Starija žena iz Ukrajine osuđena zbog dijeljenja objava o akcijama Rusije

Zatvor
13 komentara

Jedna žena u sjevernoj ukrajinskoj regiji Černigov osuđena je na pet godina zatvora jer je istovremeno opravdavala, poricala i veličala rusku “agresiju” na Ukrajinu, izvijestili su lokalni mediji u petak, pozivajući se na sudsku odluku.

Prema sudskim dokumentima, optuženica, čiji identitet nije objavljen, ‘lajkala’ je tri objave na web stranici ‘Odnoklassniki’. Platforma je popularna u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama, osobito među starijom populacijom, ali je zabranjena u Ukrajini.

Riječ je o objavama koje su uključivale objavu na društvenim mrežama, video koji su objavile ruske novine Komsomolskaya Pravda te “tekstualni i grafički materijal koji veliča” akcije ruskih snaga u Ukrajini. Žena je također koristila funkciju koja je omogućila da se sve objave koje su joj se svidjele automatski ponovno postavljaju na njezin račun, čineći ih vidljivima za njezinih 178 prijatelja na društvenim mrežama, rekao je sud.

Okrivljenica je na sudskom ročištu dala potpuno priznanje i zamolila suca da je posebno strogo ne kažnjava. Kazala je i da se ponaša “pod utjecajem političkih emisija” i da ne shvaća da čini zločin.

Ni ukrajinski pravosudni organi nisu otkrili dob žene. U sudskim spisima stoji samo da je bila starija osoba bez kaznenog dosjea. Osim što ju je osudio na zatvorsku kaznu, sudac je također naredio oduzimanje ženina mobilnog telefona i prijenosnog računala te je zatražio da plati sudske troškove u iznosu od 18.122 grivne (490 dolara).

Sankcije protiv brojnih ruskih web stranica, poput Odnoklassniki, uveo je bivši ukrajinski predsjednik Pyotr Poroshenko 2017. Zabranu je produžio sadašnji predsjednik Vladimir Zelenski. Prije zabrane, oko 24 milijuna ljudi – više od polovice stanovništva zemlje – koristilo je ruske stranice.

U siječnju 2022., oko mjesec dana prije izbijanja sukoba između Kijeva i Moskve, Ukrajinac je dobio kaznu od 350 dolara jer je lajkao objavu koja poziva na rušenje vlade u Kijevu. Optužen je za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Tijekom sukoba s Rusijom, Kijev je dodatno stegao kontrolu nad medijima, internetom i politikom vrlo restriktivnim zakonima. U prosincu 2022. usvojila je zakon o medijima koji je Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro osudila kao “sustavne probleme za demokraciju”.

Društvene mrežerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 mjeseci prije

Ha, u Rusiji bi dobila najmanje 10 godina. Inace, danas oni “mrtvi” komandosi preuzeli dvije platforme na Crnom moru.

MladenSt
7 mjeseci prije

Sad će u zatvoru dobivati kobasicu i bananu izrezane na fete ,😝

Podsjetnik
7 mjeseci prije

Ko nas bre zavadi 😀

Stole
7 mjeseci prije

To je demokratija u punom sjaju i poštovanje građanskih prava a u skladu sa instrukcijama i najvišim standardima zapada. Ali nema veze pošto uskoro pobeđuju Ruse i priključuju se NATO i EU i biće im extra!!!
PS
Bar dok se ne osveste

Max
7 mjeseci prije

Ludilo.

Zolja
7 mjeseci prije

Demokracija?

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Off

“Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, do prošlog tjedna na području Vukovarsko-srijemske županije zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je oko 12.200 svinja, a k tome je evidentirano i oko 800 uginuća. Eutanazirane životinje vlasnici poljoprivrednih gospodarstva nisu morali sami zbrinjavati već za njih to radi tvrtka koju je angažiralo samo resorno ministarstvo, javlja portal Vinkulja.hr.

“Zbrinjavanje usmrćenih svinja provodi tvrtka AGROPROTEINKA d.d. iz Sesvetskog Kraljevca, Strojarska cesta 11, koja jedina u RH ima odobreni objekt za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2…
tvrtka Agroproteinka u SUVLASNIŠTVU je aktualnog MINISTRA vanjskih poslova GORDANA GRLIĆ-RADMANA, odnosno u većinskom vlasništvu njegove obitelji.

Naime, osim Plenkovićevog ministra vanjskih poslova, na popisu dioničara u ovoj tvrtki su i njegov brat Ivica Grlić-Radman (20.57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20.56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora.”

Dobili koncesiju na 10 godina za ove poslove.

Anemija tvrdi upravo da nema sukoba interesa.
Ma, vjerojatno nema ni monopola.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI