Trump iznenada otkazao posjet Londonu – Puca li do jučer neupitno savezništvo?

Donald Trump - ljut
12 komentara

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump je “na neodređeno vrijeme” odgodio planirani posjet Velikoj Britaniji.

Trebao je posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo u veljači, na svečanom otvaranju nove zgrade američkog veleposlanstva u Londonu, javlja BBC.

Trump je kasnije na Twitteru objasnio kako je ovu odluku donio “zbog preseljenja američkog veleposlanstva u drugo područje, dogovoreno pod upravom Baracka Obame”.

“Otkazao sam putovanje u London zato što nisam veliki ljubitelj odluke Obamine administracije da proda možda najbolju i vrlo dobro smještenu zgradu američkog veleposlanstva u Londonu i da izgradi novu na periferiji za 1,2 milijarde dolara. Loše rješenje. Jesu li htjeli da prerežem vrpcu? Ne!”, napisao je Trump na Twitteru.

Umjesto Trumpa će u London otputovati američki državni tajnik Rex Tillerson. Britanska premijerka se suzdržala od službenog komentara.

Budući da je posjet Londonu bio planiran ranije, nije jasno je li Trumpova odluka zaista donesena zbog loše prodaje zgrade starog veleposlanstva i izgradnje nove na periferiji koja košta 1,2 milijarde dolara ili je ovim htio poručiti Londonu što misli o pridruživanju Velike Britanije  Francuskoj, Njemačkoj i EU u stavu o iranskom nuklearnom sporazumu.

Naime, jučer su ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i specijalna predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost podržali nuklearni sporazum s Iranom i od Donalda Trumpa  pozvali da ostane pri ugovoru koji je onemogućio Iranu da razvija nuklearno oružje.

Federica Mogherini i šefovi diplomacija tri zemlje, Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel i Boris Johnson, razgovarali su s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Bruxellesu i pružili podršku sporazumu.

Trump prvo treba donijeti odluku o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što bi označilo kraj sporazuma zbog kojeg je Teheran obustavio nuklearni program i Iranu je ukinut veći dio sankcija.

Postoji velika vjerojatnost da je Donald Trump ogorčen izdajom svog neupitnog saveznika u Europi, Velike Britanije, a pitanje preseljenja veleposlanstva je samo izgovor za “odgađanje posjete Londonu na neodređeno vrijeme”.

Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Nije mogao odabrati gluplji razlog nedolaska. Da je rekao kako mu je pas pojeo itinerer posjeta Britaniji bilo bi bolje nego izvlaciti se na racun – odluke njegovog prethodnika. Kakve to veze ima s medjudrzavnim susretom, pa nije im Theresa May birala zgradu u Londonu.
Usput, mislim da u clancima gdje se istice podrska EU nuklearnom sporazumu s Iranom ipak ne bi bilo lose navesti kontekst, motivaciju njihove podrske – a to su vise milijardi € teski ugovori Airbusa, Thyssen Kruppa, Areve i stotina drugih kompanija koje su hrlile na pregovore u Teheran jos prije nego je sporazum i potpisan. Cisto da netko ne pomisli da EU ima muda.

Kajzer Soze
6 godine prije

Glupljeg opravdanja u životu nisam čuo 🙂 a sve više sam uvjeren da ili je Tramp totalno posenilio ili mu je kompletna administracija koja ga okružuje i daje mu savjete sve sama budala do budale,trećeg nema!

Weteran
6 godine prije

Planetarna je sreća što je oženjen Melankom?
Mirna, gleda kuću, porodicu, sebe, ….
Nema posebnih ambicija, niti patoloških frustracija ?!
Šta bi bilo kad bi bilo da je Donaldu supruga Ruža Budimir ?

1.komentar
6 godine prije

Mislim da je ovo saveznistvo mnogo dublje, nego sto to iko moze zamisliti.Ono se ogleda u skoro svakom smislu, a najznacajnije je u finansijskom sektoru. Anglosaksonska imperija je najmocnija imperija ikada.Nametnuli su svoju kulturu pre svega muziku i film, citavom “slobodnom” svetu.Kao sto i danas mozemo videti ostavstinu Vizantijske kulture, plasim se da je (ne)kultura anglosaksonskog sveta dugorocno pustila korenje u “slobodan” svet. Imaju odlicne filmove, da se razumemo, ali nije svaki njihov film takav da televizije u nasim zemljama moraju pustati takve skart filmove.Propaganda je kljucna rec.Sa Balkana su Srbi i Albanci predstavljani u negativnom smislu, a u svetu su rekorderi po negativnosti Rusi.Oni su svi do jednog pripadnici Ruske mafije.Losih Srba i Albanaca,vise nema, ali Rusi su ostali mafijasi, i to je konstanta Holivuda.Najmocnije oruzije Amerike protiv Rusije je Holivud, koji je okupiran, dakle ne osporavam umetnost, vec samo primetnu propagandu istog.Svako vece na Srpskim tv kanalima, emituje… Čitaj više »

Abe
6 godine prije

Trump happens.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI