fbpx

Clupea harengus – ovo sigurno niste znali!!!

Haringa riba more voda akvarijum

Za haringu ste sigurno čuli pa je nećemo posebno objašnjavati. To je riba malog ili srednjeg rasta čije je tijelo prekriveno krljuštima koje lako spadaju. Međutim, o ovoj ribi pišemo zbog njenog čudnog načina govora koji je bolje istražen tek u 21. vijeku.

Ova riba je napravila i međunarodni incident i umalo izazvala pravi mali diplomatski rat, sada već daleke 1994. godine, kada je komunikacija između ovih riba u švedskim teritorijalnim vodama pogrešno protumačena kao komunikacija ruskih podmornica. Ipak, zavjera haringi protiv Kraljevine Švedske je raskrinkana i nije izazvala nikakve značajnije posledice ni po jednu stranu. Da, na kraju vam ostajemo dužni da kažemo kako haringe zapravo komuniciraju, vjerovali ili ne komunikacija se obavlja pomoću “ispuštanja gasova” pod velikim pritiskom koji izaziva zvuk visoke frekvencije koji niko od potencionalnih predatora ne može da čuje (osim kitova i delfina). Rad na istraživanju komunikacije haringi naučnicima koji su učestvovali u ovom projektu je donjeo Ig Nobela iz oblasti biologije za 2004. godinu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Uvjek sam se pitao kako moći govoriti u moru a da mi voda ne uđe u usta… a vidi, razgovor prdežom je odlično rješenje, samo bi nekako morao povezati .uzicu sa mozgom;)

Baba
Member
Trusted Member
Baba
1 godina prije
Reply to  otpisani

Što se tiče povezivanja to je barem lako, od naših prostora pa do Ukrajine uspješnih živućih primjera koliko hoćeš 😀

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Baba

Je,je Baba… samo što je do veze između .uzice i mozga većini došlo – prekasno… (i džaba im sada ta veza;)

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ja pomislih da je riječ o posebno dresiranom ruskom agentu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik