Zašto se SAD toliko boje kineskog raketnog arsenala?

Kina - DF-41
36 komentara

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslušao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma s Rusijom o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je 30 godina bio stup europske sigurnosti, spomenuo je kako to čini zbog ruskih aktivnosti, Kine i drugih zemalja. Ali Peking nikada nije bio dio INF ugovora i posljednja tri desetljeća nije imao ograničenja za razvoj projektila kratkog i srednjeg dometa.

Za Trumpovu administraciju je pritisak na Kinu ključni dio njegove vanjske politike. Ranije ove godine je američki ministar obrane James Mattis predstavio je novu strategiju Pentagona koja je Kinu i Rusiju proglasila za ključne prijetnje Sjedinjenim Državama i pozvao na neprekidna financijska ulaganja u vojsku kako bi se prevladalo “razdoblje strateške atrofije”.

Krećući se u istom smjeru, prema povećanju vojne moći, američki predsjednik Donald Trump je nedavno najavio namjeru povlačenja iz Ugovora o projektilima srednjeg i kratkog dometa (INF), što je objasnio potrebom da se odupre ne samo Rusiji, koja navodno krši taj sporazum, što Moskva žestoko odbacuje, već i Kini.

“Kina nije dio ovog ugovora, ali je treba uključiti”, izjavio je 22. listopada američki predsjednik.

Sa svoje strane, savjetnik za sigurnost američkog predsjednika John Bolton, kojega svi vide kao pokretačku snagu koja stoji iza odluke Trumpa, sugerirao je da Kina čak može biti važniji faktor od Rusije.

“U tom smislu, ugovor INF stavlja Washington u pretjerano slabu poziciju protiv Rusije i, što je još važnije, protiv Kine”, rekao je John Bolton američkim saveznicima, otkriva The Washington Post.

Kina: “Najveća i najraznovrsnija raketna sila na svijetu”

FOTO: DF-41

Ali Kina nikada nije bila stranka u INF ugovoru, sporazumu koji je postignut između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza 1987. Stoga Peking u posljednja tri desetljeća nije imao ista ograničenja za njegov arsenal raketa kratkog i srednjeg dometa. To je ključni razlog zašto mnogi američki dužnosnici iz područja nacionalne sigurnosti vjeruju da ta kineska oružja ugrožavaju američke vojne interese na Dalekom istoku.

Tijekom govora u Senatu prošle godine, prije odlaska u mirovinu, čelnik američkog Pacifičkog zapovjedništva, kasnije američki veleposlanik u Južnoj Koreji, admiral Harry Harris, rekao je kako Narodno-oslobodilačka vojska Kine trenutno “najveća i najraznovrsnija raketna sila na svijetu, s arsenalom od više od 2000 balističkih i krstarećih projektila”. Dodao je kako bi 95% tih projektila kršilo INF ugovor, ako bi i Kina bila potpisnica.

Europa se žestoko protivi američkom izlasku iz INF ugovora

rusija nato stit

Rusija najavila da se protivi raskidu ugovora sa Sjedinjenim Državama i da ga ne krši, ali ako se to dogodi da ima spremne protumjere, što znači da je glavni cilj novog multilateralnog ugovora Kina. No, ako Peking ne želi pregovarati o tom pitanju, što je najavio, stvara se situacija u kojoj bojno polje za “novu stratešku ravnotežu” postaje Europa.

“Članice NATO saveza u Europi odbijaju raspoređivanje novog nuklearnog naoružanja na kontinentu”, izjavio je u srijedu glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, nakon prijetnje Trumpa o jačanju američkog arsenala.

“Ne želimo novi Hladni rat i ne želimo novu utrku u naoružanju. Ne vjerujem da će članice NATO-a pristati rasporediti više nuklearnog oružja u Europi, samo kako bi odgovorile na ruski novi raketni program SSC-8”, rekao je Stoltenberg i dodao kako odluka američkog predsjednika nije naišla na jednoglasan pristanak unutar NATO-a.

EU je zatražila da se “sačuva ugovor koji je ključan za sigurnost Europe”

Iskander-M - Video
FOTO: Iskander-M

Njemački Zeleni, stranka koju podržava sve veći broj građana, zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD napustiti nuklearni sporazum iz 1987. zahtijeva povlačenje američkog nuklearnog naoružanja s područja Njemačke i Europe, a Trumpovoj ideji se žestoko usprotivio i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Europska unija je u ponedjeljak pozvala Rusiju i Sjedinjene Države da nastave dijalog kako bi se sačuvao sporazum o nuklearnom naoružanju iz kojeg se Sjedinjene Države žele povući, optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

“Dok od Rusije očekujemo da riješi pitanje ozbiljne zabrinutosti glede poštovanja INF ugovora na stvaran i transparentan način, od Sjedinjenih Država očekujemo da razmotri posljedice mogućeg povlačenja iz sporazuma za vlastitu sigurnost, sigurnost svojih saveznika i cijelog svijeta”, priopćila je Europska unija.

INF i koliko vrijede ugovori s SAD-om? – Pitajte Husseina, Gaddafija, Noriegu, Mubaraka…

ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

DF-41INF sporazumNATOSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Negde sam procitao da u Londonu ima isto studenata Engleza i Kineza. Ti Kinezi nece ici u Ameriku da rade, a dobili su znanje isto koje imaju Englezi.

eu kolonija
5 godine prije

amerika je odlučila žrtvovati pijuna, europu, da bi napala lovca, kinu:)

ps. još jedan od primjera nerealno projicirane globalne moći amerike. amerikanci nisu sposobni se boriti protiv utjecaja rusije I kine na više frontova

Aragorn
5 godine prije

Jasno da je sve to radi Kine,al moraju naglasit usput i Rusiju. Zanima me kako ce kurba EU odgovorit na navodne nove nuklearke po EU…EU doslovno postaje minsko polje

Carlosan
5 godine prije

Pa Kinu treba uključit u sporazum.

Ne kužim ni ja logiku da se Amerika i Rusija ograničavaju a Kineze boli kikiriki za to.

Jasno mi je da kad je potpisivan sporazum nitko nije mislio da će Kinezi razviti tu snagu i parirati Rusima i Amerikancima.
Tko je znao da Kinezi mogu srušiti satelit, a mogu.

Sir Oliver
5 godine prije

Novi sporazum ali za sve nuklearne sile a ne samo za najveće,Pakistan, Indija,Izrael….

Tupko Glupko
5 godine prije

Gotovo je, Amerika je popušila Aziju.
Nadam se da će ovi potkupljivi i poslušni politički aparatčici u Briselu vidjeti da je vrag odavno odnio šalu, da se Europljanima sprema mišolovka gdje će oni najviše stradati, te da će napokon doći pameti i smiriti nuklearne tenzije sa Rusima koje forsiraju Ameri.
Prvi korak dobre volje bi bio obostrano ukidanje svih sankcija.

Croatia
5 godine prije

Ameri opet hoće Europi da uvale „ jaja pod buberege“ Nadam se da nisu svi naivni kao poljaci i rumuni postali su topovsko meso ukoliko dode do sukoba. Bit će posthumno proglašeni herojima u odbrani angloameričkih interesa!!!!

Kažun
5 godine prije

Here is why Paul Craig Roberts was banned from Twitter:
“The Triumph of Evil”

dinaricus vulgaris
5 godine prije

problem je što su jedva savladai čirilicu a sad još i kineski …lakše je ratovat sa ovima u taktičkim sandalama

bbbb
5 godine prije

Ne boje se oni koji upravljaju čemerikom Kine (kineskih raketa nuklearnih) koju su stvorili kao budući vojni cilj ko Japan u drugom bobrok ratu. Preslaba je Kina vojno onako okružena totalno na moru a i sam broj raketa koje rađaju nukleuse je mali. Jedino ko im može nukleusom pomrsiti račune su domoljubni ruski generali a ne nosferatu i ekipa koja za tamu vlada Rusijom.

Oko
5 godine prije

Kina najveca i najraznovrsnija raketna sila na svetu sa 2000 krstarecih i balistickih raketa?! Jasno je da je izjava namenjena zaglupljenim Amerima ali bez veze je ozbiljno prenositi takve gluposti. USA podmornice poseduju vise krstarecih raketa , Usa krstarice i razaraci poseduju vise krstarecih raketa, USA air force poseduje vise krstarecih raketa, Rusi takodje u podvodnoj i nadvodnoj floti zajedno poseduju vise krstarecih raketa kao i vazduhoplovstvo. Sto se balistickih tice Rusija poseduje 13000 nuklearki, Ameri oko 10000 i nosaci su pretezno balisticke rakete dok Kina poseduje 250 nuklearki. Sto se sporazuma tice on je odavno prekrsen od Usa strane postavljanjem mk41 lansera na kopno (Rumunija,Poljska,Japan,Koreja) i svaki moze biti napunjen krstarecim raketama a ni Rusi nisu naivni jer domet Iskandera u Ruskoj armiji kao i kopnena verzija kalibra u protivbrodskoj nameni takodje mogu gadjati ( dokazano uspesno) ciljeve na kopnu. Mada Rusiji ovo dobro dodje jer iz Kaljingrada mogu… Čitaj više »

Splitexpress
5 godine prije

Prije 500 godina Kina je bila najbogatija zemlja na svijetu,sada se vraća gdje je bila?Prije 50 godina je ondašnji Belgijski ministar vanjskih poslova Henry Spaak izrekao tzv Teoriju štapova metle ili ako sve kineske žene naoružajte štapovima od metle,ne možete ih zaustaviti klasičnim naoružanjem?

Willer
5 godine prije

Dugoročno gledajući svi bi se trebali uključiti u obuzdavanje Kine, uključujući Europu, Ameriku, Indiju, Japan, Koreju i Rusiju. Sve ono što se predbacuje Zapadu u vezi NWO, kontrole društva i ukidanja ljudskih sloboda u Kini već postoji. Na žalost, kratkovidna politika Amerike je gurnula Rusiju u naručje Kini.

Učim se
5 godine prije

Knjiga “Velika šahovska ploča”, Zbigniew Brzezinski daje neke interesantne analize i kombinacije!

kiki
5 godine prije

Super…sad će kokokošlinda smjesta zahtjevati da stave pokoji ‘štit’ u Hrv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI