fbpx

Europa suočena s epidemijom ‘sifilisa’. Island i Irska “vode” do čak 878% povećanja oboljelih

Virus SIDA AIDS HIV

Sifilis je prestao biti “bolest prošlosti” nakon zabrinjavajućeg ponovnog izbijanja u Europi, tvrde zabrinuti zdravstveni stručnjaci. Iza problema stoje manji strah od zaraze HIV-om i rast aplikacija za upoznavanje (dating).

Širenje sifilisa u Europi se pojačava zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju, ističe Andrew Amato-Gauci, voditelja programa HIV / AIDS-a.

Različiti čimbenici utječu na izbijanje bolesti, kao što su “seksualni odnosi bez kondoma, mnogobrojni seksualni partneri i smanjenje straha od zaraze HIV-om”, objašnjava Amato-Gauci.

Novo izvješće ECDC-a pokazuje da je između 2010. i 2017. godine broj potvrđenih slučajeva sifilisa u cijeloj EU porastao za 70 posto.

Određene zemlje doživjele su porast seksualno prenosivih bolesti, a Island je naposljetku postao “vođa”, budući da se broj slučajeva povećao za 876 posto. Irska slijedi s rastom od 224 posto, dok su Britanija i Njemačka imaju više nego dvostruko povećanje.

Prema ECDC-u, „muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima“ (MSM) činili su oko dvije trećine slučajeva prijavljenih između 2007. i 2017., kada je poznata seksualna orijentacija. Heteroseksualni muškarci čine 23 posto slučajeva, a žene 15 posto.

Amato-Gauci je rekao da rastuće zanemarivanje upotrebe kondoma nije jedini čimbenik koji potiče porast.

To uključuje: više testiranja na sifilis u nekim skupinama, kao što su muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima, nedostatak ili nedovoljno seksualnog obrazovanja, slab pristup kondomima za tinejdžere i mlade odrasle osobe, seks pod utjecajem alkohola ili droga, uključujući upotrebu psihoaktivnih ‘lijekove za zabavu’.

Postoje izvještaji da aplikacije poput Tinder i Grindr također doprinose širenju bolesti. Amato-Gauci je istaknuo da ove usluge “mogu olakšati više seksualnih susreta, a time i prenošenje spolno prenosivih infekcija kao što su sifilis”. Istodobno, različite aplikacije mogu se koristiti za promicanje prevencije bolesti među korisnicima, istaknuo je.

Kako bi se preokrenulo širenje sifilisa, zemlje trebaju poticati ljude da “konzistentno” koriste kondome, kao i razviti bolje programe skrininga i obrazovanja, rekao je Amato-Gauci.

Lorenzo Giacani, izvanredni profesor na Odjeljenju za medicinu i globalno zdravlje Sveučilišta u Washingtonu, izjavio je da zbog obnove sifilisa u razvijenim zemljama potrebna snažna reakcija.

Definitivno je sigurno i nužno govoriti o epidemiji sifilisa u Europi, koja nesrazmjerno pogađa muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), ali ne samo njih.

“Podaci iz ECDC-a jasno pokazuju da sifilis nije bolest prošlosti, već vrlo prisutna među nama”, rekao je Giacani.

Među najtežim trendovima u razvijenim zemljama, primijetio je “značajan porast” u stopama kongenitalnog sifilisa, što znači veći broj slučajeva u kojima se bolest prenosi na fetus tijekom trudnoće.

Trenutno ne postoji cjepivo za sifilis, ali nekoliko istraživačkih skupina radi na razvoju jednog, uključujući Giacani. Vjeruje da bi razne europske zemlje mogle “učiniti više” kako bi ga razvile i proučile problem.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Odaberite sami sebe za partnera-e?
Što to ona radi ?
Ona nira !

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

A ?
idi vrit, trebalo mi 96 sekundi da shvatim što je pisac hteo da kaže !

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Za sve je kriva GLBT zajednica..oni su izvor zaraze a i ovi pedophili iz vatikana …..sve sami dilderi ,bilderi i dileri….Dante bi ih rado vidio u paklu ….

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Perun

jeje, evo ti ga na glavnom trgu u Zagrebu, jaše konja, umro od sifilisa !!
Jel i on bijo gej, GLBT, LGBT, derpe ili samo j e b a č ???
Perun, tebe bi ja prikuco na križ i nazvao krističević !
Ljudi spasite me od crkvenjakai njihova zla !! ih, šalim se, imam ja medicinu za njih !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Opći me ili me izopći !
Rješenje u općini ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Da muškarci imaju menstruaciju lagali bi tko ima veći…… tampon.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
IMAM VELIKI !

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

🙂

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

Za cijepljenje i hospitalizaciju te pogreb javiti se isključivo drugarici Merkel

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Vi’š ti Irske……. napreduje.
U svakom pogledu.
P.S.
Neko im rekao da se bećari side ne stide.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

bi li Irska bila to što je bez Hrvata?

nemaveze
Gost
nemaveze
1 godina prije

za Irsku vam iz prve ruke kazem, da su krivi doseljenici. Eto sad sam u Dublinu i ove pa ne bas zgodne i isuse ti debele Irke, su pijane vec u sedam, a ovi tamni samo cekaju da probuse finu mekanu pjegastu :)))

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik