Šef DPR-a ne vidi razlog da pomiluje plaćenike osuđene na smrt

Denis Pušilin
13 komentara

Denis Pušilin rekao je novinarima u nedjelju da ne vidi razlog za pomilovanje stranih plaćenika osuđenih na smrt u toj republici.

“Prvo, treba da se rukovodim odlukom suda. Po prirodi tih članaka, tih krivičnih dela koje su počinili, ne vidim razlog, nikakve preduslove da donesem odluku o pomilovanju”, rekao je Pušilin.

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio je u četvrtak na smrt dvojicu britanskih državljana, Shauna Pinnera i Aidena Aslina, kao i Marokanca Saadouna Brahima zbog učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika.

Optuženi se izjasnio krivim po svim tačkama optužnice.

Vrhovni sud DPR-a počeo je meritorno razmatrati slučajeve dvojice britanskih državljana i jednog Marokanca 6. juna.

Tužilaštvo DNR je ranije saopštilo da je iskaz optuženih potvrdio njihovo saučesništvo u zločinima definisanim u dijelu 2 člana 34 (zločini počinjena od strane grupe lica), članu 323 (prisilno oduzimanje vlasti ili prisilno zadržavanje vlasti) i čl. 430 (najamništvo) Krivičnog zakona DNR.

DPRplaćeniciSmrtna kazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anja voli milovanja
1 godina prije

e sad me razocarao 🙁

Pa zasto bi?
1 godina prije

Ako su osudili na smrt onog Kanadcanina, koji je sa vozilom ubio 11 ljudi, zasto ne bi bili ovi placenici osudeni za jednako krivicno delo – masovno smrt. Za razliku od obicnog vojnika, koji je prinuden se boriti, oni su se sami odlucili, da idu i ubijaju!

tihobl
1 godina prije

Novorusi se zure za presudama prije nego sto se prikljuce RF, jer u Rusiji nema smrtne kazne.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Onda su gotovi . Sljedeci !!!

ogo
1 godina prije

Losa odluka Densa

Max
1 godina prije

A koga su plaćenici pomilovali.

tuf
1 godina prije

Ovo bi moglo služiti kao opomena trenutno prisutnim stranim plaćenicima kao i onima koji eventualno planiraju “poslovno” posjetiti Ukrajinu u okviru kakve vojno-redarstvene iliti mirovne akcije (po Plenkovićevom predlošku, khm).
Inače baš bih volio biti muha na zidu zapovjedništva britanskog SAS-a, nešto si sve mislim da planiraju prikrivenu akciju oslobađanja “svojih državljana”. DNR-ovcima bi bilo pametnije držati ove plaćenike negdje na rezervnoj lokaciji, svakako ne u običnom zatvoru, jer mogu očekivati da će Britanci nešto pokušati. Treba im svakako organizirati doček dostojan njihovog ranga, poput onoga kojeg su Talibani priredili američkim Navy Sealsima kada su helikopterom nepredviđeno upali u osinjak neprijateljskih snaga.

Suze Roni
1 godina prije

Tko ubija, biva ubijen. Amen!

nena
1 godina prije

Podrzavam ga sve zarobljene odmah na strijeljanje sa obe strane nema tu price to su pravi jaki rusi nemoze im niko nista.

lepak
1 godina prije

bi on drugacije da moze 😉

Inzersdorf
1 godina prije

Po kratkom postupku….bez milosti

1 godina prije

Ono što meni nije jasno je zašto zvanična Moskva ne ponudi Britancima pregovore o razmjeni ovih Engleza osuđenih na smrt za Juliana Asangea.
Ne mora ni doći do toga, ali bi London bio u gadnoj neprilici…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI