Kada ne trebate striktno pratiti smjernice za pranje tkanina

3 komentara

Kao da rublje nije dovoljno teško držati pod kontrolom, još se mora paziti na one silne etikete s još manjim uputama koje uglavnom izgledaju kao hijeroglifi! Zaozbiljno, malo tko ima vremena za sortiranje ne samo prema bojama i tipu odjeće, nego još i zbunjujućim znakovima. Na kraju kažemo – e dosta više opreza, ubacimo sve skupa i u perilicu i sušilicu i držimo prekrižene prste nadajući se da će sve preživjeti bez deformiranja, rastezanja ili gubitka boje. Ovaj će vam članak pomoći u procjeni kada se doista trebate držati uputa s etiketa, a kada si možete priuštiti da ih ignorirate.

Uputstva za njegu tkanina dio su zakonske obaveze proizvođačima i na njima je neophodan sadržaj o tipu vlakana, zemlji porijekla i smjernicama za njegu. Ovdje postoji jedna mala tajna – te smjernice samo su preporučena metoda pranja koja sigurno neće nimalo naškoditi tkanini.

U velikom broju slučajeva, uputstva koja su odabrana za stavljanje na etiketu nekad su tu samo u marketinške svrhe. Primjerice, proizvođač misli da će osoba proizvod smatrati vrjednijim ako je preporučeno samo kemijsko čišćenje. No ovo znači da se predmet može oprati u kemijskoj čistionici bez straha, a ne i da se mora samo u njoj prati. S druge strane, morate znati kad smijete kršiti pravila s etiketa. Ako uključuju snažne riječi poput “jedino”, “uvijek” ili “nemojte” (ili češće na engleskom “only”, “always” i “do not”) budite oprezni kako ne biste bespovratno ostali primjerice bez vaše lijepe bluze ili skupe košulje.

Evo popisa nekoliko slučajeva u kojima smijete prekršiti pravila o njezi:

1. Kada hoćete da vaša perilica rublja ručno opere umjesto vas

Kad na etiketi piše “ručno pranje,” obično je sasvim prihvatljivo ubaciti robu u perilicu i uključiti program nježnog pranja.

2. Kada ste sigurni da odjeća ne pušta boju

“Prati odvojeno u hladnoj vodi” je naputak koji se može zanemariti ako ste sigurni da vaš predmet neće puštati boju. Najlakše ga je testirati tako da pređete mokrom lopticom vate preko njega i pogledate je li ostalo ikakve boje na njoj.

3. Kad želite biti još pažljiviji

Ako se na etiketi preporučuje temperatura pranja, uvijek je prihvatljivo oprati u hladnijoj vodi. Možda se neće jednako dobro oprati, ali ćete tako produljiti rok trajanja svoje omiljene garderobe. Sukladno tome, uvijek tu istu odjeću možete i ručno oprati, nije uvijek nužno staviti je u perilicu.

4. Kad ne možete sušiti na ravnoj površini

Stvari koje se moraju sušiti na ravnoj podlozi obično se mogu sa sigurnošću objesiti kako bi se osušile ako se to pažljivo izvede ili ako želite malo razvući tkaninu. Pripazite samo da vam vješalica ne ostavi tragove.

5. Kada je odjeća jako prljava, a vi niste previše zabrinuti hoće li se uništiti

Vrijeme nam je svima zadnjih godina postalo dragocjen resurs. Praktičnost kod pranja nekada je možda važnija od opreznosti. Osobito kada je riječ o onim jednokratnim sezonskim stvarima. U većini slučajeva sasvim je u redu povremeno oprati predmet na programu s toplijom temperaturom od preporučene. Tako ste između dvije opcije (čistoće i dugovječnosti) odabrali čistoću kao prioritet.

odjećapranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Treba malo razmisliti i o uštedama energije; pa je bolje imati dobar deterdžent nego prati na visokim temperaturama.
Također, sušilicu uključivati za deke i ručnike, u pravilu.
Naravno, bolje je i lakše prati lagano ili srednje prljavu posteljinu i odjeću, ’em se opere bez problema, ’em čovjek živi u čistoći.
Barem ta vrsta higijene. U ovakvom okruženju lakše s tom, nego – mentalnom higijenom…

Emiliano Zapata
4 godine prije

Otvorio clanak da vidim kako Vam ide s ovim temama na ovome portalu i potvrdilo se da sam imao pravo,naime nikog ne zanimaju ovakve besmislice osim jedne te iste osobe koja redovito komentira o uredenju stana i sl. s tko zna kime? Hahahah…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI