Apple zaustavlja program ocjenjivanja reakcija Siri nakon zabrinutosti zbog špijuniranja

Apple
3 komentara

Tehnološki gigant prethodno nije uspio riješiti nedostatke u sigurnosti, izdajući ažuriranje nekoliko mjeseci nakon što ih je Googleov Project Zero otkrio. Štoviše, ažuriranje nije moglo riješiti sve pronađene sigurnosne probleme, javlja BBC.

Apple je odlučio obustaviti program koji je istraživao snimke korisnika širom svijeta putem glasnog pomoćnika Siri, nakon što su u novinama izražene brige za privatnost korisnika.

“Dok vršimo temeljit pregled, obustavljamo ocjenjivanje Siri na globalnoj razini”, izjavila je glasnogovornica Applea u izjavi, naglašavajući da će prilikom sljedećeg ažuriranja softvera korisnici moći odbiti pristupanje programu.

Prema izvještajima, objavljenim u The Guardianu, Appleovi vanjski suradnici, diljem svijeta redovito primaju Sirijeve snimke privatnih korisnika, a da to ne otkrivaju u dokumentaciji o privatnosti. Podaci uključuju audio zahtjeve, poslove povezane s drogom, medicinska pitanja i snimke parova koji imaju seksualne odnose.

Tvrtka prikuplja ne samo izravne zahtjeve glasovnom pomoćniku, već i privatne razgovore korisnika, dodaje novina.

Apple je inzistirao na tome da su informacije anonimne i da je cijeli projekt uspostavljen samo kako bi “pomogao Siri, kako bi bolje te shvatio i prepoznao što govoriš”, ali u izvještajima se navodi da su podaci predstavljeni s lokacijom i kontaktnim podacima potrošača.

Očito se i Apple i Google, koji se našao u sličnom skandalu s Google Assistentom, pokušavaju izvući iz ove situacije nakon što su njihove radnje otkrivene. Ranije smo objavili članak u kojem Google privremeno prestaje s pregledom zvučnih zapisa korisnika u EU, a vjerojatno u cijelom svijetu. Ono što najviše zabrinjava što su zapisi uzeti, u većini slučajeva, bez znanja korisnika, a još veća zabrinutost je u tome što se te snimke mogu povezati sa korisnikom.

Nadamo se da će ovo biti kraj takve prakse, te da će i ove velike tvrtke odgovarati za neovlašteno snimanje korisnika i ugrožavanje njihove privatnosti i sigurnosti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
3 godine prije

Di je ovaj svit doša, za nevirovat. Google zaustavlja ovo, Apple ono, Facebook nešto treće. Svi zaustavljaju. Ka da su prometnici. Meni je to dokaz da amerika propada. Samo se tamo zaustavlja. Je, propadamo i mi. Kolone na naplatnim kućicama, zastoji. Sve stoji, osin onog šta triba stajati, a ne stoji. Vrime nosi svoje. Još juče ka mladić, danas za ništa. Tako i ova jadna Amerika. Robove ne triba okrivljavati, oni su tamo išli silom, ali ove naše, nema stope američke na koju nisu ugazili. Iseljavali. A di? Sad nakon sto godina, di ćete sad, kad su propali? Nema više imovine ode. Upisa se u katastar ovaj, onaj, šteta da tolika zemlja bude u ledini. Zar nije bolje da je na meni i u ledini pa imam poticaj da ležin? Ne triba ništa raditi, samo prijaviš da je tvoja i da si seljak i država lipo plaća. Da i dalje… Čitaj više »

nessy
3 godine prije

Kad voljena Siri hakira tamo gdje treba, i za koji dan pocne ispaljivati balisticke projektile, tamo gdje ne treba, komentar ce biti ” ‘kako to, kako to’, pa nije za to predvidjena” ! Pitajte Vojka V., kako to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI