Svađa sa Saudijskom Arabijom pokazala da Kanada u svijetu nema prijatelja

kanada
21 komentar

Kanada u njezinom sporu oko ljudskih prava sa Saudijskom Arabijom nisu podržali niti SAD ni Europa, piše The Guardian. Međutim, prema analitičarima, ne postoji ništa čudno u takvom ponašanju saveznika Ottawe.

Ubrzo nakon što je Donald Trump stupio na dužnost, postalo je jasno da će se dugoročni odnosi Sjedinjenih Država i njezinog sjevernog susjeda brzo promijeniti. To se vidjelo u odluci američkog predsjednika da revidira sporazum o slobodnoj trgovini NAFTA sporazuma, da tisuće izbjeglica usmjeri na zajedničku granicu i napadne kanadsku protekcionističku trgovinsku politiku, piše The Guardian.

Međutim, najočitiji pomak u američko-kanadskim odnosima se dogodio ovog tjedna, kada je Washington priopćio kako se neće miješati u spor između Ottawe i Rijada o ljudskim pravima.

“Vlade Saudijske Arabije i Kanade se same moraju nositi s tim. Obje strane sve moraju riješiti diplomatskim putem. Ne možemo mi to učiniti za njih”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Usamljenost” zemlje nije prošla nezapaženo u Kanadi.

“Nemamo nijednog prijatelja u cijelom svijetu”, požalila se na Twitteru Rachel Curran, politička ravnateljica u vladi bivšeg premijera Stephena Harpera.

Neki su također skrenuli pozornost na suzdržanu reakciju Ujedinjenog Kraljevstva.

“Britanci i Trumpovci (Trumpians) se pokušavaju sakriti i reći: “Mi smo prijatelji sa Saudijcima i Kanađanima”. Hvala vam što ste podržali ljudska prava, dečki. Zasigurno to nećemo zaboraviti”, izjavio je bivši vođa Liberalne stranke Kanade Bob Rae.

Podsjetimo, razlog svađe je bila objava na Twitteru od strane kanadskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem je Kanada izrazila zabrinutost zbog uhićenja aktivista koji zagovaraju civilno društvo i prava žena u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska strana je odmah odgovorila protjerivanjem kanadskog veleposlanika i suspendiranjem ulaganja u Kanadsko gospodarstvo. Osim toga, Rijad je opozvao svog veleposlanika i planira vratiti tisuće studenata i pacijenata iz Kanade, te suspendirati letove u sjevernoameričku zemlju.

Analitičari i regionalni dužnosnici vjeruju da stvar nije samo u samoj Kanadi. Prema njihovom mišljenju, aktivnosti Saudijske Arabije su širi znak zapadnim vladama da neće tolerirati bilo kakvu kritiku njihove unutarnje politike.

Kanada je i dalje usamljena, unatoč nedavnim izvješćima da je u arapskom kraljevstvu nedavno čovjeku optuženom za ubojstvo žene i niz drugih zločina odrubljena glava i potom je razapet na križ, rekao je The Guardian.

Kanadski premijer Justin Trudeau je obećao da će njegova zemlja nastaviti komunicirati sa Saudijskom Arabijom u političkim i diplomatskim sferama.

“Međutim, nastavit ćemo izravno i čvrsto govoriti o problemima ljudskih prava u zemlji i inozemstvu, čim vidimo sličnu potrebu”, dodao je Justin Trudeau.

Neki u Kanadi su bili razočarani što su se Velika Britanija i Europa odlučili odmaknuti od diplomatskog spora. Ali profesor na Sveučilištu u Ottawi Thomas Juneau ne vidi ništa iznenađujuće u takvoj odluci europskih “saveznika”.

“Kada je u posljednjih nekoliko godina, Saudijska Arabija vodila sličan spor sa Švedskom i Njemačkom, je li Kanada bila na njihovoj strani? Ne, uopće nije. Bili smo tihi, jer od intervencije ne bi imali nikakve koristi. Dakle, Europa se sada vodi istom računicom”, rekao je Thomas Juneau.

Saudijci prekidaju diplomatske odnose s Kanadom i otkazuju sve trgovinske ugovore

Nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spartak
5 godine prije

Ha, ha, ha, usanski vazali se žale da nemaju prijatelja. Pa vazali NIKADA nemaju prijatelja, samo gospodara i druge vazale istoga gospodara. Pa ako gospodar šuti u vezi nekog vazalskog problema, onda šute sve. Tako je u prirodi ljudskim međuodnosa.

Alen
5 godine prije

Svako ko od vazala dirne u KSA dok je Tramp predsjednik nece imati prijatelja…Njemu je KSA skupa s izraelom glavni saveznik..Nije to vise evropa niti azijske zemlje kao kod obame…

Aragorn
5 godine prije

kako nemaju,pa placaju godisnji dohodak kraljevskoj obitelji u V.B. valjda se i to broji kao prijateljstvo..sad kak s Francuzima stoje nisam bas siguran

Tomica
5 godine prije

“Nemamo nijednog prijatelja u cijelom svijetu”, požalila se na Twitteru Rachel Curran, 
SAD ih ima puno ali nijednog pravog. Ne znam sta je gore.

Ana
5 godine prije

Pa i da se EU zakaci sa SA, niti ona “ne bi imala prijatelja” (kao -ima ih sada, na prodaju…° Sa SA se nije preporucljivo kaciti, tko to jos ne zna?

Dundić
5 godine prije

Trudeau malko iritira zapadni establishment, pa su mu preko Saudijaca poslali poruku…

Zvrk
5 godine prije

Neka Trido mlađi vikne: Viv la Kanada Fhanse i odjednom će dobiti veliku prijateljicu-maticu!

Mik
5 godine prije

Pogledati koji video sa premijerom Kanade Troudeauom. Svaki je vic. Tip je toliko glup da mu ne bih dopustio voditi seosku zadrugu, a ne drzavu. Najbolje kada mu postave pitanje u vezi necega, a on desetak puta ponovi nesto sto nema veze s vezom. Luda kuca!

Ante
5 godine prije

Sjedi kanada na pod ako poslušaš dobiti ćeš kolačić. Tko zna ako bude dobra možda dobije koju kost. hahahah

Euro
5 godine prije

prijatelji usra, vb, sa :))) . gluposti.. jednog dana zavrsis uu polju kukuruza

jetflash
5 godine prije

nije da nemaju prijatelja ali nemožeš očekivati da netko kritizira zemlju koja ih opskrbljije naftom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI