Ideje i rješenja za male dnevne boravke

1 komentar

Mali i natrpani dnevni boravci znaju biti pravi izazov kako najbolje iskoristiti prostor koji je na raspolaganju. Ako ste se ikada pitali kako rasporediti namještaj i ne spoticati se stalno preko svega što vam stoji na putu, ovdje predlažemo par rješenja koja ne podrazumijevaju razbijanje zidova.

Boje

Pogled držite uvijek u pokretu koristeći različite uzorke i izražene boje. Možete primijeniti različite geometrijske oblike i linije, što malim prostorima pruža strukturu i iluziju dodatne duljine i širine. Jedna od ideja je korištenje monokromatskih boja. Ako ste novi u svijetu unutarnjeg uređenja, najbolje je držati se osnova. U tom se slučaju opredijelite za svijetli, neutralni ton i uvedite samo jedan segment u intenzivnijoj boji. Možete pribjeći i zgodnim rješenjima koja će vizualno uljepšati prostor, a i praktična su, poput izrade male knjižnice preko cijeloga zida na otvorenim policama. Što se tiče spomenutih polica, one mogu ići u različitim veličinama i bojama, a kako biste postigli dojam lebdećih polica, obojite ih u istu nijansu kao i zidove. Sličan dojam ćete postići ako vaši zastori ili zavjese prate ton vaših zidova – neće prekinuti vizualni kontinuitet prostora.

Svjetlost

Ogledala su jedan od najboljih načina kako da vaš mali prostor djeluje prozračno i veliko. Više ogledala može odigrati i vrlo snažnu ulogu u interijeru, a osim toga reflektiraju svu svjetlost koja do njih dopre. Još jedan način igre sa svjetlošću je da osvjetljenje držite na različitim razinama koristeći prirodno svjetlo, ali i podne i stolne lampe, te lustere. Još jedna primjena svjetlosti u svoju korist su staklene površine koje su funkcionalne, ali vizualno “nestaju” u prostoru, pa pomažu u tome da prostor ne djeluje prenatrpano.

Maksimalno korištenje prostora

Sav prostor koji imate na raspolaganju koristite što je moguće više učinkovito. Iskoristite čudne kutove prostorija u svoju korist i smjestite u njih što se može. Ako imate prozore, ispod njih možete držati knjige, biljke i druge dekorativne predmete. Koristite i vertikalni prostor. Recimo, zgodne su police u obliku ljestvi koje ne zauzimaju puno prostora, a služe svrsi. Pokušajte s višenamjenskim namještajem – kaučima s prostorom za odlaganje, stolićima koji unutar sebe imaju ugrađenu policu, tabureima s poklopcem koji mogu poslužiti i kao stol i polica i sjedalica… I riješite se tog osjećaja što sve “mora” ići u dnevni boravak. Tako umjesto trosjeda možete imati praktičan dvosjed na razvlačenje, umjesto stolića možete imati kolica na kotače, dakle odlučite se na ono što odgovara vašim navikama umjesto na ono što neke uvriježene norme propisuju.

Dodatni trikovi

Unesite i sitnice i neke vama vrijedne stvari u prostor, jer to daje dašak osobnosti i privlači vas u taj prostor.
Biljke daju na vrijednosti svakome prostoru i s njima se može biti jako kreativan.
Možda se bojite velikog namještaja, ali često je najbolje rješenje upravo popuniti prostor velikom kutnom garniturom u kojoj ima puno sjedećeg (i ležećeg) mjesta, a ujedno odašilje dojam dobrodošlice i udobnosti.
Još jedna stvar koja može biti velika, a da pritom ne smeta protočnost sobe je tepih. Velik tepih malom prostoru daje iluziju prostranstva.

interijeruređenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Radije bi procitao neki prijedlog kako zivjeti dostojanstveno u svome, bez kredita, osloboden robstva, korporacija i sl. nego da citam kako se prilagoditi sustavu i zivjeti u skucenom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI