Clupea harengus – ovo sigurno niste znali!!!

Haringa riba more voda akvarijum

Za haringu ste sigurno čuli pa je nećemo posebno objašnjavati. To je riba malog ili srednjeg rasta čije je tijelo prekriveno krljuštima koje lako spadaju. Međutim, o ovoj ribi pišemo zbog njenog čudnog načina govora koji je bolje istražen tek u 21. vijeku.

Ova riba je napravila i međunarodni incident i umalo izazvala pravi mali diplomatski rat, sada već daleke 1994. godine, kada je komunikacija između ovih riba u švedskim teritorijalnim vodama pogrešno protumačena kao komunikacija ruskih podmornica. Ipak, zavjera haringi protiv Kraljevine Švedske je raskrinkana i nije izazvala nikakve značajnije posledice ni po jednu stranu. Da, na kraju vam ostajemo dužni da kažemo kako haringe zapravo komuniciraju, vjerovali ili ne komunikacija se obavlja pomoću “ispuštanja gasova” pod velikim pritiskom koji izaziva zvuk visoke frekvencije koji niko od potencionalnih predatora ne može da čuje (osim kitova i delfina). Rad na istraživanju komunikacije haringi naučnicima koji su učestvovali u ovom projektu je donjeo Ig Nobela iz oblasti biologije za 2004. godinu.

Haringakomunikacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

Uvjek sam se pitao kako moći govoriti u moru a da mi voda ne uđe u usta… a vidi, razgovor prdežom je odlično rješenje, samo bi nekako morao povezati .uzicu sa mozgom;)

Zvrk
4 godine prije

ja pomislih da je riječ o posebno dresiranom ruskom agentu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI