Baš si seronja!

Zabac
26 komentara

Ovih dana sam se vratio ponovo svojoj „prvoj ljubavi“, pisanju dječjih pjesama. Ne znam zbog čega, ali osjetio sam da mi to nedostaje.

A ja kad pišem pjesme za djecu, uglavnom pišem šaljive stihove, ili one koji govore o lijepim stvarima, o dobroti. Želim djeci dati još vremena da uživaju, da se raduju, jer smatram da će za ružne stvari imati sasvim dovoljno vremena kasnije, kad porastu.

Znam, mač je to s dvije oštrice. S jedne strane ih čuvam, a s druge možda pravim od njih mekušce, one koji će biti manje spremni kad se nađu oči u oči s negativnim pojavama. Zato i ja, mada nerado, nekada popustim pa napišem poneku pjesmu za djecu koja se ne završava sretno, tek da im najavim mogućnost da se događaju i ružne stvari u životu. I eto, danas mi je došlo da napišem jednu upravo takvu pjesmu. A kad nešto napišem, pošto mi je supruga gotovo uvijek pri ruci, obično njoj prvoj i pročitam napisano. Dok joj čitam pjesmu, povremeno joj pratim izraz lica i vidim kako i ona postaje dijete dok sluša, što meni posebno prija. I dok sam ovu pjesmu čitao, vidio sam kako joj je osmijeh na licu sve širi i kako je sve spremnija da pohvali moj trud.

Ali kraj pjesme je bio neočekivan, netipičan za mene. Nije bio sretan. Njen izraz lica se odjednom pretvorio u suprotnost onoga od prije samo dvije sekunde. Naglo se namrštila i samo mi odbrusila: „Baš si seronja!“ I tako, sad zbog mira u kući bih trebao sakriti ili izbrisati ovu pjesmu. Ipak, prije nego što donesem konačnu odluku, evo je i vama pa sami prosudite jesam li zaslužio „kompliment“ koji mi je uputila supruga?

OPUŠTENI ŽABAC

Na listu lopoča
žabac baš uživa.
Leži, dok kraj njega
par ribica pliva.

Tu je voda čista,
nad glavom mu cvijet,
iznad njega nebo,
Sunce, ptice let.

On samo leškari,
sve mu tako prija,
a ne vidi da mu
primiče se – zmija!

P. S. Kad sam pročitao ovaj tekst supruzi prije nego što ću ga poslati u redakciju, samo je ponovila naslov teksta.

Ivo Kobašpjesma
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbuDabi
2 godine prije

Navikli na HAPPY END, a pjesmica odudara.

NeBudiOvca
2 godine prije

Meni je bas dobra pjesmica i vrlo poučna. I kada ti se čini da je sve oko tebe divnio i krasno ne treba zaboraviti dozu opreza.
Ako netko ima djecu školskog ili predškolskog uzrasta vjerojatno mu je poznato da se odredjene klasične bajke pokušavaju odvesti putem “političke korektnosti” i relativizacije dobra i zla. Pa tako zla maćeha ustvari samo nije imala dovoljno ljubavi, zla kraljica je imala težak život i na kraju su svi ustvari dobri.
Čovjek se zaželi onih ruskih bajki u kojima bi zlikovac na kraju bio privezan za konje i raščetvoren, ili bi doživio sličnu ne bas lijepu sudbinu.

Prle
2 godine prije

E to je taj nas reptilski mozak koji mora stalno misliti jesmo li u opasnosti,to jest da li nas netko vreba. Stalno je ukljucen i stalno se boji. Zato je nama lako vladati putem straha jer nam je to nebih rekao urodjeno,nego ugradjeno. Kazu reptili ne postoje,a ovamo ga nosamo u glavi. Zato se i kaze ako zelis od covjeka sakriti istinu stavi mu je pred oci,ili ona indijanska poslovica kako istinu sakriti od covjeka,to jest kada je mudra baka krtica rekla da je bog sakrije u ljude jer je tu nece nikada traziti. E to su dubine znacenja bajki i basni.

Greven
2 godine prije

Kriv si što je nisi upozorio, pa si je nesporazumio. Objavi pjesmu pod pseudonimom.

2 godine prije

 Uto se ozvao signal: naglo na šumnome valu
Skliznu se parobrod drugi, varku mu pobrkav oku;
On se veselo, bučno evropskom vraćao žalu –
Kossuth mu Lajos stalo po boku.”

2 godine prije

pismica ima dosta na svitu
nismo i’ sve procitali
ima ih puno
ne treba vise

grkovababa
2 godine prije

Pjesma je super, a zensko ko zensko, uvijek i svugdje jednako. Ko hoce nek se ljuti na komentar, slobodno.

Sven
2 godine prije

Iza sedam gora i sedam brda dosadi svakom bicu koliko god da sretno zavrsi kraj. Svaka medalja ima dvije strane pa i pjesme za djecu. A djecji um upija kao spuzva i razvija se. Nema onog koji je nesto naucio a da nije cuo i drugu stranu. Druga strana je nuzna koliko god bila gruba. Kako u pjesmi istaknuti ono dobro bez spomena loseg. Babaroga je potrebna svakom klincu. Babaroga je potreba svima nama. Ne radi se tu o plasenju i strasenju. Radi se o zivotu kao takvom. Ovaj svijet nije bajka da odgojimo anđele vec je prepun vukova. Generacije nas su odrasle suvise fino odgojene u svijetu vukova. Odgajali su nas za neki drugi svijet, neki bolji svijet. Za svijet bez babaroga. Zaskocise nas vuci nespremne i onako dobre u dusi. Iza sedam gora i sedam brda babaroga stoji pazite se djeco da ne postanete vuci.

Lucija, prva
2 godine prije

Ja sam se odmah sjetila onog malog iz Zadra koji je pobjegao otmičarima moji su ga pratili s kombijem i htjeli uvući unutra. Kao u filmu.

Prava pravcata organizacija. Naprijed vozač i ženska.
Dvojica unutar kombija.
Mali zbrisao u kafić.

Pa su vi mislite.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Nebrinite g.Ivo, Zeko i potocic je pravi horor za svu djecu!

Max
2 godine prije

Dobra treba je izdati

Klump
2 godine prije

Evo 2 moji orginalni kratki lirični pesmi;
RADOST
Od kar poznam te dekle,
ljubezen je na moji strani,
objemam spet ljubeče,
srce joče mi od sreče,

POPOLNOST
Te tvoje rdeče ustnice dekle.
so kot gorski studenec
iz njega bi venomer pil,
čeprav žejen ne bil.

2 godine prije

Djeci trebaju vesele i duhovite pjesme ali im trebaju i ovakve, c’est la vie. Možemo ih držati pod staklenim zvonom, pričati kako je život bajka sa sretnim krajem, kako cvijeće miriši i leptiri veselo lete ali će prije ili poslije biti silno razočarani dok shvate da život nije bajka da cvijeće vene i ne miriši baš uvijek i da leptiri služe kao slasan zalogaj cijeloj ekipi iz životinjskog carstva.
I drugi (dječji) pjesnici su pisali pjesme tužnih ili iznenađujućih završetaka. Duško Radović je napisao Tužnu Pjesmu a Ljubivoje Ršumović Vuk i Ovcu. Obje su namijenjene djeci, i obje ukazuju na realnost u životu.

2 godine prije

Pjesma ti je Ivo kao stvorena za nastavak.
Evo ti moj prijedlog, čisto da se pomiriš sa ženom.

Sjena sunce zakloni na tren
Zapjeni se voda
Orao iz nje
U kljunu ručak uvija se

Žabac od sna snen
Ne zna da je on bio plijen
I da je zmija samo žrtva
Svoje veličine

A onda je ponovo nasekiraš..

Okrenu se žabac
Na drugu stranu
Pokri se mahovinom po bubrezima
Da ne nazebe

Podrignu zadovoljno i prde
U svojoj blaženosti
Gleda ga roda i misli se…
A konja, majko moja

jezevakucica
2 godine prije

E , gosp. Ivo, Vi ste sretan čovjek ako se Vaša gospođa zadrži samo na riječima.
Kakav ste kraj pjesme smislili mogle bi tu pasti i teške sankcije npr. nema pranja , peglanja , kuhanja itd.
Ne bih Vam bio u koži !
Veseli i zdravi bili!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI