fbpx

VIDEO: Američka koalicija evakuira ISIL iz Sirije u Irak

Pobunjenici i teroristi u Siriji

Iako neki zapadni mediji tvrde kako su američke snage osigurale evakuaciju civila, žena i djece, iz posljednje enklave terorista ISIL-a iz sela Baghouz na sjeveroistoku Sirije, kurdski borci i SOHR iz Londona su potvrdili da je u 50 kamiona bilo stotine boraca poraženog kalifata. Objavljen je i video koji potvrđuje da nije riječ o humanitarnoj operaciji evakuacije civila, već planskom prebacivanju terorista i članova njihovih obitelji u susjedni Irak.

Čak je i SOHR naveo kako su kamioni koji pripadaju američkoj koaliciji u Siriji potajno prebacili teroriste ISIL-a iz njihove posljednje utvrde u sjeveroistočnoj Siriji. Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da je 50 kamiona prevezlo teroriste zajedno s članovima njihovih obitelji iz sela Baghouz. Tisuće ljudi, većinom obitelji boraca terorističke skupine, napustili su teritorij ISIL-a posljednjih tjedana.

Većinski kurdske Sirijske demokratske snage su ušle u utorak s Baghouz vojnim vozilima i njihove snage patroliraju tim područjem. Skupina kurdskih i arapskih boraca zarobila je teroriste ISIL-a u dijelu Baghouza površine manje od pola kvadratnog kilometra.

Kurdski izvori potvrđuju da je u konvoju kojeg je američka koalicija pokrivala do granice s Irakom bilo na desetine terorista ISIL-a.

U videu kojeg je jučer objavio SOHR se vidi više od 50 kamiona koji pripadaju takozvanoj međunarodnoj koaliciji, prekriveni ceradama koji prebacuju teroriste ISIL-a iz područja istočno od Eufrata.

Procjenjuje se da su kamioni prevezli oko 2000 ljudi, uključujući 180 terorista. Nije točno navedeno područje u koje su prebačeni, ali se zna da su otišli u pustinjska područja zapadne iračke pokrajine Al-Anbar.

Većina terorista evakuiranih su Sirijci, ali ih ima i drugih nacionalnosti, kao što su Iračani, stanovnici zemalja Središnje Azije i Europljani, dodaje SOHR.

Prema ovom izvoru, danas bi i ostali teroristi trebali napustiti Baghouz, posljednji bastion ISIL-a na istoku Eufrata.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava također je izvijestio da je tijekom evakuacije iz Baghouza nekoliko vojnih helikoptera američke koalicije i njihovih saveznika provodilo letove kako bi jamčili siguran prolaz terorista.

Povlačenje ISIL-a, dodaje SOHR, uslijedilo je nakon što su Sjedinjene Države sklopile sporazum s čelnicima te terorističke skupine oko napuštanja istočne obale rijeke Eufrat.

Posljednjih mjeseci američka koalicija, koja nema dozvolu Damaska ili Ujedinjenih naroda za djelovanje na sirijskom teritoriju, prebacila je nekoliko čelnika ISIL-a iz Sirije u Irak i Afganistan.

Sirijske su vlasti u više navrata osudile nazočnost američkih vojnika na njihovom teritoriju i optužile Washington da je stvorio crnu rupu s ciljem ograničavanja napretka sirijske vojske u borbi protiv terorista.

Najnovija evakuacija dolazi nakon odbijanja zemalja Europske unije da prihvate svoje teroriste ISIL-a koje u zarobljeništvu drže američke snage. Američki predsjednik Donald Trump je pozvao europske saveznike da uzmu svoje državljane, jer je alternativa loša i Amerikanci će ih morati pustiti na slobodu.

Kako su europske zemlje odbile prihvatiti svoje državljane, koje su trebale zatvoriti i suditi im za sudjelovanje u borbama i zločine u Siriji, čini se da se zapovjedništvo američke koalicije odlučilo riješiti tereta prebacivanjem terorista i njihovih obitelji u Irak.

Osim toga, 17. veljače je CNN izvijestio da je proteklih mjeseci više od 1000 terorista ISIL-a vjerojatno pobjeglo iz Sirije u planine i pustinje zapadnog Iraka, a mogu imati i do 200 milijuna dolara u gotovini, što je potvrdio američki vojni dužnosnik upoznat sa situacijom.

Teroristi ISIL-a su nastavili bježati čak i dok se vodila posljednja borba za uporište skupine u području istočnog Eufrata. Vjeruje se da su neki od posljednjih militanata bivši pripadnici Al-Qaede Iraka, za CNN je izjavio drugi dužnosnik.

Twitter Rojava / CNN

VIDEO: Evakuacija terorista ISIL-a i članova njihovih obitelji iz Baghouza

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Zašto ih Iračka vojska ne dočeka u Iraku ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Baš sam kod članka o Trumpu napisao da ih , ako ih EU neće, mogu šutnuti u Irak. Tamo nema cile-mile, osim ako ih ne ugoste u bazi Al-Asad, mislim da se zove. Ironično. Ako budu bauljali pustinjom, tamo će i ostati , ali metar pod pjeskom. Ima puno žena i djece. To je problem.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Čitam sada teletekst stranica broj 156 na HRT i ništa ne razumijem, tko je u pravu?!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Maloprije sam gledao na TV uhvacene britanske drzavljane u Siriji. Jadnici, zapusteni, neobrijani, umorni. Svi pricaju kako su bili humanitarci, kako su radili po bolnicama i vozili hitnu pomoc. Kukaji kako im nedostaje Engleska koju nisu vidjeli 5 godina i kako im nedostaju izbori. Boje se da sa porodicama ne budu isporuceni Asadu, jer onda im djeca nikad nece izaci na izbore. Ja sam suzu pustio nakon ovih toplih rijeci, kad sam vidio da se radi o humanistima i pravim demokratama. Englezi ih moraju primiti nazad ako su civilizovana zemlja.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

to su nato komandosi zato se i maskiraju da se ne vide evropske crte lica

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Komandose je NATO odavno izvukao helikopterima. Ovo sto je ostalo je otpad iz Bosne, Kosova, Francuke, Belgije i drugih drzava.

Damar Cro
Gost
Damar Cro
1 godina prije

Treba odati priznanje smradovima iz CIA-e i Pentagona, fakat paze na svoje operativce… 😀

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ovim je ISIS presao u gerilsku fazu ratovanja u potpunosti.
Sada da bi ostalil relelvantni fokusirace se na teroristicke napade likvidacije , napade tipa udari i bezi.
Nadam se da su dani kada je ISIS kontrolisao gradove iza nas.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Irak malo previse zahtjeva od US da napuste zemlju. Vrijeme je da ISIL uskrsne iz pepela, kao Fenix, pa da US opet “rjesava” stvari. Eto, vidite da nemozete bez US Army! Nevjerujem da tu ima Nato spec snaga, to je zona Amerikanaca, nema potrebe, malo se “bore”, pa se dogovore. Ali da ih ima itekako u podrucjima dodira sa SAA, to netreba ni sumnjati. Istina, nema ih ni blizu kao 2013-14, kad je “Isil osvajao” velika podrucja Sirije i Iraka. Malo su previse dobili po usima ( Nato i placenici sa Zapada) u Alepu, Istocnoj Guti, prije svega.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Ipak se pokazalo da su oni pi.de zajedno sa mentorima !??No ima jedna opasnost!
Osim što imaju love jako će biti blizu Irana ,pa bi mogli tamo činiti sranja ili će na sjever prema Rusiji.Zanimljivo !!??

Perer
Gost
Perer
1 godina prije

Misilm da neće,to je jeftin štos amera, prebacit će ih u Irak ,kao veliji dušebrižnici a riješili su sebi problem , ostavljeni Iračanima da ih love kao zečeve i spremaju pod zemlji jednog po jednog.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Pitam se zašto im ne bi sudili u njihovim matičnim državama? Možda bi rekli previše?

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ameri dobro paze na svoju vojsku,stigla prekomanda iz pentagona. A kako je počelo, mogli bi probati neki kalifat u južnoj americi napraviti,ali ameri ne znaju da je KARMA zaj..na stvar…

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Šteta da nema Rusa u Iraku!Najbolji lijek za te smrdljive isil štakore Ruski SPECNAZ

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Nema problema,Iračani to smeće rješavaju vješanjem,Postoji termin “korisni idioti”.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

a zasto iracani ne bi sledili asada te pozvali, ruse, irance i hezbolah kao legalnu ispomoc?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Hezbollah tamo već uvelike djeluje, i to u dogovoru sa iračkim vlastima.
Irak je dva puta bio okupiran od Amera (1990. i 2003)., ne mogu ih smisliti tamo.
Ogroman broj djece je umro devedesetih u Iraku zahvaljujući sankcijama koje su Ameri nametnuli.
Čak i Amerikanci priznaju da ih je umrlo barem 500.000 od gladi, Madeline Albright izjavi da je ta žrtva vrijedila za njihove ciljeve:

https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8

Tamo su nakon okupacije GMO usjevi (naročito riže) zasađeni na ogromnoj površini, a zahvaljujući američkom korištenju oružja sa osiromašenim uranom, došlo je do ogromnog povećanja oboljelih od raka.
Irak i Iran koji su imali užasan rat tijekom osamdesetih postaju veliki saveznici zahvaljujući Amerima.
Ako vrijedi ona poslovica da Britanci posvađaju nacije u svoju korist, u današnje vrijeme može nastati poslovica da Ameri nacije ujedinjavaju kontra svoje koristi.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Ja bih vas zamolio poštovani prijatelji može meni neko da objasni kako sad stvari stoje sa teritorijom istočno od Eufrata.Jel se to Asad pomirio sa gubitkom ovih naftonosnih područja,hoče li tamo biti nekog kurdistana,zašto i rusi o tome čute,šta če biti tamo ako usa banditi zaista odu ??

milan
Gost
milan
1 godina prije

Život je nepredvidiv, 🙂 kaže Ivo Kobaš!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x