Trgovinski sporazum između Kine i Amerike je puno dalje nego što tvrde mediji

Kina SAD
18 komentara

Trgovinski pregovori između Kine i Sjedinjenih Država su središnja tema za cjelokupno globalno gospodarstvo. I dok su mnogi brzo povjerovali da će doći do konsenzusa, u stvarnosti se sve može pokazati puno složenije.

Nije prvi put da američki mediji objavljuju izvješća da će dogovor biti postignut u vrlo bliskoj budućnosti, ali ovakve su vijesti vjerojatno način za manipulacije na tržištima.

Očigledno je da pregovori nisu jednostavni i stranke zapravo ne žele odustati od niza pitanja. Dokaz tome su, uključujući netočne primjedbe Donalda Trumpa, kada je, nakon ne potpuno uspješnih razgovora s čelnikom Sjeverne Koreje, spomenuo poteškoće u procesu pregovora s Kinom.

Još jedna potvrda da nije sve kao što mnogi misle je izjava kineske strane. Prema kineskom timu, kako bi se prevladale teškoće u procesu pregovora, “potrebno je uložiti ozbiljnije napore, a to je vrlo teško”.

“Postizanje sporazuma o prevladavanju trgovinskih sporova između Sjedinjenih Država i Kine zahtijevat će znatne napore na obje strane”, izjavio je kineski ministar trgovine Zhong Shan novinarima na marginama Svekineskog narodnog kongresa u utorak, najvišeg državnog tijela Kine.

Zhong Shan je također primijetio nedostatak vremena za postizanje konačnog dogovora. Ministar je podsjetio da su za posljednji krug razgovora u Washingtonu dodijeljena dva dana, a zatim su produženi za još dva dana.

“Međutim, i ovaj put je bilo vrlo napeto. Obje strane su u 90 dana pregovora uspjele postići važan privremeni napredak u nekim područjima, a stranke su se dogovorile o produljenju vremena za konzultacije”, kazao je ministar trgovine i industrije Kine.

Podsjetimo da takozvani trgovinski rat nije ništa drugo nego borba za dominaciju ne samo u svjetskoj ekonomiji, već i svijetom u cjelini. Kina je posljednjih godina ostvarila pravi napredak ne samo u veličini gospodarstva, već je napravila i snažan tehnološki iskorak, a Amerikanci sada osjećaju pravu prijetnju.

Sada stranke pokušavaju pronaći kompromis, međutim, poznato je da su Kinezi vrlo teški pregovarači i malo je vjerojatno da će pristati na ozbiljne ustupke. Jednostavno rečeno, ako se postigne sporazum, vrlo je vjerojatno da on neće biti pod uvjetima koje je Washington želio.

Ranije je potvrđeno da je odgovor Kine na američke carine bio još jači.

Šteta uzrokovana većim kineskim uvoznim carinama na američku robu je premašila gubitke sličnih mjera koje je uveo Trump, javlja Institut za međunarodne financije (IIF).

Prema studiji IIF-a, od srpnja do studenog je izvoz roba iz Sjedinjenih Država u Kinu smanjen je za 17 milijardi dolara, odnosno 40 milijardi dolara na godišnjoj razini.

To je otprilike trećina ukupnog obujma američke robe koja je otpremljena u Kinu 2017. godine.

Kao što je primijetio Bloomberg, pokazatelj uzima u obzir ne samo razliku u brojkama za 2018. u usporedbi sa 2017.

U međuvremenu je Kina počela stimulirati vlastito gospodarstvo i potrošnju. Očekuje se da će se porezi smanjiti, a ukupni porezni poticaji će iznositi 1400 milijardi juana, što je protuvrijednost od gotovo 195 milijardi dolara. Ključni element kineskih reformi će biti smanjenje poreza na dodanu vrijednost, izjavili su izvori u Pekingu za Bloomberg.

Dakle, Kina gleda dugoročno i potiče svoju ionako robusnu proizvodnju, ali i potrošnju, prije svega kineskih proizvoda.

Prošlog tjedna je američki predsjednik Donald Trump putem Twittera pitao Peking da barem ukine carine na američke poljoprivredne proizvode, “zbog divnih američkih farmera, ali i zbog njega”. Međutim, Peking nije udovoljio Trumpovom zahtjevu ili apelu, ovisno kako želimo prevesti ovaj upit.

Trump zamolio Kinu da odmah ukine carine za američke poljoprivredne proizvode

Institut za međunarodne financije IIFSankcijeZhong Shan
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

kina balansira između rusije i amerike
toplo, hladno, i tako dok ne dobiju što žele

mars
5 godine prije

Ključne riječi su “robusna vlastita industrija”. Ona strana koja ima robusniju vlastitu industriju uz preduslov da ima i vlastitu robusnu sliu koja je u stanju da je zaštiti, u ključnoj je prednosti i ima sve preduslove da u jednom takvom trgovinsko-ekonomskom ratu izađe kao pobjednik. Uostalom, to i jeste razlog zbog kojeg SAD i jesu bile prva ekonomska sila a posljedično i vojna, sve dok vlastitu industriju i tehnologiju, zarad ekstra profita manjine, nisu devastirale iseljavajući je sa svog teritorija širom svijeta. To je esencijalno, a sve ono što se ne temelji na tome (savremene idiotske “neoliberalne ekonomske teorije” kao recept za napredovanje) je šuplja priča namjenjena neupućenima, naivnima i budalama, kako bi ih se maksimalno oderalo.

AJeTo
5 godine prije

U medjuvremenu na snazi je trgovinski nesporazum.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Naravno da nema dogovora.
Goldman S. je rekao da bez obzira na bilo kakav dogovor, takse ostaju.
Kaže Trump da “Kina pomaže i subsidira svoje strateške kompanije”. ???
Pa naravno da subsidira.
Trump želi promijenit SISTEM u Kini, što je nemoguće.
Svaka iole ozbiljna država će štititi sistem i poredak prvo, nikakva ekonomska ucjena neće promijeniti Kinu, natjerati na silu da plaća reket.
US želi svoj propali sistem namtnuti drugima, kao jedino riješenje (samo za US, i to kratkoročno), bezuvjetno.
Tim taksama devastirat će ekonomiju US,
izazvat građanski rat u USA.
Kina će usporiti rast,
ali će RASTI. I rasti.

Ivo
5 godine prije

Tzv. liberalni sustav (čitaj neobuzdana pljačka) nema šanse protiv centralizirane državne planske ekonomije. Poanta je samo u pronalaženju balansa sa privatnim poduzetništvom, i njegovim ograničavanjem na manje tvrtke do 50 zaposlenih, dok sve ostalo mora biti u državnim rukama.

Jozo Galić
5 godine prije

to ti je od’nas par iljada kilometri. nego, šta ima u Crnu Goru?

avatar
5 godine prije

Ameri uvijek pregovaraju sa idejom da je dogovor postignut ako se dogovori kako oni zahtjevaju,izgleda da sa kinom to neće biti jednostavno postići.Već tramp kmeči a što je nejgore kinezi se ni ne boje.Izgleda da amerima ponestaje aduta iz rukava.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Prednosti Kine koju jos niko ovde nije naveo a vrlo su bitne.Prosjecan kinez je radisan,skroman,stedljiv i mnooogo uporan i voljan da uci,uci,uciiiii a sve ove vrlo znacajne karakteristike stanivnistva SAD su u velikom procentu suprotne narocito kod onih koji su u zadnjim decenijama najvise dolazili kao emigrantu u SAD (afroamerikanci,latinosi,i jos neki iz krajeva svijeta kojima je skolovanje i radisnost vrlo strano)Takvih je sve vise i vise brojnost u strukturi stanovnistva.A Kina kad jos dobije one cjevke gasovoda iz Rusije taj faktor za Kinu ce biti strava pozitivno kako za ekonomiju tako i za hronicnu zagadjenist kineskih mega gradova . Osim toga Rusija i Kina su shvatili u odbrambenom smislu da moraju biti zajedno jer im je isti zlotvor…Putinova ekipa je mnogo mudrija nego oni SSSR ideoloske budalesine svih redom nakon Staljina plus Rusi konacno ne zive pod represijom kao i kinezi …pa gradjani vole svoje drzave i nikome od… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI