Ubojstvo Jamala Khashoggija i zašto Putin svejedno ide u Rijad

jamal khashoggi kiselina

Jučer su sve svjetske agencije objavile  vijest kako je novinar Jamal Khashoggi ubijen i raskomadan, a njegovi ostaci su rastvoreni u kiselini, što je turska verzija priče.

“Sada vidimo da ne samo da je tijelo izrezano, nego su se oslobodili komada tijela tako što su ih rastvorili u kiselini”, izjavio je Yasin Aktay, dužnosnik turske vladajuće stranke AKP za list Hürriyet.

Nakon ove izjave su sinovi ubijenog novinara za CNN izjavili kako su raskomadani ostaci tijela Jamala Khashoggija u Saudijsku Arabiju prebačeni u pet putnih torbi koje su bile dio osobne diplomatske imovine petorice pripadnika “Tima 15”, koji je obavio ovu zadaću.

Sinovi ubijenog novinara, Abdullah i Salah Khashoggi, za CNN rekli “kako samo žele da im se vrati tijelo oca kako bi ga dostojno ukopali i kako on nije bio nikakav disident, nego javna osoba koju su svi voljeli”.

Usprkos činjenici da se radi u brutalnom ubojstvu, situacija postaje sve zanimljivija, jer navodno “svi sve znaju”, ali nitko ne želi izaći u javnost s dokazima. očito svim stranama odgovara situacija u kojoj mogu manipulirati ovim slučajem.

Čak je i za prvoosumnjičenog za narudžbu ubojstva, saudijskog krunskog princa Mohammada bin Salmana, ovo zgodan trenutak da provjeri lojalnost prinčeva, suparničkih klanova i dužnosnika u kraljevstvu.

Na primjer, princ Al-Waleed bin Talal, jedan od milijardera zatočenih prošle godine, koji se “dragovoljno” odrekao dijela bogatstva i predao ga u proračun kraljevstva u zamjenu za slobodu, rekao je jučer za australsku televiziju kako će krunski princ sigurno biti oslobođen svih sumnji za ovo ubojstvo.

“Pitam Saudijsku Arabiju javno, putem vašeg programa, da rezultati istrage budu objavljenu što je prije moguće. Vjerujem da će princ saudijskog kraljevstva sto posto biti oslobođen i da će seopravdati od optužbi”, rekao je Al-Waleed bin Talal

Princ Al-Waleed je prošle godine bio zatočen, uz desetke drugih bogatih Saudijaca, ali je jučer izjavio kako je pritvor “oprosti i zaboravio”.

Na vrhuncu slučaja je Rusija potvrdila da Vladimir Putin ne odgađa planiranu posjetu Saudijskoj Arabiji i da je 22. listopada posebni predstavnik Kremlja Mihail Bogdanov Mikhail Bogdanov izjavio novinarima kako je ubojstvo Khashoggija izazvalo globalne potrese, ali da svijet treba strpljivo čekati rezultate istrage.

Glasnogovornik ureda ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, priopćio je kako će predsjednik Putin u bliskoj budućnosti posjetiti Saudijsku Arabiju. Peskov je dodao da je Putin primio poziv saudijskog kralja i Rusija je počela pripremati posjet.

Treba li Putin putovati u Saudijsku Arabiju? Za odgovor na ovo pitanje je možda bolje pogledati nekoliko poznatih i  prešućenih detalja o samom Jamalu Khashoggiju, kome je trebao ili smetao i što bi Rusija uopće trebala imati s tim, posebice dok nijedna od strana ne iznese jasne i nepobitne dokaze o onome što se dogodilo.

1. Jamal Khashoggi je bio član jedne od najbogatijih obitelji u Saudijskoj Arabiji i rođak Dodija Al-Fayeda, ljubavnika pokojne britanske princeze Diane. Stoga nije prvi u obitelji koji je umro u akciji obavještajnih službi.

2. Jedan od članaka prije ubojstva Khashoggija je naslovljen “Vrijeme je da podijelimo Siriju”. Čini se da Allah ima neobičan smisao za humor. Sirija je i dalje cijela, a Khashoggi je u “dijelovima”.

3. Saudijske vlasti su 2016. godine zabranile Khashoggiju da se bavi novinarstvom u kraljevstvu, nakon što su mnogi njegovi članci kritizirali Trumpa. To jest, Jamal je bio vatreni zagovornik Hillary Clinton i njezinih pristaša u Demokratskoj stranci.

4. Posebno je zabavno da je saudijski list, u kojem je Khashoggi nekoć bio glavni urednik, nazvan “Al-Watan”, u prijevodu s arapskog – domovina.

5. Na početku su Saudijci rekli da je Khashoggi “ostao u konzulatu samo nekoliko minuta ili sat vremena, a onda je ubrzo otišao”.

6. Khashoggi je imao Apple Watch, koji je u eter prenio zapis razgovorima s mučiteljima i njegovim ubojicama, ali turski MIT ovaj zapis krije kao zmija noge.

7. 18 dana nakon atentata je Rijad bio prisiljen priznati da je Khashoggi ubijen u konzulatu, ali se sve dogodilo “slučajno” i “tijekom borbe s ljudima koje je susreo u veleposlanstvu”. Slučajno su mi odsjekli ruke, glavu i raskomadali leš, nakon što je sam 19 puta pao na oštre predmete.

8. Saudijska Arabija je izjavila da je tijekom istrage uhitila 18 osoba i da su dva pomoćnika krunskog princa Mohammada bin Salmana uklonjena sa svojih položaja. Pod vodstvom princa je osnovana i komisija za reformu tajnih službi. Dakle, princ Mohammad će upravljati istragom protiv samog sebe i ispostavit će se da je princ Al-Waleed bin Talal bio u pravu kada je jučer izjavio da će se sto posto dokazati da de facto vladar Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman, nema nikakve veze s ovim slučajem.

9. Američki predsjednik Donald Trump je u početku prijetio oštrim mjerama krivcima za smrt novinara, ali je kasnije rekao kako vjeruje vodstvu Saudijske Arabije i verziju “nehotičnog ubojstva” smatra uvjerljivom. Slične je izjave dalo i nekoliko zapadnoeuropskih političara.

10. Predsjednik Turske Recep Erdogan, koji kao da je posebno čekao ovaj trenutak, javno je govorio o ovom zločinu, navodeći da ima dokaze o namjernoj likvidaciji i podatke kako se ubojstvo pripremalo danima. Rekao je da je u tu svrhu iz Rijada stigao Tim 15 kojeg su činili djelatnici saudijskih obavještajnih službi, uključujući patologa s pilom za rezanje kostiju. Erdogan je rekao i da ja novinar raskomadan dok je još bio živ. Također je rekao kako će Turska poduzeti sve napore kako bi istražila ovaj slučaj i kaznila odgovorne.

Međutim, ništa od navedenog Erdogan nije potkrijepio dijelom dokaza, fragmentom audio zapisa ili nečim sličnim, iako je vjerojatno da je dosta toga pogodio.

11. Također se izvješćuje da su u automobilu blizu saudijskog konzulata pronađena dva kofera Khashoggija. Je li to pohlepa, glupost ili skleroza, još nije jasno.

12. Nakon toga je Trump također morao reći da nije zadovoljan trenutnim rezultatima istrage i kako “ima pouzdane ljude u Turskoj koji će mu dati druge detalje”.

13. Sjedinjene Države 22. listopada šalju čelnicu CIA-e, Ginu Haspel, “da pomogne istrazi” u Turskoj. Ako netko ne zna, Gina Haspel je veliki stručnjak za mučenja, jer je već dugi niz godina vodila ilegalne zatvore CIA-e, gdje su se ta mučenja aktivno prakticirala. Vjerojatno je njezin komentar na sve bio: “Tko još tako muči? Amateri!?”

14. Postoji informacija, iako nepotvrđena, da Erdogan ima u svom posjedu bilješku u kojoj stoji: “Donesite mi glavu psa!”, a koju je navodno napisao krunski princ Mohammad bin Salman. Ali se čini da to nije točno. Prema drugoj verziji, tijekom ispitivanja i mučenja se jedan od smijenjenih suradnika krunskog princa preko Skypea povezao s Rijadom tijekom ispitivanjem Khashoggija. I navodno je rekao da će “donijeti glavu ovog psa”. Prema ovoj verziji, koju je objavio Reuters, Erdogan ima audio snimku ovog razgovora, ali je i dalje odbija dati Amerikancima.

15. Tajnik američke riznice Stephen Mnuchin je održao izvanredne razgovore s krunskim princem Mohammadom bin Salmanom.

16. Naime, Saudijci su organizirali konferenciju “Pustinjski Davos”, ali je pozivnicu u posljednjem trenutku odbilo 40 sudionika, uključujući predstavnike banaka HSBC, Credit Suisse, tvrtki MasterCard, Ford, Uber, Google, Goldman Sachs i drugih tvrtki i banaka. Njemačka i Kanada najavile su ukidanje isporuke oružja Saudijskoj Arabiji. Također su mnoge međunarodne agencije povukle svoje novinare koje su trebali pokrivati događaj.

Američko vodstvo se suočava s vrlo teškom dilemom. S jedne strane, ako sve pokuša zataškati, cijela propagandna slika “carstva dobra” i “mi se borimo samo za dobro”, koju su desetljećima gradili, kako u vanjskoj politici, tako i zbog vlastitog građana, srušit će se kao kula od karata.

S druge strane, ako pokušaju spasiti Saudijsku Arabiju, Washington može  privući više od 1000 milijardi dolara ulaganja u američko gospodarstvo, što je princ Mohammad bin Salman očito rekao Mnuchinu.

Situaciju pogoršava činjenica da je posljednje dvije godine Khashoggi zapravo bio američki državljanin, a SAD su poznate po tome da “štite svoje ljude bilo gdje u svijetu”. Sada ćemo vidjeti kako će Washington reagirati na ubojstvo američkog državljanina, iako nema pouzdanih podataka je li Khashoggi bio punopravni američki državljanin ili disident proganjan od saudijskog režima,  sa svim pripadajućim pravima.

Osim toga, Clintonovi pristaše osobno će ovu situaciju pokušati iskoristiti protiv Trumpa i zbog činjenice da je Khashoggi bio njihov čovjek.

Kada malo bolje pogledamo, zašto bi se itko brinuo za smrt gospodina Khashoggija. Ipak, unatoč činjenici da je bio islamist, neprijatelj Sirije i pristaša Hillary Clinton, ne zaslužuje tako okrutnu osvetu.

Ali kako će Amerikanci izaći iz ove situacije i kako će Erdogan nastojati izvući što je više moguće pogodnosti za sebe i svoj režim, a upravo to čini, možemo gledati s posebnim zanimanjem.

32
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
21 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
28 Komentatori
igibbbbHelenaaga cijavelebit2 Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
velebit2
Gost
velebit2

Ma nije moguće da su nekoga isplali?

Trubadur
Gost
Trubadur

A zašto Putin ne bi otišao na planiranu posjetu…. ? I kakve veze ima Kašogi sa Rusijom i Putinom….. Koliko znam Kašogi nije radio za FSB, nego za CIAu……..

igi
Gost
igi

….putin ima samo jednu misiju – zaštititi ruski narod i državu te se sve podređuje tom ciju…

velebit2
Gost
velebit2

Ne gube ništa.. samo svoju vjerodostojnost.

palermo
Gost
palermo

I onda ideš prodavati oružje najvećem rivalu svog tobožnjeg “saveznika”? Što ga ti seruckaš…

Savio
Gost
Savio

Tako mali Perica vidi geopolitiku.

Rusija i S. Arabija, kao ni Turska i Izrael, i Amerika ne mogu da se sloze oko Sirije. Ali to ne znaci da ne mogu da rade u drugim oblastima na obostranu korist.

spartak
Gost
spartak

Prijatelju, slažem se, Ali, bez uvrede, mali savjet: zašto koristiti angloameričku riječ “misija” kad imamo lijepe naše riječi poput zadatak ili zadaća, ovisi o kontekstu. A “misija” se u hrvatskom (i srpskom) koristi izričito u kontekstu vjerskog poslanja misionarstva, na pri. bio je u misiji, svećenik taj i taj radio je u misiji u Africi itd
Dakle, Putin ima samo jednu zadaću –

igi
Gost
igi

spartak…sve ti je poznato,ali ponovit ću ponovo….mi svi ili večina s prostora ex juge od rođenja smo pod utjecajem anglo saksonskog kulturnog imperijalizma i to se ne može zatomiti…

tedi
Gost
tedi

Ali se treba truditi i svoj jezik njegovati.Kada izgubis jezik izgubio si povijest ili istoriju,ili kulturu.

igi
Gost
igi

…prvo zaboraviš povijest pa nakon toga jezik….

Blaž
Gost
Blaž

Kao i Trump, Merkel, Macron….

palermo
Gost
palermo

U Saudi Barabiju ne bi trebao ići uopće – zbog svega što taj zlatni sponzor terorizma predstavlja od prvog dana svog postojanja. Zemlju nazvati po prezimenu vladajuće dinastije?!
Nije stvar u Kašogiju – znaš ti to jako dobro, kao i ovaj portal, ali eto, pravite se grbavi…

spartak
Gost
spartak

Točno. Jedan Ciaš manje. Kad se baviš takvim poslom onda nosiš stalno glavu u torbi. Njegova je očito i doslovno tako završila

zax
Gost
zax

Ubojstvo tzv novinara je dio borbe za vlast u saudijskoj arabiji. Dakle unutarnje pitanje SA. A rusija se ne mjesa u unutarnje stvari drugih drzava. Barem ne dalekih i ne javno

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Reče neko “ne bi trebao ići zbog vjerodostojnosti”. Pa Rusija se najviše nagutala priča rekla-kazala. Ono što se zna, ili barem su priznali , da je mrtav. Ništa više. Ni tko , ni kako , ni zašto je ubijen. A možda su čak Erdogan i Muslimansko bratstvo u redovima saudijskih službi, a sigurno ih ima, organizirali ubojstvo i sada priču razvlače unedogled kao trakavicu. Ne bi ovaj išao vehabijama u ruke, da nije imao garanciju da će Muslimansko bratstvo biti u konzulatu. Po mom mišljenju. Sad, ko ga +be. neka padne ono smeće od princa, ali Rusija baš nema nikakvog razloga da se u to petlja i to sada na verbalnim optužbama. Onda bi bila ista kao London.Baš zato treba ići i dogovoriti cijenu nafte koja svima odgovara.

velebit2
Gost
velebit2

opa ,dupli standardi.

Savio
Gost
Savio

Nisu to nikakvi dupli standardi. Niti je Saudijska Arabija ruski saveznik, niti Rusija glumi svjetskog policajca, niti propagira sebe kao zastitnika “ljudskih prava” sirom svijeta.
Rusija se ne petlja u unutrasnja pitanja drugih zemalja, i Rusija gleda da zastiti svoj narod, svoju drzavu.
Vrlo prosto.

velebit2
Gost
velebit2

izgubili rusi vjerodostojnost.sa duplim standardima. ponašaju se kao usa

Helena
Gost
Helena

U normalnom svetu, normalnim i inteligentnim ljudima trebaju dokazi za neke optužbe. Ovde ih nema, kao što ih nema niti u jednoj optužbi na račun Rusije, Sirije, Libije, Iraka, Kine… Demokratija se poziva na pravnu državu, a po svim modernim zakonima, onih što se nazivaju naprednima, “nevin si dok se ne dokaže suprotno”,. Vi ste tobož zagovornici demokratije, ali ste u svojoj suštini primitivnii ljudi koji ne razlikuju seosku, birtijašku kak(A)foniju od naučnih, pravnih i drugih dokaza. Pri tom ste licemerni gramzljivci koji se koriste duplim standardima, mamu, tatu, državu prodajete zbog sitnih interesa dok na sva usta balavite “držite lopova”.

Nino
Gost
Nino

Opet se i dalje ponavlja laž. Ako netko živi i radi u nekoj zemlji ne znači da je automatski i njezin državljanin. Na presici od 17.10.2018 američki predsjednik Trump izričito kaže da Khashoggi nije bio američki državljanin (“american citizen”). Ali mnogo tzv. “novinari” odbijaju prihvatiti tu činjenicu. Što znači rečenica “zadnjih dvije godine je zapravo bio američki državljanin”? Čista budalaština i namjerna laž. Od podataka za Khashoggija izostavljena je ona najbitnija a to je da je on bio nećak Adnana Khashoggija koji je bio doktor na kraljevskom dvoru a pošto se kraljevska obitelj iz vjerskih razloga nije smjela direktno baviti trgovinom onda je Adnan bio posrednik između kraljevskog dvora i trgovaca oružjem i za to uzimao 10% provizije (to je zapravo bio mito koji su trgovci ukalkulirali u veću cijenu proizvoda). Tako je jedan doktor bio najveći trgovac oružjem i stvorio obiteljsko bogastvo.To je razdoblje 70.ih i 80. godina prošlog stoljeća. Dakle, Khashoggi nije bio član kraljevske obitelji i bio je isključivo državljanin Saudijske Arabije.

Savio
Gost
Savio

Logicno, Putin gleda da njegova zemlja prosperira, da cini sve sto moze za svoju zemlju. Ne gleda Putin da bude svjetski policajac.

Inace, ovo zgrazavanje nad ubistvom jednog novinara, dok se pod tepih gura cinjenica da se u Jemenu odvija milionska tragedija, je nekako licemjerno…
Ako S. Arabija nije kaznjena zbog ko zna koliko ubijenih ljudi u Jemenu, i one djece sto umiru od gladi, pa zasto da bude kaznjena za ubistvo jednog novinara.
Sta bi to onda znacilo, da zivot Jemenaca ne vrijedi nista.

Đuro
Gost
Đuro

Pa život Jemenaca i ne vrijedi ništa,kao što ni naši životi nisu ništa vrijedili u ratu.Kao što ne vrijede ništa ni životi onih Palestinaca u Gazi ili Afganistanaca.
Ni život ovog Kašogija nije vrijedio ništa,ali njegova smrt se očigledno da dobro iskoristiti.

Odisea
Gost
Odisea

Halo,smiješ dirnuti u moralnost novinara?Pa to su bezgrešni ljudi,kad postane novinar dobija titulu svetog,nepodmitljivog,moralnog…Pa kako bi ijedna partija vladala da nema novinara i medija. 1 novinar= 10 000 smirtnika.Jedina stvar koju priznajem Trampu je što novinare stavlja na mjestu gdje pripadaju!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude

Putin zna, da u Američkom vrhu politike ima “dobrih” tj “moralnih” političara, ali isto tako zna da ima i loših tj vragova i trudi se da prevlada ekipa “dobrih” političara s kojima se da razgovarati jer ovi loši su skloni samouništenju sebe i svih nas.

zoki
Gost
zoki

Saudijcima je pun kufer Khassogija …

velebit2
Gost
velebit2

Ovaj nije ispilan, ja ga redovito viđam svaku sedmicu, doći će i iduću sedmicu i tako još pola godine, prema tome nije ispilan. ali ja jesam

Blaž
Gost
Blaž

Do jucer svi koji su htjeli imati i najmanjeg posla s režimom SA bili su izloženi žestokoj paljbi u tekstovima i komentarima na ovom portalu. Sad kad ide Putin ta pravila vise ne vrijede jer eto ide zbog interesa svoje zemlje. Trump kao ima veze s Rijadom zbog simpatija s vehabizmom ili zbog interesa. Naravno da Putin ima pravo ici i NEK ide, ali pristrano navijanje u novinarstva zna se brzo vratiti

Savio
Gost
Savio

Putin i Rusija nisu saveznici Saudijske Arabije, niti su Rusija i Putin garancija opstanka ovog kriminalnog Saudijakog rezima, vec je to SAD i ugovor o petrodolaru.

Prema tome Rusiji ostaje samo da trguje sa S. Arabijom, kao i sa bilo kim drugim.
Kriviti zbog toga Rusiju je prosto bezobrazluk.
Rusija trguje i sa SADom, a ruke SADa nisu nista manje krvave od Saudijskih.

Prema tome ocekivati od Rusije da ne trguje sa nekom zemljom jer je “takva i takva”, je cist bezobrazluk.
Rusija mora da hrani svoj narod i da brine o svojoj ekonomiji,
Ali Rusija nije ta koja je stvorila i koja omogucava postojanje i opstanak ovakvog Saudijskog rezima.
Vec je to SAD.

Razlika je ogromna, porediti odnose Rusije sa S.Arabijom i odnse SADa i zapada sa Saudijskom Arabijom moze samo onaj ko islljuci mozak, kompletno znanje i pamcenje.

Filip
Gost
Filip

“Kada malo bolje pogledamo, zašto bi se itko brinuo za smrt gospodina Khashoggija. Ipak, unatoč činjenici da je bio islamist, neprijatelj Sirije i pristaša Hillary Clinton, ne zaslužuje tako okrutnu osvetu.”
Ovo je jedna od najogrih recenica procitanih na ovom sajtu. Otvoreno pozivanje na ubistvo neisomisljenika. Pa zar nije trebao ovaj sajt biti zagovornik istine i stajanje na kraj lazima i ubistvo istine koji provode USA. Al izgleda da postoje i ovde dvostruki standardi. Sutra moze neko da ubije i autor ovog teksta i njegovo opravdanje da bude ” bio je pristasa Putina nismo ga ubili okrutno dobio samo metak” i sve prodje bez problema. Rado sam citao objave ovde al od sad necu tako rado uzivati u njima.

tedi
Gost
tedi

Khashogijevo ubistvo je skretanje svijetskih medija i manipulacija sa bitnih dogovora oko BI.Isprobani recept.

aga cija
Gost
aga cija

Kako sad! u samoj prvoj rečenici pišeda je rskomadan i RASTOPLJEN u kiselini, znač, kad ga rastopiš nema ga. Odnosno, neki su to i prije radili u naprednoj GB, otkud sve zlo,pan su tipa pronašli po zlatnom prstenu jer je zlato netopljivo u kiselini. A, kako onda, ovi ga rastopili pa u koferima iznijeli. Valjda je autor htio reći da su ga ulili u staklenke i iznijeli.
A onaj lik iz GB je svoje mušterije rastapao u bačvi, tako da je ostala samo smeđa mrlja koju je lako izlio u kanalizaciju.Kako su ga otkrili….? nije taj dan izlio sadržaj pa su policajci našli prsten.
Znači, možda, da se održi tradicija, turci lažu….

bbbb
Gost
bbbb

Ide kod brata po krvi salmana, a spinkašogi je priča za malu djecu………….sad će im prodati S-400 a hutije tko hebe kad nisu odabrani……………..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik