Odjeća i boje kroz vrijeme – Harmonizacija i bitnost slike

Odjeća i boje kroz vrijeme - Harmonizacija i bitnost slike - Elvisa JASAK - Portal Logično
4 komentara

Još od samih početaka čovječanstva, prije više od 100 tisuća godina, klima je tjerala ljude da se zaštite od hladnoće te su na sebi nosili krzno i kožu ulovljenih životinja, kao i druge materijale dobivene iz prirode.

Bijeli lan nastaje u drevnom Egiptu kao dragocjena tkanina tri tisuće godina prije Krista i nosi se kao pokazatelj socijalnog ranga, kao dekorativan predmet i predmet za zaštitu kože od vanjskih utjecaja čime se tijelo održavalo u dobrome stanju. Lan je solidan i daje sliku njegovane osobe i dan-danas.

U isto vrijeme u Kini se nosi svila, koja također simbolizira da je osoba koja tu tkaninu nosi pripadnik visokoga društva. Ostanimo u ovome dijelu svijeta, pa se podsjetimo što je o važnosti dojma petsto godina prije Krista, navodno istaknuo poznati filozof i učitelj Konfucije: “Jedna slika govori tisuću riječi“. Otprilike u isto vrijeme rađaju se i prapočeci brendova i logotipa, a prijelomnim događajem smatra se Krezovo (kralj Lidije iz 6. stoljeća prije Krista) stavljanje prvoga žiga na metalnoj kovanici.

Materijali koji se nose bili su pokazatelji imućnosti i u antičkome svijetu, pa su tako oni bogatiji uživali privilegij nošenja pamuka i svile, a oni manje povlašteni bili su ograničeni na platna od lana i vune. Jednak princip nalazimo ponovno u srednjem vijeku, kada boje i materijali označavaju razlikovnost u društvenim klasama i naglašavaju identitet osobe koja ih na sebi nosi.

Predstavnici francuskoga plemstva stoljećima su imali svoje savjetnike ili savjetnice za oblačenje, a ono čemu su pridavali veliki značaj bila je skladnost boja. Primjerice, izuzetno se pazilo na boje koje se nose tik uz lice jer se one reflektiraju na ten. Taj se običaj modnoga savjetovanja reflektirao i na građanske slojeve.

Poznato je da je posljednja francuska kraljica voljela čipku i trošila velike količine novca na odjeću, te bi satima bila zatvorena sa svojom savjetnicom za oblačenje do te mjere da su joj u jednome trenutku morali umanjiti budžet za odijevanje. Simpatična anegdota vezana je uz skandalozan događaj kada je dala izraditi pamučnu haljinu i time se izjednačila s običnim pukom. Mariju Antoanetu odijevala je vrhunska savjetnica i krojačica Rose Bertin koju je kraljica proglasila i neslužbenom ministricom mode. Naše doba ovu stilisticu prepoznaje i kao prvu proslavljenu modnu dizajnericu u svijetu.

U naše vrijeme odjevna savjetnica uzima u obzir skup svih segmenata koji stvaraju opći dojam osobe: stav, tijelo, boje i stil kako bi označila i savršeno harmonizirala osobnost svakog pojedinca.

odjećaPovijest odjevanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marangun
4 godine prije

bože dragi
koliko se ženski mozak i pogled na svijet
razlikuje od muškoga

Lucija
4 godine prije

Prekrasna slika.
Inače je grafika sad bolja…
Ograničit ću se na prijedloge: možda svaki od navedenih materijala, npr svila, zaslužuje posebni osvrt, s napomenom na tradiciju uzgoja dudovog svilca kod Dubrovnika…i to kako su Kinezi nastojali čuvati tajnu…
Pa vrste čipke na području naših prostora, razlike u tehnologiji izrade, pa paška i lepoglavska…
I vrste tkanja imaju svoju povjest: kad su pronašli one mumije u Kini, prije dnk analiza, po vrsti tkanja su mogli reći da su to – Skandinavci (najstarija 4000 godina, genetska srodnost – istočni Meditetan, O.K., vidi se po visini i boji kose….)

stella artois
4 godine prije

Ipak se nesto dogada sa portalom pogledaj samo koje teme zadnja tri dana mozete uvesti i women healt

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI