Ocat je koristan, ali u ova 4 mjesta u kući ga izbjegavajte

žena čisiti
6 komentara

Pristalice čišćenja prirodnim sredstvima (ovdje uključujem i sebe) upoznati su s pozitivnim svojstvima octa. Iako ga neki smatraju čarobnim načinom za jednostavno i jeftino čišćenje cijeloga doma, nažalost nije baš svugdje primjenjiv. Prije nego što počnete očajavati, ne brinite, ocat je i dalje kvalitetan kućni pomoćnik. Međutim treba ga koristiti mudro i naučiti izbjegavati ona mjesta u kući na kojima ga ne biste trebali koristiti.

Drveni podovi

Tradicionalne parkete bi trebalo čistiti jedino sapunom i vodom ili brisati na suho kako bi ih ispolirali. Ocat nagriza drvene podove i daje efekt suprotan od željenog – umjesto čistog i sjajnog, pod izgleda prljav i pohaban.

Kuhinjske granitne radne ploče

Prirodni kamen poput granita, mramora i steatita nikako ne funkcionira u kombinaciji s kiselinama. Ocat može nagristi površine stvarajući rupice u kamenu, a rezultat je gubitak sjaja. Stoga, savjetujemo da se za odstranjivanje masnoća i drugih nečistoća držite starog dobrog blagog sapuna i vode.

Perilica rublja i posuđa

Često se savjetuje upotreba octa u jednom od ciklusa pranja, ali je ta upotreba riskantna. Zahvaljujući octu možda će dijelovi vaših uređaja i biti blistavi i sjajnim, ali pod koju cijenu? Jer po svemu sudeći ocat je neprijatelj gumenim dijelovima strojeva važnim za njihovo ispravno funkcioniranje. Ako i dalje želite blistave perilice, neki izvori tvrde kako bi tekući omekšivač tkanina trebao imati sličan učinak bez neželjenih nuspojava. No budući da ovaj trik osobno nisam oprobala, ne mogu ga preporučiti iz osobnog iskustva.

Kuhinjski noževi

Ako su vaši skupi noževi izrađeni od ugljičnog čelika ne bi se smjeli izlagati kiselinama, pa tako ni octu. Umjesto toga potrebno ih je čistiti sa sapunom i vodom, a povremeno i nauljiti kako ne bi zahrđao. Doduše, neki ljudi baš žele patinu na svojim oštricama i koriste ocat kako bi to postigli. No većini koja ipak preferira da njihovi noževi što dulje izgledaju kao novi, preporučujemo izbjegavanje kako octa, tako i ostalih kiselina.

čišćenje domamali savjetiOcat
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
4 godine prije

Ocat ide u perilicu u prvom redu za dezinfekciju kao i soda. 2 puta godišnje ne bi smjelo uništiti perilicu.

2 mg mozga
4 godine prije

BS. Godinama koristim ocat u perilici i sjaji se kao nova. A sto se nozeva tice, pa kaj nisu svi nozevi za jelo danas od inoxa, tko vam daje takve informacije….

Bilo kuda, Kiki svuda
4 godine prije

Ocet ili soda bikarbona samo smanjuju površinsko napetost vode I zbog toga lakse vezu masnocu na sebe.
I ja se pitam, ko vam daje ovakve informacije vezi nozeva I perlica rublja I posuđa. Pošto radim na tome, znam da smo imali probleme sa kontaminacijom drugih čistilnih sredstvima ali nikad sa ocetom ili sodo bikarbono.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI