Američka država ukida smrtnu kaznu

Zatvor
7 komentara

Država Washington usvojila je nacrt zakona o ukidanju smrtne kazne, formalno kodificirajući prethodnu sudsku presudu protiv te prakse. Zakonodavstvo je sadržalo i druge reforme krivičnog pravosuđa, uključujući zabranu upotrebe sterilizacije kao kazne za zločine.

Guverner Jay Inslee, demokrata, potpisao je zakon u četvrtak, čime je Washington postala 23. američka država koja je ukinula smrtnu kaznu. Zakon je uklonio odredbu koja se odnosi na smrtnu kaznu iz državnog krivičnog zakona, nakon što je Vrhovni sud u Washingtonu presudio da sadrži “nedostatke”.

“Pokrenuo sam moratorijum na smrtnu kaznu u državi Washington 2014. godine, a naše obrazloženje za tu odluku je potvrđeno odlukom Vrhovnog suda [države] 2018. godine, kada su poništili statut smrtne kazne,” rekao je Inslee tokom potpisivanja zakona  . “Jasno su stavili do znanja… da je kazna primijenjena nejednako i na rasno neosjetljiv način.”

Usvojen u državnom parlamentu ranije ovog mjeseca, naišao je na protivljenje republikanaca. Državni poslanik Jim Walsh  rekao je da je ta mjera bila “prenagljena” i samo “zbirka uskih tehničkih korekcija”, a ne “fundamentalna promjena” državnih zakona o smrtnoj kazni.

Dok je Vrhovni sud Washingtona 2018. presudio protiv smrtne kazne – utvrdivši da je kazna nejednako primijenjena i nesrazmjerno korištena protiv crnih Amerikanaca – Walsh je tvrdio da sud „nije smatrao smrtnu kaznu neustavnom“ i osporio je legitimitet nedavno usvojenog zakona.

Protivnici smrtne kazne, uključujući ogranak Američke unije za građanske slobode (ACLU) u Washingtonu, pohvalili su nove zakonske izmjene, a zakonodavna direktorica grupe, M. Lorena Gonzalez, rekla je za CNN da je državni sistem krivičnog pravosuđa opterećen „ rasnim pristrasnost.”

“Drago nam je što je zakonodavna skupština države Washington konačno završila rad na okončanju ove proizvoljne i diskriminatorne prakse”, dodala je ona.

Washington je izvršio pet pogubljenja otkako je Vrhovni sud SAD-a 1978. godine vratio smrtnu kaznu, a posljednje je izvršio 2010. godine, prema podacima koje je prikupio Informativni centar za smrtnu kaznu (DPIC).

Smrtna kazna ostaje legalna u 27 država, kaže DPIC, napominjući da je nešto više od 2.400 ljudi trenutno osuđeno na smrt u SAD-u.

SADSmrtna kaznaVrhovni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
11 mjeseci prije

Ukinuli su i kaznu hemijskog kastriranja za kriminalce.
Za decu je kazna hemijskog kastriranja ostala.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Mislio sam da se smrtne kazne donose temeljem neoprostivih teških kaznenih djela bez obzira na rasu, spol, porijeklo, itd., a politička i zakonodavna vlast u Washingtonu tvrdi da se smrtne kazne donose na rasno neosjetljiv način i temeljene su na rasnoj pristranosti? Ako je tome tako, onda takve suce treba sankcionirati, a ne ovakve političke odluke donositi. Prva je ova što je pisalo u Jutarnjem listu prije šest dana da je sutkinja kaznila sa 70 godina zatvora čovjeka što je pljuvao policajce. Porotnici su ga proglasili krivim prema optužnici za uznemiravanje javnog službenika. Crnac je iz Teksasa. Zbog ranije osuđivanosti za tešku pljačku i obiteljsko nasilje, ovaj puta se suočio s minimalnom zatvorskom kaznom od 25 godina. Only in America. SAD ima najveći broj zatvorenika u svijetu – i ukupno, i po glavi stanovnika – preko dva milijuna na 330 milijuna stanovnika. Za usporedbu, Kina sa 1,3 milijarde stanovnika ima… Čitaj više »

dona
11 mjeseci prije

pfizer ubojice, Gatesa, Faucija, Schwaba i još mnoge treba ih osuditi za masovna ubojstva cjepivima smrtnom kaznom…

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Nisam pristalica ” smrtne kazne ” jer je bio ne jedan !!! Slučaj , ubojstva — nevinih ! A onda — nema nazad !!! Ovak … Ako je kriv – doživotno iza brave ak se pokaže i tad da nije bio kriv , ŽIV JE !!! Te će barem dobit , nekakovu , novčanu kompenzaciju , koliko to uopće može vratiti , prijethodi , ODUZET život … Glede toga . Država a pogotovu sudstvo NIJE NEPOGRIJEŠIVO a oduzjet čovjeku život pa poslje reć … Dješava se – je – sotonski . Toliko !

Painkiller
11 mjeseci prije

Demokracija

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. znate li zašto; Zato što će im uskoro trebati glupog “topovskog mesa” za novi rat u Europi i svaka šuša je dobrodošla, a pogotovo ovakvi…………… Ne vjeruj smeću Američkom ni kada “poklone nosi”………………………………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI