Kineski mediji optužili SAD za ”krađu” TikTok-a, Trump kaže da bi riznica SAD-a mogla dio novca od prodaje dati Microsoftu

Kina - Trump - TikTok
6 komentara

Državni mediji objavili su komentare koji su nastali uslijed svježih prijetnji Washingtona o tome da će zabraniti najveći startup na svijetu, što dodatno pogoršava ionako teške odnose SAD-a s Kinom, a uredništvo kaže da bi se Peking mogao osvetiti vlastitim mjerama ako akvizicija bude bila primijenjena.

Peking neće prihvatiti “krađu” kineske tehnološke tvrtke i mogao bi poduzeti mjere protiv Washingtona, ako je potonji na prisilan način ostvari predloženu akviziciju, navodi China Daily u uvodniku početkom ovog tjedna.

Uredništvo je optuživalo Trumpovu administraciju za “mlako postupanje” i za kažnjavanje kineskih tvrtki za “percipiranu nepravdu”, što su popratili službeni navodi koji navode da se takve kazne možda neće dogoditi, da bi kasnije američki predsjednik kasnije probudio napetosti, obećavši da će “ostvariti svoju prijetnju kako bi postigao ciljeve Washingtona”.

“Kina ni na koji način neće prihvatiti “krađu” kineske tehnološke kompanije, s time da kineska strana ima puno načina za uzvraćanje, u slučaju da uprava pokuša ostvariti planirani cilj. Budući da konkurentnost sada ovisi o sposobnosti prikupljanja i upotrebe podataka, ona nudi izbor ili slanje ili smrtnu borbu u tehnološkom carstvu”, navedeno je.

Snažni komentari dolaze nakon što su razgovori između američke podružnice TikTok-a i Microsofta Corp zastali jer su obje strane zagovarale jasnoću u vezi sa stavom Bijele kuće, izvijestio je Wall Street Journal. Američki predsjednik Donald Trump također je zaprijetio da će zabraniti kinesku kompaniju ako ne usvoji sporazum do 15. rujna.

Branitelji TikTok-a najavljuju žalbu nakon Trumpove tvrdnje da bi SAD mogao ostvariti veliku dobit od prodaje TikTok-a

Vijest dolazi nakon što je Trump rekao, u telefonskom razgovoru s izvršnom direktoricom Microsofta Satjom Nadellom, kako zahtijeva da američka blagajna primi “znatan dio” prodaje TikTok-a, navode medijski izvještaji.

“Sjedinjene Države trebale bi dobiti vrlo veliki postotak od sveukupnog iznosa, jer mi to omogućavamo. Došlo bi do prodaje, o kome nitko drugi ne bi razmišljao, osim mene, ali tako mislim i mislim da je vrlo fer”, rekao je Trump.

No, novinarka MIT Technology Reviewa, Charlotte Jee, osudila je Trumpove komentare kao “prilično zapanjujuće” i rekla da njegovo “izvanredno ponašanje” označuje veliki preokret u napretku njegove administracije koja želi pažljivo razmatrati poslovanje Googlea, Applea, Facebooka, Amazona (GAFA-e) i drugih velikih tehnoloških firmi u SAD-u.

“To je izvanredno ponašanje, jer smo prošli tjedan imali zakonodavce u SAD-u koji su pokušavali uvidjeti jesu li tehnološke kompanije prevelike, a sada Trump jednu od tih firmi pokušava učiniti još većom, tako da je to stvarno, stvarno bizarna situacija”, izjavila je Jee za BBC-jev program Today.

Vijest dolazi nakon što su britanski mediji rekli da bi ByteDance mogao premjestiti svoje sjedište u London, a britanski su dužnosnici izjavili kako bi bilo “apsurdno” uskratiti kineskoj kompaniji mjesto u glavnom gradu Velike Britanije.

Vlasnik TikTok-a BytDance našao se na udaru od američkih zastupnika krajem srpnja. Oni su optužili platformu za društvene medije da prikuplja podatke za kinesku vladu, ponavljajući time slične optužbe koje je administracija SAD-a prethodno izjavila protiv Huaweija.

Trump bi potencijalno mogao dodati TikTok na istu listu entiteta kao što je već dodao tvrtke Huawei, ZTE i 70 ostalih kineskih tehnoloških tvrtki, prisiljavajući tako američke kompanije na zabranu poslovanja s tim tvrtkama. Peking i ByteDance oštro su opovrgnuli tvrdnje Washingtona.

aplikacijeDruštvene mrežeTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tom
3 godine prije

Samo fejsbuk smije spijunirat cijeli svijet i niko vise

Stara kuka
3 godine prije

Pa dobro kakav je ovo zbrkan članak i naslov? Gdje je to Trump rekao “…da bi riznica SAD-a mogla dio novca od prodaje DATI Microsoftu”. Koliko vidim, rekao je da bi riznica mogla DOBITI, što više on to zahtjeva. Ne poznam porezno zakonodavstvo SAD na tom području, ali pretpostavljam da misli na nekakvu naplatu poreza od tako velikog posla. Jer BytDance traži za aplikaciju Tiktok i to samo za američko, kanadsko, australsko i novozelandsko područje 50 milijardi dolara. Moguće je stoga da su ove Trumpove prijetnje o zabrani samo pritisak na Kineze da smanje cijenu. Uzgred “izvršna direktorica” Microsofta Satya Nadella je muškarac. Također prenemaganje ove novinarke MIT Technology Reviewa, Charlotte Jee ima samo jednu svrhu, a to je naravno pronaći još jedan razlog za napasti zlog “rasista i seksista” Trumpa. Jer sasvim je logično da on u ovom trenutku podržava kupnju Tiktoka od strane Microsofta jer američka administracija ipak… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ako SAD nastave blokirati i sankcionirati Kineske tehnološke tvrtke i Kina može zabraniti rad njihovim Tvrtkama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI