Čili paprike mogu usporiti napredovanje raka pluća i raka dojke

ČILI PAPRIKE
4 komentara

Jeste li znali kako čili paprike mogu potencijalno ponuditi prirodno rješenje u borbi protiv raka? Istraživači sa Sveučilišta Marshall (Medicinska škola Joan C. Edwards) otkrili su kako kapsaicin, gljivični spoj u čili paprici, može zaustaviti metastaze raka pluća.

U svojoj studiji, istraživači su ispitivali kapsaicin u tri kultivirane linije ljudskih stanica karcinoma pluća. Otkrili su kako spoj inhibira prvi stupanj metastaza nazvan “invazija”.

Istraživači su također proveli pokus na životinjama u kojem su miševe, koji boluju od raka pluća, hranili pojačanom količinom kapsaicina. Kroz ovo su otkrili kako su životinje imale puno manji broj metastatskih stanica raka pluća u usporedbi s miševima koji nisu primili liječenje.

U dodatnim pokusima na stanicama, istraživači su otkrili da kapsaicin inhibira metastaze u karcinomu pluća blokirajući aktivaciju Src proteina. Taj je protein potreban za regulaciju proliferacije, preživljavanja i smrtnosti stanica.

Međutim, istraživači su primijetili kako kapsaicin može imati neugodne nuspojave, uključujući peckanje, gastrointestinalnu iritaciju i grčeve u želucu. Iz tog razloga, napomenuli su kako treba razviti analoge kapsaicina koji bi ublažili nuspojave.

Njihovi rezultati sugeriraju kako kapsaicin izravno djeluje na Src i sprječava aktivaciju Src-a da zaustavi širenje raka pluća. Istraživači su sugerirali kako bi njihovi nalazi mogli osvijetliti razvoj novih anti-metastatskih tretmana za rak pluća kod ljudi.

“Naša studija sugerira kako bi prirodni sastojak kapsaicin iz čili paprike mogao predstavljati novu terapiju za borbu protiv metastaza kod pacijenata s karcinomom pluća”, rekao je Jamie Friedman, prvi autor studije.

Istraživački tim predstavio je svoja otkrića na godišnjem sastanku Američkog društva za istraživačku patologiju u Orlandu na Floridi.

Čili paprike također su učinkovite protiv raka dojke

Prethodna studija nije prva studija koja je otkrila prednosti čili paprika u borbi protiv raka. Ranije istraživanje objavljeno u časopisu Breast Cancer: Targets and Therapy, otkrilo je kako kapsaicin može usporiti trostruko negativni karcinom dojke, vrstu raka dojke koji je posebno agresivan i teško se liječi.

Istraživači sa Ruhr Sveučilišta Bochum, u Njemačkoj, testirali su učinke ove začinske molekule na staničnoj kulturi SUM149PT, model trostruko negativnog karcinoma dojke. Motivirani su postojećim istraživanjima koja su sugerirala kako nekoliko prolaznih recepcijskih potencijala (TRP) utječe na rast stanica karcinoma. TRP kanali su membranski ionski kanali koji provode ione kalcija i natrija. Na njih može utjecati nekoliko podražaja kao što su promjena temperature ili pH vrijednosti.

Za studiju su njemački istraživači pogledali  TRP kanale u ogromnoj količini tkiva raka dojke. Oni su također analizirali i otkrili kako se olfaktorni receptor TRPV1 može koristiti u liječenju raka dojke.

Istraživači su otkrili da se TRPV1 receptor vrlo često pojavljivao u kultiviranim stanicama. Ovaj njušni receptor se obično nalazi u trigeminalnom živcu, petom kranijalnom živcu. Aktivira ga kapsaicin i helional, kemijski spoj koji odaje miris svježeg morskog povjetarca.

Kada su istraživači dodavali kapsaicin i helion uzgojenim stanicama nekoliko sati ili dana, aktivirao se TRPV1 receptor. Ta aktivacija utjecala je na stanice raka da umiru sporije. Uz to, tumorske stanice su umrle u većem broju, a preostale se nisu mogle kretati tako brzo kao prije. Uzeti zajedno, ovi nalazi sugeriraju da je sposobnost karcinoma dojke za širenjem smanjila.

Čili paprikerak dojkerak pluća
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Šta je prirodno a da pomaže da se želudac bori sa jakim ljekovima?

nepoželjni
4 godine prije

“čili može usporiti rak pluća i dojke”… koliko? …dva mjeseca, pet mjeseci?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI