Skoro polovina Australaca podržava vojnu intervenciju za ”obranu Tajvana”

Tajvan
25 komentara

Gotovo polovina Australaca anketiranih u nedavnoj anketi izjavila je da bi podržala slanje vojnih snaga da “brane Tajvan” u slučaju kineskog napada, navodi The Guardian, koji je dobio rezultate anketa prije njihovog objavljivanja.

Od 1.068 upitanih Australaca, 46 % je reklo da se slaže ili u potpunosti slaže da njihova zemlja treba da rasporedi trupe “kako bi pomogla Sjedinjenim Državama u odbrani Tajvana”, izvještava u ponedjeljak, pozivajući se na istraživanje koje su sprovele US Studies koje tek treba biti objavljeno. Centar na Univerzitetu u Sidneju. Kompletni rezultati bi trebali biti objavljeni u srijedu.

Otprilike jedna četvrtina ispitanika izjavila je da se ne slaže sa idejom, od kojih je 9 % reklo da se ”snažno” protivi vojnoj intervenciji – samo polovina procenta onih koji je ”snažno” podržavaju.

Anketa pokazuje više entuzijazma za takvu politiku među Australcima nego među američkim ili japanskim građanima. U Japanu je 35 % ispitanika reklo da bi odobrilo slanje japanske vojske u odbranu Tajvana, dok je samo 33 % Amerikanaca reklo da bi podržalo američku intervenciju. Slični postoci u obje zemlje izjavili su da se ne bi složili sa raspoređivanjem vojske, što sugerira da je mišljenje tamo ravnomjernije podijeljeno.

Dok je više od polovine ispitanih Australaca (53 %) također reklo da bi odobrili davanje oružja Tajpeju nakon budućeg napada Kine, značajan dio (38 %) se ipak složio da Australija ne bi trebala igrati nikakvu ulogu.

Iako je Washington dugo održavao politiku ”strateške dvosmislenosti” u pogledu toga kako će odgovoriti na napad Pekinga, uzdržavajući se od navođenja bilo kakve posebne reakcije decenijama, predsjednik Joe Biden je napustio taj pristup, više puta izjavljujući da će SAD pomoći u obrani Tajpeja ako bude napadnut sa kopna. Uprkos Bajdenovim komentarima, međutim, niži zvaničnici su insistirali da se američka politika prema Tajvanu i Kini nije promenila.

Tenzije između Pekinga i samoupravnog ostrva su porasle posljednjih mjeseci, a neprijateljstva su skočila u avgustu nakon posjete Taipeiju visokog profila predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Kina je odgovorila nizom vojnih vježbi bez presedana oko tajvanskih voda i zračnog prostora, uključujući i probu za potpunu “blokadu”, što je izazvalo glasnu osudu Washingtona.

Tajvan, koji se službeno naziva Republikom Kinom, pod samoupravom je od 1949. godine, iako nikada nije stekao nezavisnost od kopna i nekoliko zemalja ga priznaje kao suverenu naciju. Peking smatra ostrvo dijelom svoje teritorije pod politikom jedne Kine, a iako je Narodna Republika više puta izjavljivala svoju namjeru da se mirnim putem ponovo ujedini s Tajvanom, nije isključila vojno rješenje tog pitanja.

anketaaustralijakinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zbljuvvv
1 godina prije

svi ovi koji su glasali ZA imenom i prezimenom neka posalju svoju djecu u rat protiv kine

Nekoime
1 godina prije

Australija ima bitno manje stanovnika nego što Kina može mobilizirati vojnika.

Max
1 godina prije

Znaju li oni kakve bi bilie toga čina? Australija bi bila uvučena u razorni rat protiv nadmoćnije sile s katastrofalnim poslijedicama,

Japanac
1 godina prije

Bože nepismenog i glupog li naroda.

Tupko Glupko
1 godina prije

Jake li ispitne skupine – tek njih 1.063.
Da ih se mobilizira za rat na Tajvanu, podrška bi pala sa 50% na 0,5%.

Ringo10
1 godina prije

Trenutno živim u Australiji
To su uglavnom Anglosaksonci
Pojma oni nemaju šta je rat

Vojni analitičar
1 godina prije

Od 1.068 upitanih Australaca, 46 % je reklo da se slaže ili u potpunosti slaže da njihova zemlja treba da rasporedi trupe “kako bi pomogla Sjedinjenim Državama u odbrani Tajvana”,

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko od tih 46% tako ratobornih “jastrebova” bi osobno otišli braniti Tajvan ili poslati svoju djecu i najmilije tamo.

Alp Arslan
1 godina prije

Kina bi trebala ove anglosaksonske izdrkotine u australiji poravnat i ostavit samo klokane da skaću po australiji

Mile
1 godina prije

A ako izgube, Australijom bi skakutali samo kenguri.

borjana
1 godina prije

Pa zar ima još netko, tko vjeruje u ove ankete i njihove rezultate, posebice po pitanjima trenutnih političkih odluka i nakana vladajućih?
I to još učinjene od MSM kojima su vlasnici naložili apsolutnu propagandu i sluganstvo vladajućim, za usluge šta su im poltikanti učinili tijekom plandemije?!?
The Guardian 😀 😀 😀

tuf
1 godina prije

Pazi, kineski grad Šangaj ima stanovnika kao cijela Australija. Kuda bi se ovi uputili i to morskim putem? Došli bi do Južnog kineskog mora i ovi bi ih otresli kao piljevinu s hlača. Imate 59.000 vojnika a za čitavu trećinu veći vanjski dug od Kine, kome se vi kur*čite?

sarmat
1 godina prije

46% od 1068 upitanih je 491 Australac koji želi u rat s Kinom zbog Tajvama. No, siguran sam da svi ovi ZA-ratnici znaju da neće biti poslani u taj rat, ni oni ni njihova djeca, braća i sl. Ili su prestari za vojsku ili su ženskog spola ili nisu posve zdravi ili su bogati itd.
Kaže narod: lako je tuđim ku,,em gloginje mlatiti

jewjstone
1 godina prije

Da je pitanje glasilo, bil se yebali da dobijete kineski novac, 100% bi reklo DA

Miris Pro
1 godina prije

Dokle će te nekakve agencije ispirati mozak sa lažnim anketama i rezultatima? Dok god ih gazda financira? Zar u to još neko vjeruje ?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa ko ce da ide branit Kineza od Kineza kad su se svi izbockali i krece “iznenaditis”?

Kile
1 godina prije

Bit će Galipolje 2

Jon
1 godina prije

KAD POČNU SKROZ DJELOVAT BOCE ZA RAT ČE IH BIT SPRWMNO 90%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI