
14 komentara

Saudijska Arabija želi smrt pet aktivista za ljudska prava iz većinske šiitske pokrajine Al-Qatif.

Oglasio se čak i Human Rights Watch, koji osuđuje “čudovišni pokušaj saudijskog državnog odvjetništva da odredi smrtnu kaznu nenasilnim aktivistima”.

“Svaka egzekucija je strašna, ali tražiti smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa Al-Ghomgham, koja čak nije ni optužena za nasilničko ponašanje, je monstruozan čin”, upozorila je u utorak direktorica organizacije za ljudska prava Human Rights Watch za Bliski istok, Sarah Leah Whitson, spomenuvši pet aktivista koje saudijski režim uhitio u istočnoj pokrajini sa šiitskom većinom.

Israa Al-Ghomgham (29) je optužena da je pjevala “neprijateljske pjesme” protiv režima i sudjelovala u prosvjedima u regiji Al-Qatif u istočnoj pokrajini Al-Sharqiya. Mlada žena je poznata po svom sudjelovanju u masovnim demonstracijama koje su na valu “Arapskog proljeća” u Saudijskoj Arabiji održavane 2011. godine. Na tim se prosvjedima od saudijskog režima tražilo da okonča sustavnu diskriminaciju šiita Saudijske Arabije.

U međuvremenu je skupina saudijskih aktivista upozorila da je želja saudijskog tužiteljstva da pogubi Israau Al-Ghomgham prvi slučaj u kojem se najstroža kazna traži za ženu kojoj je jedina “krivnja” što je bila aktivna u obrani ljudskih prava.

Saudijski režim je široko kritiziran zbog kršenja prava svojih građana, posebice aktivista, i dalje je jedna od najgorih zemalja na svijetu po pitanju ženskih prava.

Na isti način su nedavno ušutkane aktivistkinje za prava žena u Saudijskoj Arabiji, kada je pod izgovorom da su ugrožavale nacionalnu sigurnost uhićeno najmanje 13 žena. Dok su neke puštene, ostale su zadržane bez formalne optužbe ili obrazloženja.

Vlasti su nekoliko njih optužile za ozbiljne zločine, a lokalni mediji su svakodnevno provodili kampanju protiv njih u kojoj si ih nazivali “izdajicama kraljevstva”.

U izvješću objavljenom u svibnju je čak i  Amnesty International morao priznati  “glupost” reformi koje je nedavno najavio saudijski krunski princ Muhammad bin Salmana, koji je deklarativno “podržao kampanju za pravo žena da voze automobile” i rekao “da se nitko neće naći iza rešetaka, ako vodi mirnu kampanju za slobodu kretanja i ravnopravnost”.

Podsjetimo, Saudijska Arabija je 2015. dobila jednu od ključnih uloga u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iako je saudijski režim poznat kao najgora zemlja svijeta kad je riječ o slobodama žena, manjina i disidenata. Štoviše, mjesto u Vijeću za ljudska prava je dobio Faisal bin Hassan Trada, saudijski veleposlanik u UN-u, koji je osobno dao “zeleno svjetlo” za početak bičevanja Raifa Badawija, aktivista osuđenog na 1000 udaraca bičem zbog tekstova o slobodi govora u zemlji.

Amnesty Internationalljudska pravaSmrtna kazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

SAD jamačno neće dopustiti da se tako nešto dogodi. Pogledajmo kako su predani oslobađanju pastora u Turskoj.
A taj će čak i ostati živ za razliku od ovih. I spremni su uvesti sankcije.
Znači sigurno je za očekivati brzi odgovor američke administracije, uvođenje sankcija i izolacije Saudijske Arabije.
Čemu će se sigurno odmah pridružiti i Europa. Pogotovo Velika Britanija, Francuska i Njemačka. A s one strane bare i Kanada. Jer te države mare za ljudska prava i demokraciju daleko više nego za one sitne desetke milijardi dolara vrijedne vojne ugovore.

davor
5 godine prije

Dobila, ovaj…kupila mjesto u Vijeću za ljudska prava.

Grdi
5 godine prije

Najbolji prijatelji amera …………….

cicos
5 godine prije

Kooojiiii crni Human Rights Watch
Nema tu posla dok se ne umiješaju Kandićka , Biserko, Milićka.
Ima shejkovima gaće da padnu do koljena.
To su koke branilice ljudskih prava a nemaju yaya.

Alen
5 godine prije

Provokacija Irana

Anton
5 godine prije

I te vehabijske gnjide su OK a Asad je govno ? Ma ja , kad bi bili budale .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI