fbpx

Čak i ptice nešto dobivaju iz organskih farmi za životinje

Lastavice

Ekološka gospodarstva ne proizvode samo zdravu hranu, već i povećavaju populaciju ptica, pokazalo je nedavno istraživanje. Istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj otkrili su kako su organske farme životinja najučinkovitije mjere za preokret smanjenja broja ptica u Europi. Studija koja je objavljena u PLOS ONE naglasila je važnost ptica na farmama i poljoprivredi.

Populacije ptica imaju ključnu ulogu u ekosustavu farmi. Pomažu u suzbijanju štetočina ubijanjem insekata i pomažući u procesu unakrsnog oprašivanja. Zapravo, velik broj ptica jedan je od pokazatelja zdrave farme.

Međutim, konvencionalne metode uzgoja smanjile su njihov broj iz različitih razloga, poput upotrebe kemijskih pesticida i herbicida. Oni neselektivno ubijaju sve insekte, uskraćujući pticama hranu. Manjak hrane prisiljava ptice da idu na druga mjesta i pašnjake radi bogatijeg izvora hrane. Osim toga, postoji previše pojednostavljenja korištenja zemljišta – koje je usredotočeno na proizvodnju hrane, a ne biološku raznolikost – i sve veće mehanizacije.

Smanjenje populacija ptica doseglo je tako alarmantne stope da su čak i obične lastavice proglašene ugroženom vrstom u Finskoj. Kako bi suzbila učinke ovih metoda uzgoja na biološku raznolikost, Europska unija je provela sustav subvencioniranja.

Promicanje biološke raznolikosti na farmama

Subvencije poljoprivredno-okolišno-klimatske (AEC) namijenjene su nadoknadi poljoprivrednika koji provode mjere koje pogoduju okolišu. Te mjere uključuju organsku poljoprivredu i poticanje biološke raznolikosti na njihovim farmama.

AEC subvencioniraju širok spektar poljoprivrednih praksi, ali nedostaju istraživanja provedena na njima. Istraživače ove studije posebno je zanimalo koja je metoda poljoprivrede najefikasnija.

Za informacije o populaciji ptica koristili su podatke prikupljene od 2008. do 2013. putem standardiziranog programa znanosti o građanima – dugoročnog projekta koji prati populaciju ptica u Finskoj već više od 40 godina.
Kako bi prikupili informacije o metodama uzgoja, analizirali su zapise o AEC-u i praksi korištenja zemljišta u internetskoj bazi podataka. Podatke je prikupila i upravljala Agencija za ruralna pitanja u Finskoj.

Istraživači su otkrili da je organski uzgoj životinja pridonio značajnom porastu broja ptica. Konkretno, došlo je do porasta populacija insektivnojednih ptica. U usporedbi s organskim farmama koje su se fokusirale samo na usjeve, učinci organskog uzgoja životinja na populaciju ptica imali su dvostruko pozitivniji učinak. Njihova otkrića sugeriraju da su životinje, posebno stoka, ključne za povećanje broja ptica.

Ideja je logična. Većina farmi organskih životinja su stočna gospodarstva, gdje bi se stoka mogla ljeti nalaziti na pašnjacima. Insekti se jate oko bogatog stajskog gnoja stoke, jer jedu složenu vegetaciju. Slijedom toga, kako se broj insekata povećava, tako se povećava i broj ptica na farmi.

Istraživači su predložili da se AEC potpore dodijele poljoprivrednim gospodarstvima koja pomažu u promicanju biološke raznolikosti. Vjeruju kako će povećanje udjela organskih farmi za životinje dodatno poboljšati populaciju ptica u zemlji.

Održavanje ptica na farmi

Ekološki uzgoj životinja povećava broj ptica, ali doprinose i druge organske metode, iako u skromnijim stupnjevima. Osim vrste uzgajanja koja se koristi, također je važno razmotriti kako upravljati populacijom ptica na farmi.

Najučinkovitiji način za to je dodijeliti prostor za njih zvani tampon područje ili zona. To uključuje živice, granice polja i druga područja na farmi koja ne donose usjeve. Područja im pružaju prostor za postavljanje gnijezda u kojima mogu odsjesti, za razliku od konvencionalnog uzgoja koji uništava njihovo stanište.

Održavajte ta područja u određeno doba godine. Na primjer, možda je najbolje kositi rubove polja tijekom kasne jeseni. To smanjuje mogućnost uznemiravanja aktivnih gnijezda ptica koje još nisu napustile zimu.

Sveukupno, ptice daju značajan doprinos poljoprivrednim gospodarstvima u Finskoj, što se može primijeniti na farme u Europi i druge zemlje. Iz ove studije postaje jasno da organski uzgoj životinja ne proizvodi samo zdravu hranu, već i potiče biološku raznolikost.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije

Samo mi još fali najezda čvoraka…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

A da, morali bi doći kod nas da im pokažemo što su to organske farme i ekološka proizvodnja… Naša je sva ista, lopovska, samo ima drugačije etikete. Jako smo prilagodljivi.

eiofvnewruvewurvewurvewrfvuewrfvwer
Gost
eiofvnewruvewurvewurvewrfvuewrfvwer
2 godine prije

U ćemerici pobili 3 milijarde ptica otrovima, zračenjem itd..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik