Zašto su američki zakonodavci odlučni zabraniti TikTok?

TikTok zabranjen
12 komentara

Prijedlog zakona koji prolazi kroz Zastupnički dom nudi ‘izbor’ u stilu mafijaškog reketa i kineskoj aplikaciji društvenih medija i američkim digitalnim distributerima

TikTok je najpreuzimanija aplikacija društvenih medija na svijetu. S više od milijardu aktivnih mjesečnih korisnika, postao je globalna senzacija i nadmašio druge platforme društvenih medija te postao najnovija ludnica svog vremena.

Ali za američke političare postoji jedan veliki problem s njim koji nikada nisu prihvatili – to je kineski. TikTok nije stvorila tvrtka iz Silicijske doline, kao što je to bio slučaj sa svim drugim aplikacijama za društvene mreže, već kineska tvrtka ByteDance. To ju je neprestano činilo predmetom političke paranoje u Washingtonu, DC i opsjednutosti republikanskih političara da je pokušaju zabraniti.

Kao što je slučaj s većinom stvari iz Kine, takvi političari to lažno osuđuju, bez dokaza, kao zavjeru Komunističke partije Kine da se na neki način infiltrira, utječe ili špijunira njihovu zemlju. Nikada nije bilo ozbiljnih dokaza da je aplikacija pogriješila, ali politički narativ se nastavio jer je tako zgodno.

Već je bilo nekoliko neuspjelih zabrana protiv njega, uključujući neuspjeli pokušaj Trumpove administracije 2020. koji je oboren pravnim osporavanjem, a potom pokušaj da se zabrani na državnoj razini u Montani, također poražen na sudu.

Ali histerija ne jenjava. Republikanski zastupnik Mike Gallagher, predstavio je novi prijedlog zakona Kongresu kojim će se još jednom pokušati učinkovito zabraniti video platforma. Prijedlog zakona je prošao kroz fazu odbora i vjerojatno će dobiti glasovanje. Predsjednik Joe Biden rekao je da će potpisati zakon ako stigne na njegov stol.

Taj je čin izazvao bijes 170 milijuna korisnika TikToka u SAD-u koji su bombardirali svoje članove Kongresa pozivima da se suprotstave zabrani, ali kao i s većinom stvari vezanih uz Kinu u Washingtonu, DC, to obično nailazi na gluhe uši. Gallagher inzistira na tome da njegov prijedlog zakona nije izravna zabrana TikToka – tehnički, ono što predviđa je da distributeri zabrane pružanje aplikacija koje kontrolira ByteDance, a tvrtka se može odlučiti odreći kontrole kako bi TikTok ostao na američkom tržištu. Očito, ovaj ‘izbor’ je jednostavno reket u mafijaškom stilu kako bi se ByteDance natjerao da proda najpopularniju aplikaciju na svijetu.

Drugim riječima, dopustite SAD-u da razbije i zgrabi vaš proizvod društvenih medija ili ga zabranite. To je nešto više od legaliziranog iznuđivanja, ali to uvelike odražava mentalitet američkih političara. Amerika očito ima veliki problem s činjenicom da bi jedna od njezinih suparničkih zemalja mogla stvoriti globalno hvaljenu aplikaciju za društvene medije. Naposljetku, SAD je donedavno bio vodeći u svijetu društvenih medija i nije bilo konkurencije, a Facebook, Twitter i drugi su svi američki proizvodi koji su promijenili svijet.

Ideja da je Kina stvorila novu generaciju aplikacije za društvene medije udarac je američkom egu, ‘Sputnikov’ trenutak koji predstavlja šok za američki sustav usporediv s postignućem Sovjetskog Saveza iz doba Hladnog rata. Tu, međutim, postoji temeljna razlika – u ovom slučaju Amerika ne ‘gleda izvana’ kao što je to bilo u samostalno postignuće SSSR-a. TikTok je postao kulturna senzacija u samoj Americi, a time i projekcija ‘meke moći’.

Postalo je definirajuće obilježje američke borbe s Kinom da su SAD u vlastitoj nesigurnosti sve više odgovarale okretanjem prema unutra kao reakcijom na Peking. Dok se tijekom Hladnog rata Amerika okrenula prema van kako bi se natjecala, sa svojim kulturnim proizvodima, tržištima, pomoći i podrškom, ovdje se SAD boji da se ne može natjecati s Kinom na mnogim razinama i umjesto toga pribjegava negativnim mjerama, kao što su zabrane, crna lista, sankcije, kontrole izvoza, optužbe u lošoj vjeri i prisiljavanje saveznika da podnose troškove, umjesto da im se daju poticaji.

Ovo naravno odražava stvarnost da je Kina slijedila strategiju koja se vrlo razlikuje od Sovjetskog Saveza, onu koja je bila zasnovana na mnogo većem globalnom gospodarskom i komercijalnom angažmanu, kao i na tehnološkom uspjehu. TikTok se smatra simbolom toga, jer ako kineske tvrtke sa svojim vještinama u AI sada počnu pobjeđivati staru gardu Silicijske doline, što će se dogoditi u budućnosti? Čini se da američki političari nemaju drugog odgovora na ovo osim da se obrane. Međutim, vjerojatno je da čak i ako prijedlog zakona bude usvojen, zabrana ponovno neće izdržati pravni nadzor.

Takva zabrana stvara probleme za Prvi amandman, jer ako američka vlada može proizvoljno zabraniti platformu na temelju toga što ona predstavlja ‘propagandu’, onda to nedvojbeno stvara uznemirujući presedan koji se može iskoristiti da se poništi bilo što. Ipak, činjenica da su političari tako spremni zabraniti nešto na ovoj premisi mogla bi nam reći koliko su nesigurni, paranoični i naizgled nemirni postali u pogledu uspona Kine. Pošteno je reći da čak i ako ništa ne bude od ove potencijalne zabrane, problem TikToka nastavit će otkucavati i neće nestati.

kinaSADTikTokZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Što ne mogu kontrolirati i naređivati to se demokratski zabrani.

Max
1 mjesec prije

Zato što je kineski.

xyz
1 mjesec prije

Čim su njihova krađa i nakradeni kapital ugroženi, demokracija i sloboda govora prestaju postojati.

tihobl
1 mjesec prije

Sovjeti su bili amateri sto se tice cenzure i propagande.

Americki totalitarni rezim je na toliko klimavim nogama da se boji tik-toka.

xyz
1 mjesec prije

Ovce mogu blejati koliko hoče, ali gazda je taj koji odlučuje šta če s njima uraditi. Eto to vam je ta zapadna demokratija… Možeš blejat, vikat, galamit, kritizirat ali odlučivati i menjati nemožeš ništa.
Da su izbori pošteni i da narod s njima nešto odlučuje u svoje dobro, bili bi isti čas zabranjeni i prozvani kao komunistički….

Ivek
1 mjesec prije

Realno na tom tik toku su samo debili. Pa se ameri pobojali da kinezi ne skuže koliko debila ima u usa.

gargamel
1 mjesec prije

Kao ono kad slon i miš trče preko mosta, a miš govori, joj al tutnjimo.

frk
1 mjesec prije

Zato jer slobodno trziste vise od svega mrzi konkurenciju, eto zato. Ovaj zapad je sizofreni sustav na staklenim nogama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI