Što u domu ne treba biti premaleno, a što preveliko

tepih - dnevni boravak
2 komentara

Glavnu pogrešku prilikom dekoriranja doma većina čini oko dimenzija namještaja i ukrasa. Potrebno je osim dobrog ukusa dosta znanja i prakse kako bi se dizajnirala dobro uravnotežena soba u kojoj sve izgleda dobro i služi svojoj svrsi. Ako ovo nije vaše područje, a niti nekome od vaših poznanika, možda će vam pomoći ovaj savjet: povećajte ili smanjite dimenzije pojedinih elemenata prateći sljedećih nekoliko koraka.

Veliki dekorativni elementi obično idu i uz visoke cijene. Ali ako hoćete da sve izgleda kako treba, proporcije vam ipak moraju biti prioritet kada tražite sljedećih nekoliko dodataka vašemu domu.

Tepisi

Veliki tepisi su jako skupi, pa je zato tako privlačno kupiti neki manji kako biste ga ipak imali, a pritom i uštedjeli. Međutim, time niti sebi ni svojoj sobi ne radite nikakvu uslugu. Dodatnih petstotinjak kuna za veći tepih mala je cijena koju ćete platiti da se ne osjećate loše svaki put kada pogledate prema podu.

Umjetnine

Nema ništa loše u golim zidovima, ali kada ih dekorirate ipak želite da izgledaju lijepo i izbalansirano. Opće je pravilo da zidne slike trebaju biti velike polovicu ili 3/4 veličine zida na kojem se nalazite. Neki izvori navode da bi se širina zida trebala množiti s 0,57 kako bi se ugrubo dobila širina okvira. Ako želite postaviti galeriju slika, onda ih trebate izmjeriti skupa, u što treba uključiti i prostor koji se između njih nalazi.

Osvjetljenje

Nekada se događa da ljudi pretjeraju u veličini rasvjetnih tijela, međutim većina kupuje lampe i lustere koji su premaleni za njihov životni prostor. Stolne lampe trebaju biti dovoljno visoke da donji dio sjenila doseže razinu očiju prilikom sjedenja. A viseći luster iznad stola trebao bi biti dovoljno velik kako bi vizualno uravnotežio površinu koja se ispod njega nalazi.

Sjedeće garniture

Osim u slučaju kada je vaš odabir predimenzionirana estetika, kauči i sofe su područje gdje je manje uvijek više. Trebalo bi biti dovoljno praznog prostora oko namještaja, osobito u vašem dnevnom boravku, kako bi se moglo kretati i osigurati protočnost. Mala soba traži i mali trosjed, bez obzira koliko god žudjeli za izležavanjem na masivnim sjedećim garniturama. Kupnja prevelikog kauča ne pruža mogućnost odmicanja namještaja od zida, što stručnjaci za dizajn preporučuju kako bi soba djelovala udobnije.

mali savjetiUređenje doma
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

“Mala soba traži i mali trosjed, bez obzira koliko god žudjeli za izležavanjem na masivnim sjedećim garniturama…”
A ne, ne.
Kauč i soba su radi čovjeka, a ne čovjek…obrnuto 😊
Prvo se kupuje tepih pa kauč. Nakon toga…može i samo jedna fotelja…

A o tome što treba biti malo , a što veliko…
U 19. st. neki tip definirao idealnu ženu: što treba imati malo, a što veliko: male šake i stopala, mali nos, mala usta, veliko…😊 puno kose…

Lucija
4 godine prije

E, pa sad…
Za ovo na slici…
Neznam je li namjerno…sve je loše.
Orijentacija namještaja, boje, boja i oblik zavjesa.
Za koga su one visoke i premale police?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI