Studija pokazuje kako jedenje 2 šačice oraha dnevno može spriječiti rak dojke

ORASI
1 komentar

Orasi su poznati po tome što su jedan od najhranjivijih orašastih plodova na planeti. Oni su također izvrstan izvor korisnih masti i antioksidansa koji pomažu u borbi protiv bolesti. Proveden je velik broj studija na temu zdravstvenih prednosti oraha, a konzumacija tih orašastih plodova povezana je s nižim rizikom od bolesti srca, poboljšanim funkcijama mozga, pa čak i zaštiti od raka.

U nedavno objavljenom istraživanju u časopisu Nutrition Research, istraživači sa Sveučilišta Marshall u Zapadnoj Virginiji pokazali su kako prehrana koja uključuje orahe može utjecati na rak. Izvijestili su kako jedenje oraha mijenja ekspresiju određenih gena u tumorima dojke, što u konačnici sprječava rast stanica raka i dovodi do smrti stanica raka.

Zašto žene s rakom dojke mogu imati koristi od konzumiranja oraha

U svom radu, istraživači su primijetili kako prehrana može pridonijeti razvoju ili prevenciji raka kod ljudi. Dok neke komponente hrane mogu uzrokovati rast aberantnih stanica, druge mogu otežati razvoj stanica raka, pa čak ugroziti njihovo postojanje. Istraživanja pokazuju kako ove dobre prehrambene komponente, koje se obično nalaze u cjelovitoj hrani, osobito biljnoj hrani, mogu utjecati na smanjenje štetne izloženosti tvarima koje uzrokuju rak. Ovaj antagonistički učinak čini zdravu hranu obećavajućim sredstvom u borbi protiv raka.

Prethodna istraživanja pokazala su kako neke komponente oraha, kao što su omega-3 masna kiselina, alfa-linolenska kiselina (ALA) i biljni sterol beta-sitosterol, mogu zaustaviti proliferaciju stanica raka u staničnoj kulturi. Nekoliko studija staničnih kultura također je identificiralo elagičnu kiselinu, prirodni antioksidans koji se nalazi u orasima i mnogim orašastim plodovima, kao snažan preventivni agens za rak. Elagična kiselina ne samo što zaustavlja brzu podjelu stanica raka, već ih prisiljava da izvrše programiranu smrt stanica (apoptozu).

Na temelju rezultata njihovih istraživanja na životinjama, istraživači su odlučili provesti istraživanje na ljudima. Proveli su kliničko ispitivanje i proučavali uzorke preuzete iz dojki žena s dijagnozom bolesti raka dojke. Nakon što su uzeti prvi uzorci, zamolili su žene da konzumiraju 50 g oraha kao dio njihove dnevne prehrane. Dva tjedna kasnije prikupili su drugu seriju uzoraka.

Uspoređujući rezultate svojih testova prve i druge serije uzoraka, istraživači su otkrili kako je konzumacija oraha promijenila ekspresiju 456 identificiranih gena. “Ovi rezultati”, zaključili su istraživači, ” podupiru hipotezu da kod ljudi konzumacija oraha može suzbiti rast i opstanak raka dojke.”

Više razloga za žvakanje oraha

Ne samo što su orasi ugodni za grickanje, oni također imaju širok raspon kulinarskih namjena. Orasi se mogu dodati u salate, posipati po desertima i pečenim proizvodima, dodati žitaricama za doručak ili koristiti za pripremu juha. Također se koriste za proizvodnju skupog maslaca, koje mnogi kuhari koriste kako bi dodali bogatiji okus hladnim jelima kao što su salate ili hladni umaci.

Orasi pružaju velike količine hranjivih tvari, osobito mononezasićenih i polinezasićenih masti. Ove masti podupiru zdravlje srca i mozga, te mogu smanjiti upalu. 30 g organskih oraha sadrži sljedeće:

  • Kalcij, 20 mg
  • Ugljikohidrati, 3,89 g
  • Vlakna, 2 g
  • Zdrave masti, 20 g
  • Željezo, 0,72 mg
  • Protein, 5 g

Sirovi, organski orasi također sadrže minerale poput bakra, magnezija, mangana i fosfora, kao i esencijalnih vitamina kao što su folna kiselina (vitamin B9), vitamin B6 i poseban oblik vitamina E koji se zove gama tokoferol. Gama-tokoferol ima zaštitni učinak protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, bolesti srca i određenih vrsta raka, prema istraživanju.

Orasirak dojke
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Jes. Orasi, baš naši orasi se smatraju ‘super- hranom’.
I neki indijski jogiji tvrde da su, prema obliku zubala kod čovjeka, razni orašasti plodovi , idealna i primjerena hrana.
Med se također smatra super hranom…
😊 ali, hm…nekako mi se čini da je to poznato u ovim krajevima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI