Masovno napuštanje Youtubea zbog cenzure, manipulacije i željom za kontrolu

Youtube
7 komentara

Roganovo ulaganje od 100 milijuna dolara u Spotify šalje snažnu poruku YouTubeu! Odstupanje komičara od Googleove ”streaming” usluge moglo bi signalizirati početak vala stvaratelja sadržaja koji se sve više odmiču od te usluge, budući da Google jedne sprječava, a jednoj strani medija poklanja veliku pozornost.

Ako znate za podcaste, onda znate i za Joea Rogana. Američki komičar snima svoje Joe Rogan Experience više od desetljeća. Počeo tako što je snimao sebe i kolege kako piju i puše marihuanu.

Deset godina kasnije i dolazimo do toga da Rogan posjeduje jedan od najvećih talk show-ova na planeti, u kojem sudjeluju predsjednički kandidati, holivudske mega-zvijezde i milijarderi, koji jedva čekaju na termin u njegovom studiju. Emisija ima toliko ogroman utjecaj da je čak uspjela utjecati na cijenu dionica Tesle, nakon što je Elon Musk tijekom razgovora uzeo lulu za marihuanu.

S obzirom na sve to, možda nije čudno što je Spotify upravo otjerao bivšeg voditelja Fear Factor-a s YouTubea, nakon što mu je napisao ček na oko 100 milijuna dolara. To je veliki, ogroman iznos. Konteksta radi, to je više nego što su dr. Phil, Howard Stern, Rush Limbaugh, Ellen De Generes i Ryan Seacrest prošle godine vrijedili u Forbesovom časopisu, koji ih je ocijenio kao ”Najbolje plaćenim voditeljima na svijetu”.

To je, osim toga što su njegove epizode uvijek bile rasprodane i dugogodišnjeg dogovora s Netflixom za prikazivanje njegovih posebnih izdanja emisija u vezi UFC-a, doprinijelo tomu da Rogan postane tako jako imućan i to samo od govora.

Od svog osnutka dom John Roganova ”Iskustva” bio je YouTube. Njegov kanal, “PowerfulJRE”, ima više od osam milijuna pretplatnika i mjesečno ima oko 400 milijuna pregleda. No, unatoč tim nevjerojatnim brojevima i njegovom duhovitom uspjehu na mediju, Rogan je odlučio napustiti platformu. Iako će nastavljati s novim sadržajima na svoj JRE Clips kanal, koji prikazuje isječke u trajanju od 5 do 15 min. s njegovih emisija, njegovi će vodeći višesatni prijenosi biti dostupni isključivo preko Spotifyja.

Dio razlog za ”prelazak na drugi brod” (iako sam siguran da je ovdje dosta priomoglo 100 milijuna dolara) je i način na koji je YouTube cenzurirao njegov kao i sadržaje drugih stvaratelja na toj platformi. Rogan se često žalio da su njegove emisije “demonetizirane” na streaming servisu.

Demonetizacija znači kada YouTube uklanja reklame s videozapisa, kojeg je stvorio kreator sadržaja, što znači da kreatori više ne zarađuju novac od tog videa, koji se i dalje nalazi na YouTubeu. Razlog kojeg YouTube, kojeg sada posjeduje Google obično daje jest to što bi oglašivači bili “nezadovoljni” kada bi se njihovi proizvodi oglašavali na tom kanalu i da bi to moglo dovesti do ”problema”.

Rogan je prošlog listopada rekao: “Oni teže kontroli. Žele kontrolirati način na koji ljudi komuniciraju. Također, oni žele na tome zaraditi. Vidite, dio ovoga jest to da oni potiču ljude da rade emisije od kojih bi samo oni mogli zaraditi. Dakle, ako imate emisiju koja nema ”grube riječi”, ako imate emisiju koja se ne bavi spornim temama te emisije su privlačnije oglašivačima. Stoga oni, kao biznismeni, na nekoga poput mene gledaju i tvrde: “Vi nam ograničavate mogućnosti oglašavanja”.

Kao bolest, vjerojatno je da će demonetizacija pogoditi stvaratelje sadržaja koji pripadaju „desnom krilu“. Čini se da je Rogan pao u tu kategoriju jednostavno tako što je u svojoj emisiji imao goste zastupnike desnog centra, bez obzira na to što je u razgovoru izjavio kako bi glasao za Berniea Sandersa da je on pobijedio na izborima i bez obzira na to što je glasan podupiratelj Demokratske zastupnice, TulsiGabbard.

Ostale zvijezde na platformi, koje su pozvale YouTube zbog navodnih politički motiviranih cenzura, uključuju konzervativnog voditelj ”talk-show” emisija, Stevena Crowdera, britanskog YouTubera, Carla Benjamina (poznatijeg kao Sargon iz Akkada) i voditelja talk showa, Davea Rubina; svi oni prijavili su se za sudjelovanje u emisiji ”Joe RoganExperience”.

Rogan ,koji napušta platformu trebao bi biti poziv na buđenje za YouTube. On je jedna od njihovih najvećih i najgledanijih zvijezda, a njegov prelazak na Spotify vjerojatno će biti samo jedan primjer od mnogih, koji će se maknuti s YouTubea. Od tri gore spomenuta, većina Crowderova sadržaja objavljuje se na televiziji Blaze, Rubin je pokrenuo vlastitu društvenu mrežu, “Thinkspot”, u partnerstvu s piscem best-sellera, Jordanom Petersonom, a jučer je Benjamin tijekom živog prijenosa objavio kako namjerava osnovati vlastiti medij i napustiti YouTube.

Uz očigledno kažnjavanje kreatora sadržaja koji ”pogrešno razmišljaju”, YouTube je također donio odluku o prioritetnom imenovanju onoga što naziva “autoritativnim izvorima”. To se pokazalo kroz pružanje prioriteta u YouTube algoritmima tako da se prednost daje ”mainstream” vijestima, odnosno vijestima od medija kao što su CNN, BBC i Fox News, ispred kreatora, koji su takoreći, nastali na YouTubeu. Izgleda kako je ovo potez od strane Googlea kojim se želi dati prednost liberalno-orijentiranim medijima, zbog razloga korporativne taštine. Međutim, to je naljutilo kreatore sadržaja, zahvaljujući kojima je YouTube i postao ovo što danas jest, ali je i razljutilo gledatelje, od kojih mnogi i dalje ekspresno posjećuju YouTube, kako bi se maknuli od MSM-a.

U godinama koje dolaze, Roganov prelazak na Spotify smatrat će se značajnim trenutkom u povijesti medija. Uvidjevši potencijal zarade, mnogi kreatori sadržaja vjerojatno će se početi udaljavati od YouTubea, kako on bude nastavlja podilaziti velikim ”mainstream” medijima. YouTube gledaju mlađi naraštaji u potrazi za nečim svježim, dok je prosječna dob gledatelja Foxa i CNN-a 60 godina. Ako YouTube želi zadržati svoj ”zvjezdani” nivo talenta, on mora prestati s pokušavanjem forsiranja vrijednosti kalifornijskih liberala sa Zapadne obale na svoje gledatelje i mora ostati svojoj originalnoj misiji koja glasi: „Prikazuj sebe“!

GooglekomunikacijaSpotify
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Trebalo bi organizovat (organizirat) kolektivno napustanje svih ovih mreza i pravit alternativna rijesenja, jer ovim pomazemo da nasim ucetvovanjem zaradjuju pare koje ulazu u tehnologije koja ce nam postat ministarstvo istine u perspektivi

Borik
3 godine prije

Sada kreće kampanja na google i twiter jer dolaze izbori pa će u igru biti ubačen i anti monopolski zakoni i anti kartelski zakoni, budemo vidjeli nekoliko novih platformi sa istim utjecajem. veliki su ulozi u pitanju. Trump je promjenio šefa obavještajnih službi i stavio svog čovjeka. bit će zanimljivo.

Mate
3 godine prije

Stvar konkurencije. Prije ili poslije netko će uočiti prazninu u ponudi.

Max
3 godine prije

Youtube zlorabi ali nema monopol. Postoje Dailymotion Btchute Vimeo itd.

gost1983
3 godine prije

Meni se, kao ljevičaru, sviđa šta YouTube ili Facebook cenzuriraju desničarske stavove, dok preferiraju lijeve. Sad ću ih još više pratiti. Libertarijanci poput Rogana ili Petersona sigurno shvaćaju da, iako država ne može diskriminirati, privatna kompanija poput YouTubea može. Neka naprave svoju mrežu i probaju konkurirati.

ja sam
3 godine prije

sasi hvala na analizi, odlican tekstic

qyu
3 godine prije

Šibicarska platforma, pa to ti je…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI