WSJ: SAD zbog Rusije i Kine povlače sustave “Patriot” s Bliskog istoka

MIM-104 Patriot
12 komentara

Sljedećeg mjeseca će Sjedinjene Američke Države povući četiri protuzračna raketna sustava “Patriot” iz regije Bliskog istoka, koji će biti poslani u SAD na popravke i nadogradnju, navodi The Wall Street Journal. U budućnosti će ovi sustavi vjerojatno biti upotrijebljeni za suzbijanje Rusije i Kine. Prijenos sustava “Patriot” je jedan od najvažnijih znakova da Washington svoju pozornost s Bliskog istoka prebacuje u smjeru Moskve i Pekinga, navodi se u članku.

SAD će već u listopadu povući neke od sustava proturaketne obrane s Bliskog istoka, navodi The Wall Street Journal citirajući izvore u američkom Ministarstvu obrane.

Informacije o prijenosu sustava Patriot su se pojavile u pozadini izjava Trumpove administracije o iranskoj prijetnji.

Međutim, The Wall Street Journal navodi kako se Teheran ne može usporediti s američkim  saveznicima u regiji, budući da su zračne snage potonjih superiornije od Irana.

Prema pisanju lista, Pentagon namjerava povući dva raketna sustava “Patriot” iz Kuvajta, jedan iz Jordana i jedan iz Bahreina. Neimenovani izvor u Ministarstvu obrane je naglasio kako nema planova za njihovu zamjenu.

Kompleksi će biti poslani u SAD na popravak i modernizaciju. U budućnosti bi se oni mogli preusmjeriti u područja gdje će se suprotstaviti američkim konkurentima na svjetskoj pozornici, kao što su Rusija, a posebno Kina, navodi The Wall Street Journal.

Prema riječima američkih dužnosnika, zbog ovog koraka će se smanjiti obrambena razina američkih saveznika na području Bliskog istoka.

Prijenos sustava “Patriot”, o čemu se ranije ništa nije govorilo, jedan od najvažnijih znakova da Pentagon svoju pozornost s dugotrajnih sukoba na Bliskom istoku i Afganistanu prebacuje na Kinu i Rusiju.

WSJ

bliski istokPatriot MIM-104
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Napuštaju pacovi brod koji tone?

Anton
5 godine prije

Sta ta sirotinja nema rezervne sustave ? Nego moraju da povlace iz drugih zemalja .

Alen
5 godine prije

Jordan,kuvajti bahrein ne zele biti dio buduceg sukoba , to je razlog pakovanja patriota… Kakvo povlačenje s BI kakvi bakrači..Tek idemo u eskalaciju…

Dub Miroslav
5 godine prije

Nisam znao da su Kina i Rusija agresori spram SAD! Zar nije obrnuto?!

Nestrpljivi
5 godine prije

Kolko ja čitam i slušam tu geopolitiku….sve se svodi na čupanje za resurse i tržište…ccc..koristeći te skupe smrtonosne igračke…nama farbajući inteligenciju….moralno jadno…

Ivo
5 godine prije

ameri se pribojavaju da će im Rusi izbombardirati baze na BI, pa žele izbjegnuti sramotno dokazivanje beskorisnosti ovih sustava.

Fatih
5 godine prije

NEMAJU NOVCA DA PLATE KOMUNALIJE!!

Niko
5 godine prije

Pitajte saudijce o efikasnosti patriota jemenci ih rokaju kad god hoce

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI