Sobne biljke su najjeftinija dekoracija koja vam pruža i ljubav

Uz prave savete i negu svaka soba može biti lepa i oplemenjena zelenilom. Potrebno je upoznati prostor u kojem živimo i biljke koje se tu mogu prilagoditi. Ostalo je lako.

Niko od nas nije učio kako da uzgaja sobne biljke , ali svi očekuju da je to nešto što se podrazumeva i što svi možemo. Tako nas obasipaju poklonima kao što su biljke u saksiji ili nam daju „pelcere“ kako bismo ih posadili i ulepšali dom. Sve to sjajno zvuči, ali šta ako ne umemo ili nemamo mogućnosti za to? I kako uopšte naučiti o uzgajanju biljaka u stanu?

Prvo, imati biljku u stanu veoma je korisno i za estetiku prostora, ali i za samo zdravlje. Biljka prerađuje vazduh i ulepšava prostor i sa njom praktično svaki stan ili kancelarija dobije novi izgled. Priznajte i sami, kuće u kojim nema nikakvog cveća deluju hladno i mrtvo, čak i kada su njihovi vlasnici veoma aktivni i živi. A u suštini negovati sobnu biljku nije nimalo teško.

Prvo, treba znati neke osnovne stvari o biljkama i njihovom uzgajanju.

Kako odabrati?

Ne traže sve biljke istu količinu svetlosti i vode. Mesta za biljku mogu biti senovita, tj. u blagoj senci, sa malo sunca, a mogu biti i potpuno osunčana. U zavisnosti od biljke, svako mesto može biti veoma pogodno za nju i dati vam puno lepih listova, a može biti i potpuna smrt. Zato, pre kupovine biljke, odaberite mesto na kojem možete čuvati biljku i gde vam ona ulepšava prostor i tako je birajte, u saradnji sa prodavcem i, naravno, koristite pomoć sa interneta.

 

Gde ih staviti?

Biljke one ne moraju biti samo u dnevnoj sobi pored prozora. Neke od njih vole malo hladnija i promajna mesta, pa ih možete mirne duše smestiti u hodnik, dok neka vole i zabačenija mesta u predsoblju. Biljke možete čuvati i u kupatilu, verovali ili ne! Tropske biljke vole vlažnija mesta, a kuhinja i kupatilo su prava za njih. Jedino gde ih nipošto ne treba stavljati su spavaća i dečija soba, odnosno mesta gde spavamo, jer, učili smo i u školi, biljke noću umesto kiseonika stvaraju štetni ugljen-dioksid i doslovce nas guše.

Kada i kako ih zalivati?

Zalivanje nije baš tako komplikovana stvar. Mnogi ljudi misle da negovanje biljki zahteva svakodnevnu pažnju i zalivanje, zbog čega odbacuju čak i mogućnost da ih prime u svoj dom. Biljke, međutim, imaju veličanstvenu moć preživljavanja i neće uginuti čak i ako ste nekog dana na njih i zaboravili. Mnogi botaničari i ne preporučuju svakodnevno zalivanje, smatrajući da biljku na taj način „davite“, a cveću nemojte prilaziti kao da imate obavezu jer cveće to oseća. Za zalivanje koristite isključivo vodu koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Ukoliko je baš nemate (spremite flašu dve vode u ostavu za ovu namenu), možete zaliti i vodom sa česme, samo je ostavite da se malo ugreje na sobnoj temperaturi. Jedino što morate znati jeste da će se u ovom slučaju na površini zemlje pojaviti bele naslage zbog krečnjaka iz vode.

 

 

Cveće je mrtvo

Ne, nije. Cveće i te kako oseća vašu ljubav i negu. Kada im prilazite zato što morate, ono oseća i svakako neće napredovati. Postavite cveće tako da ga vidite sa vaše fotelje na kojoj odmarate, posmatrajte ga i radujte njegovom napretku. Cveće će to prepoznati i pružiti vam ljubav.

Za sve ostalo dovoljno je pitati u cvećari za savet. Nije tako teško.

domestetikainterijerprostorsobne biljke
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…lakše je održati kap vode na dlanu nego neke sobne biljke na životu….

Dečko sa ulice
5 godine prije

Nijedna biljka nebi trebala biti zabranjena.

Vasilij Zajcev
5 godine prije

Hvala autorici na odlicnom i lijepom clanku!

Zelio bih se nadovezati na zalijevanje. Iskustvo mi je pokazalo, a razni izvori i potvrdili (poput jedne drage djevojke koja radi u rasadniku) da je mnogo lakse ubiti biljku pretjeranim nego nedovoljnim zalijevanjem. Pretjerano zalijevanje dovodi do truljenja korijenja, sto na kraju dovodi do isusivanja biljke jer je izgubila sposobnost upijanja vode.

Ako niste sigurni treba li zaliti biljku ili ne, gurnite prst u lonac. Ako je zemlja jos uvijek vlazna, pricekajte jos nekoliko dana.

Tegla za samozalijevanje moze takodjer biti dobra investicija. One imaju dvostruko dno i voda se nalazi ispod zemlje, te biljka moze “povlaciti” koliko vec treba.

Son of Alerik
5 godine prije

Zadnje što sam joj kupio je limun, prije neki dan. Bio dolje u Metkoviću pa rekoh – što da ne! Bit će na balkonu, kad preko zime bude baš hladno, lako ga je unijeti unutra. Već smo jednom imali limun i pogriješio sam- posadio ga u metalnu bačvu i par zima ga unosio u kuću, a onda je jednog ljeta limun pustio korijenje kroz bačvu u zemlju i više ga nismo mogli prenositi, Bio na rodu. A onda došla malo jača zima i smrzlo sve, pa i limun. Zato sam u dnevnom boravku nabrojao 10 različitih biljaka. Ona se ponosi s njima. Jednu, kaže da se zove drvo života je zasadila kad nam se rodilo dijete. Godine išle, drvo raslo, kaže Ovo drvo će doći do plafona, a mi nećemo u svoj stan. Nije pogodila, drvo je nastavilo rasti i u našem stanu i tamo naraslo do plafona. Kad sam… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

A čujte ovo: kad je bio kod mene, poznanika nazvao prijatelj iz Njemačke, pa se pomaknuo sjesti blizu cvijeća dok priča. Nakon mjesec dana ono ‘drvo života’ uginulo odmah, a jedan puzavac se jedva oporavio ?
Nije bilo nikog drugog niti je mogao fizički nauditi cvijeću. ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI