fbpx

Banovina ili Banija?

Turski ratovi

Kad se neka pokrajina nalazi u okviru jedne države, ona treba imati samo jedno službeno ime koje je u skladu sa zakonitostima službenoga (standardnoga) jezika te države, kao što su to npr. hrvatski krajevi: Slavonija, Moslavina, Međimurje, Zagorje, Lika, Istra, Dalmacija… Ako se neka pokrajina prostire u više država s različitim službenim jezicima, onda svaka od tih država ima vlastito službeno ime za tu pokrajinu. Dobar primjer za ovo je Šleska koja je nekad bila u sastavu Bijele Hrvatske. Danas Šleska pripada trima državama: Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj. Njemačko službeno ime je Schlesien, poljsko je Śląnsk i češko Slezsko. Ta pokrajina se na donjolužičkom jeziku naziva Slazyńska, a na gornjolužičkom Šleska, te još na trima dijalektima: češki šleski Šlezsko, poljski šleski Ślůnsk i njemački šleski Schläsing. Ili, jednostavniji primjer, područje između Save i Dunava pripada dvjema državama, Hrvatskoj i Srbiji, pa slijedom te činjenice ima i dva imena: Srijem i Srem. Ime Srijem je hrvatsko službeno ime, s Srem srpsko.

Teško je na globusu naći pokrajinu nastanjenu jednim narodom u okviru jedne države, a da ima dva imena kao što je to primjer s Banovinom u Hrvatskoj. Nedavni potres u tom kraju izbacio je na površinu i problem službenoga imena toga kraja. U sredstvima javnoga informiranja i u govorima brojnih osoba nebrojeno puta je ovih dana taj kraj nazvan imenom Banovina ili Banija što čitatelje i slušatelje dobrano zbunjuje.

Neuređena je država koja takvo što dopušta i koja nema kompetentno tijelo koje će takve probleme rješavati. U Zagrebu je početkom prošle godine pri Vladi formirano Povjerenstvo za standardizaciju geografskih (zemljopisnih) imena. Većina članova toga povjerenstva su profesori geografije (zemljopisa). Standardizacija je jezikoslovni (lingvistički) pojam pa je valjda razumljivo da se standardizacijom i etimologijom zemljopisnih naziva i imena trebaju baviti standardolozi i etimolozi, dakle jezikoslovci, a ne geografi i historiografi. Ovi drugi za bavljenje standardizacijom zemljopisnih imena nemaju  jezikoslovne kompetencije.

Kako su nastala imena Banovina i Banija?

Ime Banovina je motivirano sintagmom banova zemlja. Od imenice ban tvore se dva suvremena  pridjeva: banski i  banov. U imenima naselja postoji i zastarjeli posvojni pridjev banj, banja i banje (Banjdol, Banja Luka i Banje Selo). Pridjev banski je odnosni i kazuje da se što odnosi na bana na bilo koji način, a pridjev banov je posvojni i kazuje da tko (što) na neki način pripada banu. Područje Banovine je bilo pod upravom bana pa su na osnovi takve motivacije nastale dvije sintagme: banska zemlja i banova zemlja. Druga sintagma je bila frekventnija jer je od nje nastalo ime Banovina. Tvorbeni proces je bio sljedeći: posvojni pridjev banova je nakon elizije imenice zemlja iz sintagme banova zemlja preuzeo značenje imenice zemlja i postao poimeničen. Poimeničeni pridjev banova je uz sebe vezao zalihosno (redundantno) značenje imenice zemlja nakon čega je na morfološku osnovu motivacijskoga pridjeva banov-a dodan tvorbeni sufiks -ina i tako je dobivena imenica banovina kojoj je značenje ‘banova zemlja’. Onimizacijom apelativa banovina, i to tvorbenim postupkom konverzije, dobiven je horonim Banovina, dakle: ban > banova zemlja > banovina > Banovina. Isti je tvorbeni proces bio i u imena Hercegovina: dakle, herceg > hercegova zemlja > hercegovina > Hercegovina.

Ime Banija je motivirano turskom sintagmom banı devlet kojoj je značenje ‘banova zemlja (državina)’. Nakon elizije imenice devlet poimeničeni indeklinabilni pridjev banı je bio prilagođen jezičnomu sustavu bosanskoga stanovništva koje se je zbog turskih osvajanja selilo na područje Hrvatske. Ime Banija je tvorbeno i leksički strukturirano kao i turska imenica kadı kojoj je značenje ‘koji sudi, sudac’. Morfološka prilagodba je sljedeća: kao kadı > kadija tako i banı > banija. Ime Banija se može smatrati turcizmom jer se u strukturi toga imena nalazi jedan element iz turskoga jezika, i to pridjevski nastavak –ı koji je izgubio svoje tvorbeno i leksičko značenje, početna sekvenca ban- i završna -ja nisu elementi turskoga jezika. Ime Banija je nastalo u 16. st. na području okupirane zapadne Bosne, odakle su poduzimani brojni turski vojni pohodi prema Banovini. Ime Banija su sa sobom donijele turske vojne postrojbe koje su u 16. i 17. stoljeću stalno napadale, pljačkale i osvajale naselja na području Banovine. Postrojbe su pretežno bilo sastavljene od domaćeg stanovništva. To je i inače bila politika turskih vlasti da napuče opustjela područja. Zahvaljujući došljačkomu stanovništvu nekadašnje ime Banovina je polagano odlazilo u zaborav. Nakon 17. lipnja 1920. god., kada je kraljevim dekretom službeno intenziviran proces serbizacije vlaškoga stanovništva zapadno od Drine, ime Banovina je iz političkih razloga postalo nepoželjno u uporabi. To je ime vraćeno u uporabu u razdoblju od 1941. do 1945. god. Nakon 1945. god. hrvatski komunisti ponovno su nametnuli ime Banija. Kad bi netko pregledao sve tekstove nastale nakon 1945. god., došao bi do zaključka da ime Banija ima visoku učestalost uporabe, a ime Banovina se rijetko rabi. Na partizanskom spomeniku na Petrovoj gori piše Banija, tako i na brojnim publikacijama koje su u Hrvatskoj objavljene nakon 1945. god. na temu o tom kraju. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji djeluju u Hrvatskoj i izvan nje, uvijek to područje nazivaju Banijom, nikad Banovinom. Iako je Banija turcizam, to je ime postalo dio imenskoga fonda standardnoga srpskoga jezika, koji je inače primio u svoj sustav previše turcizama, više nego bugarski ili hrvatski jezik. Nametanje stranoga, ovdje srpskoga imena Banija isto je kao kad bi netko tražio da se u Hrvatskoj rabi ime Švajcarska umjesto Švicarska. Svaki narod i svaki jezik ima vlastiti sustav imenovanja područja (krajeva, pokrajina, oblasti, regija…), pa tako i hrvatski.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
95 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miljac
Gost
Miljac
1 godina prije

Na kraju teksta koristite “hrvatski komunisti”, “nametanje stranoga, ovdje srpskoga” te da je srpski jezik primio previše turcizama za razliku od, hrvatskoga, koji je eto čist kao suza, kako bi čitatelju ostala samo ta informacija. Time zamagljujete činjenicu da je navedeno područje već dugo vremena naseljeno većinski srpskim stanovništvom i… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Nije Beč nego je Vienna. Ma koga boli ona stvar kako će tko zvati neko mjesto. Ima službeni naziv one države u kojem se to mjesto nalazi i točka. I naravno da se na drugom jeziku drugačije izgovara. A sve ove zakulisane igre političara su skretanje teme od pravih i… Pročitaj više »

nijemilako
Gost
nijemilako
1 godina prije

kava se kuha, kokice izvađene iz mikrovalke,

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

A sve ove zakulisane igre političara su skretanje teme od pravih i stvarnih problema. Baci kost neka se raja kolje, neće mislit o korupciji i kriminalu. A dali ću slijedeći mjesec imat za platit režije i rate kredita, to je manje važno. Tupsoni. Evo, prepisao sam komentar od Sparklinga. Hoce… Pročitaj više »

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Interesantno štivo. Kliknuo sam na ovo plavo dolje (registracija) i tamo pročitam slijedeću rečenicu: “Država nam je potreba da vas identificiramo ako ste se javljali u komentarima s određenim imenom” Prvo bih molio Logično da angažira gospodina Milana Nosića za lektoriranje, ako ne članaka, a onda barem straničnih informacija. Kada… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Svakaj je moguće u Hrvatskoj. Kad može Banija, zašto ne bi bio glavni grad Srbije Bijelgrad? Baš mi to zvuči fensi… Od danas više ne spominjem Beograd, samo varijantu s -ije.

Picajzl
Gost
Picajzl
1 godina prije

Tako sve jedno, ako razumijete o kojem se prostoru govori, sve jedno. U službenim dokumentima kako nalaže pravilo, drugdje kako vam paše. Ništa tim ljudima i kraju neće biti bolje bez obzira kako im prostor nazvali, a ljudi su bitni.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Zašto bi trebalo biti samo jedno službeno ime, to su totalitarističke gluposti iz nekih drugih vremena koja čini se još nisu prošla. Vlast može dati ime koje god želi jer je vlast i tada može promjeniti sve dokumente, karte, tabele, itd. pa tako i udžbenike povijesti. Ali vlast nemože promjeniti… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Oba naziva su ispravna i ravnopravna. Prema istraživanju zagrebačkog povijesničara Marijana Lipovca u tjedniku BANOVAC koji je u Petrinji izlazio između 1988 – 1912 godine, pretražujući brojeve Banovca prema ključnim riječima – Banija i Banovina – Lipovac je dobio točan podatak o tome koliko je u razdoblju od 1888. do… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Vucic to zna najbolje,mirotvorac je drzu govor u Glini.90%sinovi stari kadrova upravlja ovim prostorima,niki misle dase demokracija kupuje na pijaci.Bez lustracije,nikad nece biti komunikacije.

Slonica
Gost
Slonica
1 godina prije

Na ovako suženom i streilnom novogovoru oba termina su dobra i prikladna.
Jezik treba širiti i oplemenjivati i oba imena su dobrodošla.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tako je Stojan u Sloveniji postao Stotan, slovenački fudbalski reprezentativac Stojan/Srbin postao Stotan. Ako je tako kako veliš za Baniju onda neka i bude,naravno. Elem….šta ti za ime Boga znači ovo:”Nakon 17. lipnja 1920. god., kada je kraljevim dekretom službeno intenziviran proces serbizacije vlaškoga stanovništva zapadno od Drine.”!!?? I u… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Ne bih se upuštao u problematiku je li ispravno Banija ili Banovina. Ono što je sigurno da ni jedno ni drugo ime ove zemljopisne pokrajine nije srpsko niti je dio srpskog jezika. Titula ban ne postoji u srpskom jeziku ali zato postoji vožd što bi značilo vrlo slično hrvatskom ban.… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Baš me zanima da li će se g. Nosić za godinu, dvije nakon što ga genetski modificiraju i dalje baviti ovim apsolutno nebitnim pitanjem (moguće da hoće ako preživi modifikaciju).

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Molio bi autora da ovo objasni Podrucje kojim vlada ban je banovina a ne banija Podrucje kojim vlada župan je županija a ne županovina Sve mi se cini da je ovo tjeranje mak na konac jer je na tom podrucju prije vecinsko stanovnistvo bilo srpske nacionalnosti pa sad kad njih… Pročitaj više »

Joseph G.Strossmayer
Gost
Joseph G.Strossmayer
1 godina prije

eeee,imas ti ovde neke bisere , zapadno od drine zive vlasi, bijela hrvatska u kojoj zive luzicki srbi , svicarska svajcarsaka…
u hrvatskom domu radi kucanica , au srpskoj kuci domacica ?!

Noname
Gost
Noname
1 godina prije

Onda je I Knezija u Zagrebu turcizam, moraju za nesto dobivat novac pa pisu bed veze boli me kako ce se zvati dok razumijem gdje je to.

matija emanovic
Gost
matija emanovic
1 godina prije

Službeni naziv postojati mora.

tri p
Gost
tri p
1 godina prije

Gospodin, dr. Nosić, šta reć….U uvodu svog teksta g. Nosić spominje bijelu Hrvatsku, što automatski implicira postojanje crvene Hrvatske, prekrajanje povijesti onako, pomalo, stupanj, dva, svakih nekoliko godina. Današnji povjesničari, pa čak i hrvatski, za strane da i ne govorim, tezu bijele i crvene Hrvatske smatraju znanstveno neutemeljenom. Jedini navodni… Pročitaj više »

Malimali
Gost
Malimali
1 godina prije

Sva sreća da je riječima svejedno odakle potiču

Krmak
Gost
Krmak
1 godina prije

A KAKO SE ZOVE OVA LUDNICA VIRUS PANIKE? Milokliz, spolni uvlakac, kujac ili penis? Pucamo na mozak pa se bavimo uglavnom nebitnim stvarima kako se nesto zove…. Gledam kroz prozor starac koji je radio 35 god roni u kontejner u potrazi za necim. Kako se njegova penzija zove? Crkavica, penzija,… Pročitaj više »

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 godina prije

A što sa Kordunom? Pa neće valjda ostati Kordun.

Stock
Member
Stock
1 godina prije

E moj autoru…
da mi je tvoju glavu pa da se naspavam malo.
Sta tebe zulja u ovom vremenu????

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 godina prije

Ozbiljno?
😜
A gle, za šećer može slador, a što ćemo s turcizmima

višnja

pilić…sjetit ću se još.

štefekstepinec
Gost
štefekstepinec
1 godina prije

to su isti jezikoslovci iz tuđmanove ere kojima je glavni zadatak bio pronaći ili stvoriti što više razlika između hrvatskog i srpskog jezika.razlike evidentno postoje.nije potrbno stvarati nove,tipa samokresa,zrakomlata ili sad banije/banovine.po istoj logici iz članka županije bi bile županovine…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Da, da: u bespućima povijesne zbiljnosti to je tamošnjem narodu sigurno najveći problem! A u tom kontekstu evo još jedan veliki povijesni problem: Nije Venezia nego Mleci! Ne znam kako Talijani toga još nisu postali svjesni… Onda oni tuđinski nastavci u imenima Bjelovar, Daruvar, Vukovar. Jesu li zato krivi Turci… Pročitaj više »

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 godina prije

Mda.
“Nije vengo, vengo nego…”

Mladen
Gost
Mladen
1 godina prije

Žena ti je ka i živica ,ako je ne krešes,strižes i podšišas onda ona prijeđe u vrlo kratkom roku kod dokucnog žitelja ili jednostavno susjeda Gjure,a njemu to neće nikako biti mrsko .

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 godina prije

“”Jezično gledano, nazivi područja pod čijom upravom tvore se u hrvatskom jeziku nastavcima -ovina/-evina (kraljevina, carevina, kneževina), -ija (županija, grofovija, biskupija, monarhija) i -stvo (vojvodstvo, kraljevstvo, carstvo). Štoviše, upravo nam primjeri dubleta kraljevstvo – kraljevina i carstvo – carevina ukazuju na to da su moguća oba naziva unutar istoga jezika.… Pročitaj više »

goran jelić
Gost
goran jelić
1 godina prije

U Karlovcu zadnjih 442 godine jedan dio zovu Banija. I nikome ne pada na pamet mijenjati naziv u “turbo’rvacki”. U Karlovacu je HDZ tradicionalno na vlasti.
Znači li to kako su karlovački HDZ-ovci srbočetnici, oryunaši, mrzitelji svega ‘rvackog?
Ili su možda normalni, kulturni građani?

Iva
Gost
Iva
1 godina prije

Banovina podrazumeva administrativno-upravnu oblast, dok je Banija srpski naziv geografske oblasti u Hrvatskoj između Kupe, Save, Une i Petrove gore. Je l’ kraljevina Jugoslavija bila podeljena na 9 banovina? Semantički misli se na dva različta pojma i ne bi trebalo da bude predmet polemike.

Blaza
Gost
Blaza
1 godina prije

Pravedno bi bilo raspisati referendum u Baniji/Banovini pa neka stanovnici te pokrajine odluče kako će se ona zvati. Već je pun kufer politicara, jezikoslovaca, povjesničara i tirana koji nameću sve i svašta pa i nazive.

paor
Gost
paor
1 godina prije

Dragi pravoslavci vi ste 500g bili pod turskom naravno da vam je draži turcizam nego istina ….a bitno je kako se zove da nije bitno ne bi bilo 70 komentara … …….da bi bio mir u kući svako mora poštovati kućni red znači Banovina službeno a neslužbeno zovite kako hoćete… Pročitaj više »

JustWondering
Gost
JustWondering
1 godina prije

Sto je s Opatijom?

Paki
Gost
Paki
1 godina prije

Zašto brišete komemtar?

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Pisac teksta je usprkos svim komentarima apsolutno u pravu. U Hrvatskoj državi je Banovina, a izvan Hrvatske može biti Banija, nedođija ili kirgistan.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 godina prije

Ima toga još! Zrakomlat=helikopter
Strojnica=mitraljez
puškostrojnica=puškomitraljez
samokres=pištolj
brzoglas=telefon
krugoval=radio
munjara=el.centrala
Vojnički činovi satnik=kapetan
bojnik=major

okovratni dopupak=kravata
okolokućni domobran=pas,ćuko
međunožno guralo=bicikl

Banovina Hrvatska?
Gost
Banovina Hrvatska?
1 godina prije

Jezikoslovac svasta iznese na trpezu – ali ono osnovno iz nekog razloga zaboravi! S obzirom na osnivanje Banovine Hrvatske, 1939.godine, bilo je logicno da se nakon toga pravi razlika izmedju tog poludrzavnog oblika (banovina) na jednoj strani, i stare oblasti koja se otad, ali i prije toga, dominantno zove Banija!… Pročitaj više »

rope
Gost
rope
1 godina prije

Postovani Gospodine Prof. Dr, Sc.Milane Nosic Oprostite na mojo tastaturi nema znaka zadnjeg slova vaseg prezimena “Svaki narod i svaki jezik ima vlastiti sustav imenovanja područja (krajeva, pokrajina, oblasti, regija…), pa tako i hrvatski”. Jasno je na sta aludirate…. Vas bi u Schweiz(arskoj) zvali Nosik?? a Zenevu – Genève (Njemacki… Pročitaj više »

O Bože
Gost
O Bože
1 godina prije

Jedino se ne slažem s tjeloužitkom, mislim da je to riječ za vibrator,

Nije li slinovnik glavni mupolog u stožeru?

djakputnik
Gost
djakputnik
1 godina prije

Kako određene grupe koriste “svoje povjesničare” za “jedinu istinitu povijest”, tako isto te grupe naručuju “svoje jezikoslovce” za “jedine prave toponime”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik