Studija otkriva kako žene koje su u menopauzi i jedu zapadnjačku hranu imaju povećan rizik od raka dojke

Hamburger
3 komentara

Prehrana igra ogromnu ulogu u određivanju sveukupnog zdravlja ljudi. Višestruka istraživanja pokazala su kako prehrana utječe na mnoge fiziološke funkcije, uključujući imunološku funkciju, na koje se tijelo oslanja kako bi se zaštitilo od bolesti. Na primjer, dijeta bogata vlaknima i biljnim namirnicama donosi dugovječnost i održava tijelo u dobroj formi. Međutim, dijeta puna ugljikohidrata iz prerađene hrane i šećera – poznata i kao zapadnjačka dijeta – šteti probavnom zdravlju i povećava rizik od prerane smrti.

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Research, istraživači iz Meksika i Francuske izvijestili su o štetnim učincima zapadnjačke prehrane na razinu hormona u krvi, posebno kod žena u postmenopauzi. Otkrili su kako redovan unos velike količine zapadnjačke prehrane povećava razinu estradiola u serumu, što je povezano s većim rizikom od raka dojke.

Povezanost zapadnjačke prehrane i raka dojke

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dobra prehrana je temelj dobrog zdravlja. Prehrana se detaljno proučava, posebno njezin odnos prema bolestima. Međutim, unatoč obilju literature vezane uz konzumaciju hrane, njezin mogući utjecaj na serumske koncentracije endogenih spolnih hormona nije u potpunosti razumljiv.

U svojoj studiji, istraživači su pretpostavili da je zapadnjačka prehrana povezana s visokom koncentracijom ovih hormona u serumu. Kako bi testirali ovu hipotezu, prikupili su podatke od 305 žena koje sudjelovale u istraživanju provedenom u Meksiku, u razdoblju od 2004. do 2007. Njihov glavni cilj bio je utvrditi učinke zapadne prehrane na serumske koncentracije slobodnog estradiola i testosterona kod žena koje su u postmenopauzi.

Na temelju nalaza istraživanja, istraživači su zaključili kako zapadnjačka prehrana povećava serumske koncentracije slobodnog estradiola. Smatraju da je to važno pitanje koje može utjecati na prevenciju karcinoma dojke.

Namirnice koje trebate jesti  i koje trebate izbjegavati kako bi smanjili rizik od raka dojke

Oko 40 posto svih karcinoma može se pripisati prehrani. Loša prehrana, u kombinaciji s fizičkom neaktivnošću i povećanom težinom, povećava rizik od raka dojke. Stoga se žene, posebno one koje su već bile podvrgnute liječenju raka dojke, pozivaju na promjenu prehrane i načina života kako bi se spriječio razvoj ili pojavljivanje ove smrtonosne bolesti.

Da bi se smanjio rizik od raka dojke, žene prije i nakon menopauze trebaju slijediti zdravu prehranu poput mediteranske prehrane. Ovi dijetalni obrasci uključuju sljedeće namirnice:

 • Voće bogato antioksidansima, poput jabuka i bobica
 • Povrće poput kelja, luka i češnjaka;
 • Mahunarke te povrće poput graška i graha;
 • Dobri izvori omega-3 masnih kiselina koji dolaze iz orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja i ribe;
 • Proizvodi na bazi soje poput tofua i edamame;

S druge strane, hrana koju treba izbjegavati uključuje:

 • Alkohol;
 • Hrana s dodanim šećerom ili umjetna sladila;
 • Hrana s visokom masnoćom;
 • Hrana s visokim udjelom natrija;
 • Procesirana hrana;
 • Crveno meso.

Prevencija je bolja od izlječenja, posebno za bolesti poput raka dojke za koje nije utvrđen lijek. Da biste smanjili rizik, posebno ako ste već  u menopauzi, usvojite zdravu prehranu bogatu biljnim namirnicama i redovito vježbajte za održavanje zdrave težine. Pravilna prehrana i aktivan način života mogu učiniti čuda.

Fast foodMediteranska prehranarak dojke
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lovac Luka
4 godine prije

To sve važi jedino za one koji žive i rade sjedalačkim životom.

Iza_horizonta
4 godine prije

S obzirom da se pojavljuje mnogo “naučnih” studija koje utiču na ljude uvijek treba postaviti sledeća pitanja:
-Ko su ti naučni “autoriteti”, imenom i prezimenom?
-Gdje se nalazi detaljan opis istraživanja?
-Kakva je njihova naučna istorija?
-Jesu li pripadnici kakvih ‘nenaučnih’ organizacija?
-Primaju li kakve materijalne nadoknade od koga?
-Postoji li kakva naučna studija koja je u suprotnosti od te objavljene u svim medijima?
-Zašto je objavljena baš ta studija a nije neka druga?
….

Lucija
4 godine prije

Nastranu šala. Je li postojala kontrolna grupa u …Nepalu?
Nema zagađenja?
Mada …je teško da sam iz puberteta izašla…sad odmah …menopauze?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI