VIDEO: Američka koalicija evakuira ISIL iz Sirije u Irak

Pobunjenici i teroristi u Siriji
19 komentara

Iako neki zapadni mediji tvrde kako su američke snage osigurale evakuaciju civila, žena i djece, iz posljednje enklave terorista ISIL-a iz sela Baghouz na sjeveroistoku Sirije, kurdski borci i SOHR iz Londona su potvrdili da je u 50 kamiona bilo stotine boraca poraženog kalifata. Objavljen je i video koji potvrđuje da nije riječ o humanitarnoj operaciji evakuacije civila, već planskom prebacivanju terorista i članova njihovih obitelji u susjedni Irak.

Čak je i SOHR naveo kako su kamioni koji pripadaju američkoj koaliciji u Siriji potajno prebacili teroriste ISIL-a iz njihove posljednje utvrde u sjeveroistočnoj Siriji. Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da je 50 kamiona prevezlo teroriste zajedno s članovima njihovih obitelji iz sela Baghouz. Tisuće ljudi, većinom obitelji boraca terorističke skupine, napustili su teritorij ISIL-a posljednjih tjedana.

Većinski kurdske Sirijske demokratske snage su ušle u utorak s Baghouz vojnim vozilima i njihove snage patroliraju tim područjem. Skupina kurdskih i arapskih boraca zarobila je teroriste ISIL-a u dijelu Baghouza površine manje od pola kvadratnog kilometra.

Kurdski izvori potvrđuju da je u konvoju kojeg je američka koalicija pokrivala do granice s Irakom bilo na desetine terorista ISIL-a.

U videu kojeg je jučer objavio SOHR se vidi više od 50 kamiona koji pripadaju takozvanoj međunarodnoj koaliciji, prekriveni ceradama koji prebacuju teroriste ISIL-a iz područja istočno od Eufrata.

Procjenjuje se da su kamioni prevezli oko 2000 ljudi, uključujući 180 terorista. Nije točno navedeno područje u koje su prebačeni, ali se zna da su otišli u pustinjska područja zapadne iračke pokrajine Al-Anbar.

Većina terorista evakuiranih su Sirijci, ali ih ima i drugih nacionalnosti, kao što su Iračani, stanovnici zemalja Središnje Azije i Europljani, dodaje SOHR.

Prema ovom izvoru, danas bi i ostali teroristi trebali napustiti Baghouz, posljednji bastion ISIL-a na istoku Eufrata.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava također je izvijestio da je tijekom evakuacije iz Baghouza nekoliko vojnih helikoptera američke koalicije i njihovih saveznika provodilo letove kako bi jamčili siguran prolaz terorista.

Povlačenje ISIL-a, dodaje SOHR, uslijedilo je nakon što su Sjedinjene Države sklopile sporazum s čelnicima te terorističke skupine oko napuštanja istočne obale rijeke Eufrat.

Posljednjih mjeseci američka koalicija, koja nema dozvolu Damaska ili Ujedinjenih naroda za djelovanje na sirijskom teritoriju, prebacila je nekoliko čelnika ISIL-a iz Sirije u Irak i Afganistan.

Sirijske su vlasti u više navrata osudile nazočnost američkih vojnika na njihovom teritoriju i optužile Washington da je stvorio crnu rupu s ciljem ograničavanja napretka sirijske vojske u borbi protiv terorista.

Najnovija evakuacija dolazi nakon odbijanja zemalja Europske unije da prihvate svoje teroriste ISIL-a koje u zarobljeništvu drže američke snage. Američki predsjednik Donald Trump je pozvao europske saveznike da uzmu svoje državljane, jer je alternativa loša i Amerikanci će ih morati pustiti na slobodu.

Kako su europske zemlje odbile prihvatiti svoje državljane, koje su trebale zatvoriti i suditi im za sudjelovanje u borbama i zločine u Siriji, čini se da se zapovjedništvo američke koalicije odlučilo riješiti tereta prebacivanjem terorista i njihovih obitelji u Irak.

Osim toga, 17. veljače je CNN izvijestio da je proteklih mjeseci više od 1000 terorista ISIL-a vjerojatno pobjeglo iz Sirije u planine i pustinje zapadnog Iraka, a mogu imati i do 200 milijuna dolara u gotovini, što je potvrdio američki vojni dužnosnik upoznat sa situacijom.

Teroristi ISIL-a su nastavili bježati čak i dok se vodila posljednja borba za uporište skupine u području istočnog Eufrata. Vjeruje se da su neki od posljednjih militanata bivši pripadnici Al-Qaede Iraka, za CNN je izjavio drugi dužnosnik.

Twitter Rojava / CNN

VIDEO: Evakuacija terorista ISIL-a i članova njihovih obitelji iz Baghouza

 

CIAISILIslamska državaKalifatprelazak EufrataSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nizzde
5 godine prije

Zašto ih Iračka vojska ne dočeka u Iraku ?

Šok
5 godine prije

to su nato komandosi zato se i maskiraju da se ne vide evropske crte lica

Damar Cro
5 godine prije

Treba odati priznanje smradovima iz CIA-e i Pentagona, fakat paze na svoje operativce… 😀

Riddick
5 godine prije

Ovim je ISIS presao u gerilsku fazu ratovanja u potpunosti.
Sada da bi ostalil relelvantni fokusirace se na teroristicke napade likvidacije , napade tipa udari i bezi.
Nadam se da su dani kada je ISIS kontrolisao gradove iza nas.

Miki maus
5 godine prije

Irak malo previse zahtjeva od US da napuste zemlju. Vrijeme je da ISIL uskrsne iz pepela, kao Fenix, pa da US opet “rjesava” stvari. Eto, vidite da nemozete bez US Army! Nevjerujem da tu ima Nato spec snaga, to je zona Amerikanaca, nema potrebe, malo se “bore”, pa se dogovore. Ali da ih ima itekako u podrucjima dodira sa SAA, to netreba ni sumnjati. Istina, nema ih ni blizu kao 2013-14, kad je “Isil osvajao” velika podrucja Sirije i Iraka. Malo su previse dobili po usima ( Nato i placenici sa Zapada) u Alepu, Istocnoj Guti, prije svega.

Duki
5 godine prije

Ipak se pokazalo da su oni pi.de zajedno sa mentorima !??No ima jedna opasnost!
Osim što imaju love jako će biti blizu Irana ,pa bi mogli tamo činiti sranja ili će na sjever prema Rusiji.Zanimljivo !!??

nekoime
5 godine prije

Pitam se zašto im ne bi sudili u njihovim matičnim državama? Možda bi rekli previše?

alfa33
5 godine prije

Ameri dobro paze na svoju vojsku,stigla prekomanda iz pentagona. A kako je počelo, mogli bi probati neki kalifat u južnoj americi napraviti,ali ameri ne znaju da je KARMA zaj..na stvar…

ANTINWO.HR
5 godine prije

Šteta da nema Rusa u Iraku!Najbolji lijek za te smrdljive isil štakore Ruski SPECNAZ

Kažun
5 godine prije

Nema problema,Iračani to smeće rješavaju vješanjem,Postoji termin “korisni idioti”.

mmne
5 godine prije

a zasto iracani ne bi sledili asada te pozvali, ruse, irance i hezbolah kao legalnu ispomoc?

Tvingo
5 godine prije

Ja bih vas zamolio poštovani prijatelji može meni neko da objasni kako sad stvari stoje sa teritorijom istočno od Eufrata.Jel se to Asad pomirio sa gubitkom ovih naftonosnih područja,hoče li tamo biti nekog kurdistana,zašto i rusi o tome čute,šta če biti tamo ako usa banditi zaista odu ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI