Marihuana za narod

Marihuana
5 komentara

Prema nacionalno provedenoj studiji, omladina u dobi od 13 do 19 godina je počela marihuanu doživljavati kao manje štetnu drogu, nakon etapa legalizacije za tzv.”rekreativno” korištenje, javlja rt.com(1).

Detaljnija studija publicirana u JAMA Network(2) donosi sljedeće zaključke. Među polaznicima osmih i desetih razreda u državi Washington, percepcija štetnosti marihuane je pala, a korištenje povećano legalizacijom “rekreativnog” korištenja. Isti efekt nije opažen u državi Kolorado. Razlog bi mogli biti programi prevencije korištenja droge kod adolescenata, zasnovani na dokazima o štetnosti.

U drugom članku(3), rt.com donosi izvještaj o porastu korištenja marihuane među trudnicama i ženama u reproduktivnoj dobi, u razdoblju od 2002. do 2014. godine. Korištenje među trudnicama, koje su odgovarale na pitanje o korištenju marihuane u mjesecu do provedbe ispitivanja, poraslo je za 62%. Prema studiji(4) objavljenoj u “Journal of the American Medical Association”, korištenje marihuane u trudnoći može imati za posljedicu smanjenje porođajne težine ili probleme s neurološkim razvojem djeteta, kao i druge zdravstvene probleme.

Čitatelji koje tema zanima mogu iz navedenih izvora nastaviti tražiti reference. Pitanje koje postavlja redakcija je pitanje vrijednosnog opredjeljenja. Ako nacija s masovnom upotrebom psihofarmaka propisanih receptom, po čemu odskače od bilo koje druge nacije svijeta, dodatno dozvoljava slobodnu, tzv. “rekreativnu” upotrebu opijata, kakav je smisao društvenog dogovora u pozadini odluke o legalizaciji? Možda pozadinske namjere objašnjava upravo termin povezan s korištenjem: tzv “rekreativno” korištenje.

U slučaju marihuane, ne radi se o rekreaciji nego o kemijskom utjecaju na djelovanje mozga. Termin “rekreativno” u tom slučaju ima jasnu ideološku svrhu: promociju bijega od problema i svakodnevice – na lakši način. Uzmemo li u obzir da se brojni društveni problemi rješavaju reorganizacijom društvenih aktivnosti, dostupnijim javnim servisima (recimo zdravstvenim servisima) i pravednijom distribucijom nacionalnog bogatstva, stvar postaje jasna. Umjesto rješenja problema, problem može postati naizgled šaren ili zamagljen.

Izvori:

kanabismarihuanaRT
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PS
7 godine prije

bravo. i mene živcira to ‘rekreativno’.. baš neki amero-fensi umjetni izraz. A za štetnost ne znam.. ima raznih stručnih mišljenja, vjerojatno je manje štetna prirodna konoplja od zašpricanog duhana, kao što je i prirodni duhan od zašpricane konoplje. Ljekovita biljka, ako se razumno koristi

PS
7 godine prije

a možda se moglo u tekstu obraditi i duhovni aspekt, proširenje svijesti… ima svakakvih iskustava. ja, na žalost nisam konzument opojnih sredstava (osim vina).. da jesam, vjerojatno bih bio smireniji, ali ne znam koliko je ta smirenost zapravo društveno-korisna

Dundić
7 godine prije

Ne sviđa mi se ovaj tekst…u osnovi konzervativno naklapanje. Zašto ne bi bilo rekreativno, pa šta onda ? Zašto rakija može, a to ne ? Nizozemska ima tu rekreativnu upotrebu, pa je među zemljama s najmanjim brojem konzumenata u Evropi, teških junkieja o opijatima tamo praktički više ni nema. I ne znam da li se baš termin ‘bijeg od stvarnosti’ može primijeniti na to. Jer, u tom ‘rekreativnom’ stanju, čovjeku svašta pada na pamet pa i razni problemi, i uvijek postoji mogućnost da neka nova ideja iskrsne na taj način…
I, da, to nije opijat kako se kaže u tekstu, opijati su ono što se dobiva od maka, to su teške droge.

Dundić
7 godine prije

Kole – samo ono što se dobiva od maka naziva se opijatima, tako kaže struka. Marihuana sadrži THC, to je kanabinoid. Spada u tzv. psihoaktivne droge, a opijati tu ne spadaju.

Stipa
7 godine prije

Jedan veliki umjetnik je rekao: “I smoke marijuana to relax my mind, body and soul”
To zaista i jest tako. Marihuana jednostavno nema loseg utjecaja na covjeka. Upotrebom marihuane do sad u svijetu nije zabiljezen ni jedan smrtni slucaj. THC dokazano ubija stanice raka. Nuspojave pusenja marihuane su sreca, veselje i smijeh.
Ovo su samo neke od tisuca cinjenica o marihuani. Ilegalna je zato sto se biljka ne moze patentirati tako da farmaceutska industrija od nje nema koristi. Sve vise ljudi konacno gleda zaista kroz svoje oci i shvaca da je ta biljka covjeku namjerno oduzeta. Lijep pozdrav i svako dobro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI