Svijet na ivici nuklearne katastrofe

nuklearna elektrana Zaporožje
9 komentara

“Nepromišljene” akcije Kijeva guraju svijet sve bliže velikoj nuklearnoj katastrofi, rekao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia Vijeću sigurnosti UN-a na sastanku fokusiranom na elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine. Fabrika je pod kontrolom ruskih snaga od početka sukoba između Moskve i Kijeva i od tada je u nekoliko navrata granatirana od strane ukrajinskih trupa.

„U više navrata smo upozoravali naše zapadne kolege da će, ukoliko ne ukažu razum na kijevski režim, on poduzeti najgnusnije i bezobzirne korake, koji bi imali posljedice daleko izvan Ukrajine“, rekao je Nebenzia Vijeću sigurnosti u četvrtak. „Upravo to se dešava“, rekao je on i dodao da će zapadni „sponzori“ Kijeva morati da snose odgovornost za potencijalnu nuklearnu katastrofu.

Kriminalni napadi Kijeva na objekte nuklearne infrastrukture guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe koja bi mogla parirati černobilskoj.

Ako ukrajinske snage nastave s napadima na elektranu, katastrofa se može dogoditi “u svakom trenutku”, upozorio je Nebenzia. Prema riječima ruskog izaslanika pri UN-u, katastrofa u elektrani Zaporožje – najvećoj u Evropi – mogla bi dovesti do radioaktivnog zagađenja ogromnih dijelova teritorije, što bi zahvatilo najmanje osam ukrajinskih regija, uključujući njen glavni grad Kijev, velike gradove poput Harkova ili Odese, te neke teritorije Rusije i Bjelorusije koje graniče s Ukrajinom. Luganska i Donjecka Narodna Republika, kao i Moldavija, Rumunija i Bugarska takođe će verovatno patiti, upozorio je on.

“A ovo su najoptimističnije ekspertske prognoze”, rekao je Nebenzia, dodajući da je potencijalne razmjere nuklearne katastrofe takvih razmjera “teško zamisliti”.

Fabrika u Zaporožju, koja se nalazi u ukrajinskom gradu Energodar, koji je pod kontrolom Rusije, bila je izložena nizu napada u poslednjih nekoliko nedjelja. Moskva je optužila Kijev da je izvršio napade artiljerije i bespilotnih letelica na objekat, nazivajući ove poteze “nuklearnim terorizmom”. Kijev je tvrdio da je Rusija bila ta koja je ciljala elektranu u navodnoj zavjeri da diskredituje Ukrajinu dok je stacionirala svoje trupe u tom objektu.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je Vijeću sigurnosti da je situacija u elektrani pod kontrolom i da za sada ne postoji “neposredna opasnost” po njenu sigurnost. Istovremeno, on je izvještaje koje je njegova agencija primila iz Rusije i Ukrajine nazvao “kontradiktornim” i pozvao obje strane da omoguće IAEA pristup objektu “što je prije moguće”.

“Tražim da obje strane sarađuju… i da dozvole nastavak misije IAEA”, rekao je on. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je da se zaustave sve vojne aktivnosti oko elektrane dok Vijeće sigurnosti održava svoj sastanak. Ranije je zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao da se Moskva zalaže za inspekciju IAEA fabrike u Zaporožju.

“Objekat se ne smije koristiti kao dio bilo kakve vojne operacije. Umjesto toga, potreban je hitan dogovor na tehničkom nivou o sigurnom perimetru demilitarizacije kako bi se osigurala sigurnost tog područja”, rekao je šef UN-a u izjavi.

Kina je takođe pozvala sve “zainteresovane strane” da sjednu za pregovarački sto i “nađu rješenje” za to pitanje. U međuvremenu, SAD su svu odgovornost stavile direktno na Rusiju.

Američka podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodne sigurnosne poslove, Bonnie Jenkins, tvrdila je da je Rusija stvorila sve rizike koji su sada povezani sa elektranom invazijom na Ukrajinu i zahtijevala je od Moskve da povuče svoje trupe. Istovremeno je podržala Guterresov poziv na demilitariziranu zonu.

nuklearna elektranarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CroExit
1 godina prije

Ne brine to ne-ljude i pod-ljude sa Zapada!

tihobl
1 godina prije

Koga briga. Radijacija ce se prosiriti samo do Rumunije, Bugarske i Srbije. Demokratske zemlje nece zahvatiti.

Prle
1 godina prije

Palo mi je nesto na pamet dok sam citao ovu vijest….a to je da mozda postoji veza izmedju pelca/grafena i radijacije koja bi hipoteticki bila pustena kroz “katastrofu”. Mozda zele vidjeti kakav ce efekat biti jer pelcovanih ima ko govana. Tko je vidjeo kako se grafen ponasa kada se izlozi elektromagnetnom zracenju,bilo bi zanimljivo vidjeti kako se ponasa pod utjecajem radijacije. Nista ne tvrdim,samo mi neke “mogucnosti” padaju na pamet pa promisljam i mastam.

Jomla
1 godina prije

Ugasiti NE Zaporožje, i osta pola Ukrajine bez struje! Hladan reaktor je znatno manje opasan.
Samo se nadprduju i smaraju narod…

Max
1 godina prije

Ili će od černobilske biti još i gora.

nessy
1 godina prije

Nije mi jasno, koje budale uopce slusaju Zelenskog? On bi 5 miljardi mjesecno za tekuce troskove? On dobija 40 miljardi, sto u kesu, sto u oruzju? On bi zabranio Rusima put van zemlje? Umjesto da mu kazu, smanji dozivljaj, toga idiota se respektira? Nazalost, ovaj tudum, uz mnoge EU ‘drzavnike’, kao da zive u paralelnoj stvarnosti, i ne vide sto se dogadja ljudima koji nose svaku drzavu, radnicima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI