TikTok tuži američku vladu

TikTok
4 komentara

TikTok tuži američku vladu u pokušaju da zaustavi provođenje zakona koji je Kongres usvojio prošlog mjeseca, a kojim se želi prisiliti vlasnika platforme ByteDance iz Kine da proda aplikaciju ili se suoči sa potpunom zabranom.

U aprilu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se ByteDanceu daje rok od 270 dana da se oslobodi poslovanja u SAD-u. Ako se ne pridržava, TikTok će biti zabranjen u trgovinama aplikacija koje služe američkim kupcima.

U tužbi, koja je u utorak podnesena američkom Apelacionom sudu za DC Circuit, TikTok je tvrdio da prijedlog zakona krši ustavnu zaštitu slobode govora.

Peticija opisuje “Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici” kao “kršenje bez presedana” prava iz Prvog amandmana.

„Po prvi put u istoriji, Kongres je usvojio zakon koji podvrgava jedinstvenu, imenovanu govornu platformu trajnoj, nacionalnoj zabrani i zabranjuje svakom Amerikancu da učestvuje u jedinstvenoj onlajn zajednici sa više od milijardu ljudi širom sveta“, tvrdi TikTok u tužbi.

Kompanija je također tvrdila da pozivanje na pitanja nacionalne sigurnosti nije dovoljno dobar razlog za ograničavanje slobode govora.

Brojni američki zakonodavci godinama su insistirali da TikTok predstavlja “prijetnju po nacionalnu sigurnost” zbog svog kineskog vlasništva i nastojali su ga natjerati da prekine veze sa svojom matičnom kompanijom ByteDance. Napori da se zauzda popularna aplikacija za razmjenu videa traju od 2020. i pod Trumpovom i Bidenovom administracijom. Savezna vlada i desetine država već su zabranile korištenje TikToka na uređajima u vlasništvu vlade.

Neki američki zakonodavci, međutim, usprotivili su se zakonu kojim bi TikTok mogao biti zabranjen, nazivajući ga “lijekom” koji je “gori od bolesti” i izražavajući zabrinutost da bi Bijeloj kući dao moć da zabrani druge web stranice i aplikacije. TikTok je snažno demantovao da je ikada zvaničnicima kineske vlade dao pristup korisničkim podacima u SAD, insistirajući da je preduzeo korake da zaštiti te informacije tako što je hostovao podatke na serverima u vlasništvu američkog tehnološkog giganta Oracle.

Kina je takođe osudila napore da se zabrani TikTok u SAD, opisujući takav potez kao „suprotan principima fer konkurencije i međunarodnim ekonomskim i trgovinskim pravilima” i optužujući Vašington za „nasilničko ponašanje” i „iskorišćenje državne moći” protiv ByteDancea.

kinaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
11 dana prije

Bilo je u frijeme da netko pcnr desatizirati americku gamad. Ako ne jde milom onda ide silom.

Tupko Glupko
11 dana prije

Off topic, ali zanimljivo.

Danas hrvatski masmediji (Večernji, 24sata, Novi List, Dnevno, N1) vrište da je ovaj travanj bio najtopliji u povijesti.
Prenašaju izvješće EU službe za praćenje klimatskih promjena.
Ne samo to, ova služba tvrdi da se mjesečni rekordi uzastopce obaraju zadnjih 11 mjeseci.

Je, bilo je tako toplo u travnju da smo masovno palili klime 😁

Max
11 dana prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI