Evo kako boja zidova mijenja dojam prostorije

rozi zid
1 komentar

U prirodi su boje često vezane uz pojave koje poistovjećujemo s toplinom, pa je primjerice crvena topla jer podsjeća na vatru, a plava hladna jer podsjeća na vodu. U tople broje ubrajamo već spomenutu crvenu, zatim narančastu i žutu. Hladne boje su plava, zelena i ljubičasta. Osim njih postoje i neutralne boje, poput smeđe i bež.

Ljudskome oku hladne boje djeluju dalje, a tople bliže iako su prostorno na istoj poziciji. Biranje skladnih boja primjenjuje se ujedno u umjetnosti, dizajnu odjeće, dekoraciji prostora i slično.

Vjerojatno nije iznenađujuća izjava da boja mijenja kompletan izgled prostorije. Ali što je možda još važnije, mijenja i cijeli dojam sobe.

inte Iako je bijela sigurno mirna, dodavanje hladne boje na zid može biti način dodavanja odvažnosti u prostoriju, a opet da djeluje blago i umirujuće.

Kada se u prostoriju dodaju tople boje, mogu pomoći u tome da se u prostoru osjećate motivirano. Crvene, narančaste i žute nijanse mogu potaknuti ubrzavanje vašeg krvotoka, a da ne spominjemo da soba zahvaljujući njima ima dojam topline. Ove je boje jako dobro i prikladno primijeniti u područjima hladne klime.

Za dodavanje dramatičnosti, tu je crna boja. Možete se igrati sa sjajem, pa se odlučiti za mat ili sjajnu varijantu, a u svakom će slučaju crni zid djelovati odvažno. Osim toga, zahvaljujući njemu, namještaj i dekor lijepo dolaze do izražaja. Ova je boja popularna već neko vrijeme. Ukoliko vam je crna pretjerano sumorna, a svejedno želite dodati dojam dramatičnosti, pokušajte postići sličan efekt s tamno plavom bojom.

Mnogi bež boju smatraju dosadnom, ali ona nije bez razloga zasjela na tron neutralnih boja. Nevjerojatno je zapanjujuće kako se lako kombinira s brojnim dizajnerskim stilovima. Ukoliko želite postići zemljane tonove u prostoriji, odlučite se za tamniju nijansu bež boje, koja vuče rema smeđoj.

Svjetlost, tama, hladnoća, toplina ili neutralnost boja su sve opcije koje možete uzeti u obzir kod izbora savršene kombinacije za „podizanje“ izgleda vašeg prostora. A vaši zidovi možda upravo trebaju odvažnu i neočekivanu nijansu!

interijerUređenje doma
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nime
4 godine prije

opet nju age i stainer. čitajte o obraćenju janje todorović, bila je do koljena u tome smechu. bježte od toga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI