Afrička nacija spremna usvojiti smrtnu kaznu za homoseksualne odnose

Zabrana LGBTQ
45 komentara

Ugandski parlament usvojio je kontroverzni prijedlog zakona kojim se ‘prenaglašena homoseksualnost’ smatra kaznenim djelom

Ugandski parlament velikom je većinom glasao za prijedlog zakona kojim se određeni homoseksualni činovi smatraju smrtnim zločinom, šaljući tu mjeru predsjedniku Yoweriju Museveniju, od kojeg se očekuje da će je potpisati unatoč glasnom inozemnom protivljenju.

Svi osim dva od 389 parlamentarnih zastupnika u zemlji podržali su tu mjeru tijekom zakonodavne sjednice u utorak navečer. Nacrt zakona nameće smrtnu kaznu za “tešku homoseksualnost” kao i doživotni zatvor za “novačenje, promicanje i financiranje” homoseksualnih “aktivnosti”.

Fox Odoi-Oyelowo, jedan od dva zakonodavca koji su se protivili toj mjeri, opisao ju je kao “loše zamišljenu” s “neustavnim” odredbama u komentarima koje je citirao The Guardian. Ne samo da ne “uvodi nikakvu dodatnu vrijednost” postojećem zakonu, već “poništava uspjehe zabilježene u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja i kriminalizira pojedince” gdje bi se trebao usredotočiti na “kontakt koji je u suprotnosti sa svim poznatim pravnim normama”, rekao je zakonodavac.

Brojne inozemne LGBTQ zagovaračke skupine također su osudile tu mjeru, nazvavši je “zakonom mržnje” i “diskriminatorskim” i obećavši da će se protiv nje boriti.

Prethodni nacrt zakona predstavljen 2019. pozivao je na smrtnu kaznu za sve homoseksualce, a ta je praksa bila protuzakonita otkako je Uganda bila britanska kolonija. Museveni je prošlog tjedna napao zapadne vlade zbog prijetnji sankcijama kao odgovor na zakon protiv LGBTQ osoba, nazivajući njihove napore da afričkim društvima nametnu strane kulturne norme “licemjernima”.

“Homoseksualci su devijacije od normalnoga”, rekao je, objašnjavajući da je potrebno odgovoriti je li “priroda ili odgoj” odlučila o orijentaciji pojedinca. “Trebamo liječničko mišljenje o tome”, inzistirao je.

SAD su zaprijetile uskraćivanjem pomoći Ugandi 2014. kada je nacija usvojila zakon kojim se kažnjava “prenaglašena homoseksualnost”; prijestup koji uključuje homoseksualni seks ako je HIV pozitivan ili s osobom mlađom od 18 godina, doživotnom zatvorskom kaznom, što je dovelo do vala međunarodno protivljenje koje je rezultiralo obaranjem zakona zbog tehničkih razloga

Uganda, većinski kršćanska nacija, jedna je od 37 afričkih zemalja koje su zabranile homoseksualnost. Nigerija, Sudan i Mauritanija također kažnjavaju ovu praksu smrću u nekim slučajevima.

homoseksualciSmrtna kaznaUganda
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stipe
1 godina prije

Malo ekstremno ali idu u dobrom smjeru.

Lucija, prva
1 godina prije

Šta druge briga što će pisati u zakonu Ugande?
I ova ideja da sami pokušaju ispitati prirodu fenomena je potpuno u redu.

Drugo, neznam što se svi zgražaju: gdje ono piše: zatući i sahraniti obojicu u križ. Jednog preko drugog?

tuf
1 godina prije

Sad kad se Možemovci nađu i u Ugandi.

Гавран
1 godina prije

Pogrešno. Zbog velike destruktivne moći na svako socijalno okruženje njih trebia slati kod mentora na zapad. Nešto kao samoubilačke dronove.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sta kazu jel tesko dobit vizu za zivot ondije?

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Više od polovice planeta je skroz antagono spram luđačka ponašanja … Nije čudo , vide do čega to zlo vodi .. Tu boleštinu , poput i svih drugih , mentalnih oboljenja , valja lečiti a ne gurati , gadosti ljudima pod nos ! Sasma je normalno da ljudi burno reagiraju ! @Alexosijek – tužiteljka traži za mene 1500 Eura kazne – žalit ću se !

BordoDNK
1 godina prije

Nisam za tako radikalne mjere kao što je smrtna kazna. No, uticaj ovih šarenih bolesnika u zadnjih 50 god. Iz dana u dan raste. Negativan, naravno. Pod krinkom ” ugroženosti” nameću nam svoju izopačenost koju nazivaju ” ponosom”. Infiltriraju se u školske programe, u svaku poru života. Truju nam djecu svojom poremećenom percepcijom normalnog. Tome se mora stati u kraj.

tatamata
1 godina prije

za Maldena nema frke ,, njegov bembo dolazi u Split , sta je sigurno ,sigurno je

Max
1 godina prije

perverzija ne treba ali ni ubijanja.

Žile
1 godina prije

Hahhaa evo gde su sa da lgbt neka idu sada dole onu paradu ponosa al kako je zovu napravit ako imaju onu stvar 🤣🤣🤣

GoCro
1 godina prije

Nešto jako bitno vezano za pojam demokracije. U ovom slučaju od 389 zastupnika, njih 2 su protiv. I nakon glasanja nitko ovih 387 zastupnika ništa ne pita već se intervjuira dvoje koji predstavljaju minorni postotak populacije i potpuno su irelevantni jer je demokracija pobjedila.
Kratko pitanje za urednike. Zašto je u podnaslovu izraz “kontraverzni”? Njihova demokracija na to ne gleda tako.

Tupko Glupko
1 godina prije

Mlađi na znanje gdje da ne ide 😃

zlatan
1 godina prije

Inače je Uganda zemlja u koju bi se preselilo pola Evrope, samo da ih Uganda pozove. I šta sa njihovim pokojnim Idi Aminom, koji je to je poznato, bio ljudožder? Kao i onaj Bokasa, isto je kuhao malu djecu. To se zna.
Hm, jesu li im za te ludosti krivi bijelci?

Ivan
1 godina prije

Eh takav zakon i nama treba pod hitno..

Zvrk
1 godina prije

Homo odnosi nisu bolest nego parafilija, odnosno poremećaji.
Razlikujte bolesti i poremećaje!

Antee
1 godina prije

Extremizam WOKE ludila izaziva jednaku reakciju da se uspostavi balans. Nabijte ih na kur..kolac!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI