Kako ne uništiti odjeću u perilici?

Odjeća u perilici
4 komentara

Priznajmo da u većini slučajeva koristimo uvijek iste programe perilice rublja, njih otprilike 2-3. Osim toga, sve ostale mogućnosti naših super modernih perilica ostaju neiskorištene.

Moderne perilice općenito daju mogućnost biranja temperature za pranje odjeće. Što je toplija voda, to će odjeća biti čišća, ali ne želite uvijek samo povećati temperaturu. Vruća voda može skupiti odjeću. Odjeća u boji i ona osjetljivija traži pranje u hladnoj vodi, ali neće baš oprati prljavštinu. Odabir mlake vode često se odabere kao kompromisno rješenje, ali najbolje je sortirati rublje kako biste učinkovitost svoje perilice doveli do maksimuma koristeći prave programe.

Za točna uputstva uvijek provjerite što piše na uputstvima unutar odjeće, a ovdje pročitajte nekoliko općih savjeta. Izdržljivo bijelo rublje treba ići na vruće pranje, hladno ispiranje. Izdržljive boje obično idu na toplo pranje i hladno ili toplo ispiranje. Odjeća s natpisom, kao i odjeća osjetljivog materijala trebala bi se i prati i ispirati hladnom vodom. Kada niste sigurni, uvijek provjerite etiketu.

Kada ste definirali temperaturu, sljedeće što trebate jeste odabrati ciklus – otporni materijali, sintetika, ručno pranje i program za osjetljivo rublje.

Brzo pranje je ubrzani ciklus za nekoliko lagano uprljanih stvari. Veći broj okretaja centrifuge znači i da će se osjeća brže osušiti.

Ako vam je garderoba s mrljama ili jako prljava, koristite pretpranje. Ono namače stvari prije početka samog ciklusa. Potrebno je podijeliti deterdžent i u posudicu za pretpranje i posudicu za pranje.

Ciklus za sintetiku se odabire za manje gužvanja kod košulja, hlača i haljina. Vruća ili topla voda opušta nabore, a mali broj okretaja sprečava stvaranje novih.

Standardno pranje za otporne materijale koristi se za blatnjavu odjeću, odjeću za igranje, sport i druge otporne i čvrste, te jako uprljane predmete. Ovaj ciklus sastoji se od dugačkog, toplog ili vrućeg pranja i centrifuge pri velikoj brzini.

Osjetljivi ciklus sastoji se od kratkog i hladnog pranja s niskom centrifugom. Prikladan je za džempere, donje rublje i slične stvari kojima treba nježan dodir.

Ciklus ručnog pranja osmišljen je da imitira pranje rublja u umivaoniku, pa ima razdoblja nježnog trljanja i namakanja u hladnoj vodi.

Dodatno ispiranje dodaje još jedno ispiranje na kraju ciklusa kako bi bilo sigurno da su prljavština, prašina i deterdžent detaljno isprani. Ovo je dobra opcija za korištenje ako je jedan od članova vaše obitelji sklon alergijama ili ima osjetljivu kožu.

Ispiranje i centrifuga brzo ispire i izbacuje vlagu iz stvari poput kupaćih kostima i gaćica, te ručnika za plažu. Ovdje ne treba deterdžent.

Naravno, uvijek možete svu svoju odjeću ubaciti u perilicu rublja ne razmišljajući previše. Ali ako pročitate etikete i adekvatno sortirate hrpe svojega prljavog rublja prema zahtjevima postavki perilice, produljit ćete životni vijek svoje garderobe i tako uvijek izgledati najbolje što možete.

mali savjetiodjeća
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

I nemojte dozvoliti da bilo što postane j a k o prljavo.
Primjerice, posteljinu redovno perem na 60, neznam da li mi je ikada trebalo više…s kvalitetnim deterdžentom.
Sa ta dva dodatna faktora, rublje će trajati dulje…
I, ja nikada skupe džempere od kašmira ili svilene košulje ne petem u mašini.

Lucija
4 godine prije

Emilijano
😊 već tri (3) dana nešto kmečiš, njorgaš i prigovaraš na ovim tekstovima…?

Emiliano Zapata
4 godine prije

Hvala sto ste nam rastumacili “upute” koje dobijemo uz novu perilicu. Puno Vam Hvala! Neznam sto bi bez ove pomoci…Mozda potopio stan? Mozda bi me struja ubila ili bi okolo isao u prljavom vesu? Srecom ,spasili ste me. Hvala, hvala, hvala!

Emiliano Zapata
4 godine prije

Ako Vam nije problem, napisati clanak o upotrebi zlice i viljuske bio bi iznimno zahvalan! Vjerujem da bi mnogi s zanimanje pratili i to da se malo odmore od Trumpa i prijetnje ww3.HVALA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI