fbpx

Arheolozi otkrivaju tragove kanabisa na 2500 godina starom groblju Jirzankal na zapadu Kine

Konoplja

Tim kineskih arheologa otkrio je deset ručno izrađenih plamenika na drevnom groblju u planinama Pamir. Ovi religijski plamenici za tamjan datiraju iz 1.000 pr. Kr. Plamenici za tamjan prikupljeni su iz osam grobnica na 2.500 godina staroj groblju Jirzankal u zapadnoj Kini. Sadržali su tragove spaljenog sjemena.

Drevni Kinezi oplakivali su mrtve koristeći sojeve kanabisa s visokim THC-om

Sadržaj plamenika analizirali su s masenom spektrometrijom istraživači sa Max Planck instituta u Njemačkoj. Otkriveno je da drveni plamenici sadrže poseban soj kanabisa s visokom koncentracijom THC-a. Ovo je prvi dio povijesnih dokaza koji pokazuju da su drevni Kinezi otkrili, uzgajali i / ili trgovali kanabisom u rekreacijske i ceremonijalne svrhe. U to se vrijeme u povijesti pojavile društvene elite kako bi se navodno povezale s precima ili bogovima. Nakon ispitivanja spaljenih sojeva, znanstvenici su pronašli visoku koncentraciju kanabinola, tvari koja se stvara kada se THC oksidira.

“Dugo se vodila rasprava o podrijetlu pušenja kanabisa. Postoje mnoge spekulativne tvrdnje o drevnoj upotrebi,” rekao je Robert Spengler iz Instituta Max Planck za znanost o ljudskoj povijesti. „Ova studija pruža najranije nedvosmislene dokaze i za povećanu kemijsku proizvodnju kao i za spaljivanje biljke kao lijeka.“

Većina ostataka kanabisa koji su znanstvenici otkrili do sada imali su nizak sadržaj THC-a. Otkriće ovog visokog soja THC-a moglo bi ukazivati na to da su kineski poljoprivrednici bili svjesni euforičnih svojstava ove fito-kemikalije i znali su uzgajati kanabis u rekreacijske svrhe.

Znanstvenici zaključuju da je kanabis spaljivan u ograđenom prostoru, u planinskoj grobnici, što je omogućilo ožalošćenima da se „napuše“ tog dana. Budući da je kanabis pronađen u drvenim plamenicima usko povezanim sa zoroastrijskom religijom, arheolozi se slažu da se kanabis koristio kao dio vjerskih aktivnosti. Drevni Kinezi vjerovali su da vas euforični osjećaj može povezati s precima i božanstvom.

“Gotovo svi plamenici sadrže bio-markere kanabisa, a jedan je snažno spaljen, što implicira da su se koristili njime tijekom pogrebnih rituala, moguće za komunikaciju s prirodom ili duhovima ili umrlim ljudima”, napomenuo je Yimin Yang sa Sveučilišta u Kineska akademija znanosti u Pekingu.

Megan Cifarelli, povjesničarka umjetnosti s Manhattanville Collegea u Purchaseu u New Yorku, primijetila je da je kanabis koji gori u grobnicama poslužio i drugoj svrsi: maskiranju mirisa raspadajućih leševa.

Naravno, ta su društva iskoristila konoplju i u druge vrijedne svrhe. Biljka konoplje razna su društva koristila u posljednjih 4.000 godina za izradu konopa, tkanina, papira i ulja. Kanabis pronađen u ovom istraživanju mogao se trgovati rutom Puta svile, trgovačkim putem koji se nekad širio od istočne Azije do južne Azije, Perzije, Arapskog poluotoka, istočne Afrike i južne Europe. Taj je prolaz Kinezima omogućio trgovinu svilom, začinima, žitaricama, jabukama, pistacijama, orasima i drugim usjevima od istoka do zapada.

“Mislim da s ovom novom studijom sada možemo zaista staviti konoplju na taj popis, kao i da je jedna od tih kultura koja potječe iz tih drevnih trgovačkih putova,” komentirao je Robert Spengler iz Instituta Max Planck. Arheolozi su u planinskim grobnicama otkrili i staklene kuglice, drvene tanjure i zdjele, komade svile i kinesku harfu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Moram priznati da iako mozda nekom zanimljivo zvuci, koristenje kanabisa je prakticno staro koliko i ljudski rod…
Evo na ovom videu Austrijanac Dr. Christian Rätsch – upravo prica o koristenju (i uzivanju u kanabisu) – naroda Dunavske civilizacije.
Nijemci tako zovu Vincu i Lepenski vir.
Civilizacie koja je staria od Sumera makar 2000 godina!
https://www.youtube.com/watch?v=dYeYo1sFAXY

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istrazuj
Da, prijedlog da se tako zove bio je – njemački…podlušno su se digle ručice…
Hm…a nije im dosta Bečko- Berlinske škole…? Nijemci su odustali od gluposti o masovnim seljenjima pred desetak godina.
U Srbiji se gusarski preoravaju nalazišta i stvari odnose na aukcije vani…a neki profesori i uništavaju dokaze o prisustvu Slavena u 1. st.

Pink Panter
Gost
Pink Panter
1 godina prije

Brez trave , ni sprave .
Bez ganđe , nema pomirenja .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa ima i zanimljivijih stvari…u starim Indijskim grobnicama nađeni ostaci duhana i kukuruza…

Mr.Rock
Gost
Mr.Rock
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ovo jos nisam cuo! Zar duhan i kukuruz nisu iz sjeverne Amerike, biljke nepoznate ostatku svijeta sve do otkrica Amerike i kolonizacije? Tako su nas barem ucili u skoli. 🙂

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Nije to ništa. Nedavno su otkrili 10 hektara u Srbiji.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik