Mnoge zdravstvene aplikacije dijele osjetljive medicinske podatke s trećim stranama, ugrožavajući privatnost pacijenata

aplikacije
1 komentar

Postavke privatnosti društvenih medija su iluzija: sve što prenesete na Internet daleko je od privatnog. Čak i vaša medicinska povijest, koja se smatra jednim od najosjetljivijih osobnih podataka. Ako koristite zdravstvene aplikacije onda te aplikacije mogu vaše podatke dijeliti s trećim stranama, pokazala je nedavna studija objavljena u British Medical Journal (BMJ).

Studija je izvijestila kako nedostatak transparentnosti i regulative oko prakse dijeljenja podataka zdravstvenih aplikacija dovodi u opasnost privatnost korisnika.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu i Kalifornijskog Sveučilišta Santa Barbara pogledali su 24 zdravstvene aplikacije za Android mobilne uređaje koji se odnose na medicinske podatke, izdavanje, primjenu, propisivanje ili upotrebu. Otkrili su da je njih 19, odnosno 79 posto, razmjenjivalo podatke korisnika. Ove zdravstvene aplikacije uključivale su neke od najpopularnijih onih za Android u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Australiji, poput Ade, MedicineWise i Medscape.

Vrsta podataka koja je razmjenjivana varirala je među aplikacijama, ali najčešće je bila riječ o povijest pregledavanja (38 posto slučajeva), lijekove koje je uzimao pacijent (25 posto), te zdravstvenom stanju korisnika (17 posto). Ovakvi se podatci  mogu prodati zainteresiranim stranama poput proizvođača lijekova i osiguravajućih društava.

Studija je također identificirala primatelje tih medicinskih podataka. U njih su bili uključeni tehnološki divovi poput Googlea, Amazona i Microsofta.

Kao da to nije dovoljno alarmantno, treće strane također dijele korisničke podatke s 216 četvrtih strana. Četvrte strane, koje su dobile najveću raznolikost i najveću količinu korisničkih podataka, bile su globalne tehnološke tvrtke poput Alphabeta, Facebooka i Oracle, zajedno sa svojim partnerima za razmjenu podataka.

Kako vam takva vrsta dijeljenja podataka može naštetiti

Kao prvo, ovakva vrsta razmjene podataka dovodi do toga da se korisnike cilja kroz oglase, što je samo po sebi dovoljno iritantno. Drugo, prakse razmjene podataka ovih zdravstvenih aplikacija s trećim stranama izazivaju ozbiljnu zabrinutost za privatnost.

Iako se identiteti korisnika ne otkrivaju u razmjeni podataka, tvrtke koje se bave infrastrukturom, plus analitikom i oglašavanjem imaju načina za identifikaciju korisnika.

Istraživači su primijetili da bi kompanije trebale osigurati barem transparentne politike dijeljenja, s obzirom na to da je riječ o osjetljivim podatcima.

Osim toga, u svojoj su studiji napisali da bi korisnici, u najmanju ruku, trebali moći točno odabrati kojim vrstama podataka mogu pristupiti i koristiti ih, te imati mogućnost da uopće ne dijele podatke.

“Privatnost će postati važna društvena odrednica zdravlja, a regulatorni organi trebaju preispitati dijeljenje korisničkih podataka u svrhe koje nisu povezane s upotrebom zdravstvene aplikacije”, napisali su istraživači.

Istraživači su nadalje sugerirali kako kreatori politika trebaju gledati na strožu regulaciju trećih strana, koje komercijaliziraju korisničke podatke ili tvrtke koje posjeduju i upravljaju mobilnim platformama i trgovinom aplikacija.

S obzirom koliko je razvijena farmaceutska industrija ovakvi nas rezultati ne čude. No, stanje je i više nego zabrinjavajuće. Iako je  u ovoj studiji riječ prvenstveno o stranim tvrtkama, ne znači da se i kod nas ne događaju iste stvari.

Zaštita zdravstvenih podataka je vaše osnovno pravo, no na žalost izgleda kako se ovakve prakse ne reguliraju. Informacije su moć. Stoga pazite s kim dijelite ove podatke, jer sve što napišete na internetu, ostaje na internetu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

Ovo je jedan od prvih poznatih problema s privatnošću podataka…u tekstu nisu spomenuti – poslodavci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI