Plijesan u kući – više o plijesni i kako je se riješiti

Plijesan u kući
3 komentara

Sama pomisao na plijesan dovoljna je da nam izazove trnce, a kamoli trenutak spoznaje kada je uočite u vlastitom domu. Međutim, ne očajavajte. I u ovom slučaju znanje je moć, pa ovdje saznajte nešto više o plijesni i zdravstvenim problemima koje može izazvati, te o načinima kako s njom izaći na kraj.

Plijesan je obično crna, ali ponekad i zelenkasta ili sivkasta i javlja se u domovima gdje je velika vlaga i li para. Plijesan se hrani organskim materijalima koji se obično nalaze u kućanstvima, poput zidova, tepiha, izolacije ili područja unutar podova koja su bila izložena vlazi. Tijekom razmnožavanja, može početi puštati toksične supstance mikotoksine koje izazivaju zdravstvene probleme. Dakle, plijesan nije sama po sebi otrovna, ali sama mogućnost da bi moglo doći do otpuštanja mikotoksina dovoljan je razlog da se promptno riješi situacija s plijesni u vašem kućanstvu.

Lako je uočiti rast plijesni na vidljivim površinama. Međutim, ponekad taj problem i nije vidljiv ako se plijesan razvija iza zidova ili unutar izolacijskih materijala. U ovim slučajevima prvo ćete osjetiti miris plijesni (ustajao, zemljani miris, poput zemlje i trulog lišća), a tada krenuti istraživati točno gdje se nalazi i koji je izvor vlage koji je izaziva.

Simptomi izloženosti plijesni su: kašljanje, kihanje, pečenje i svrbež u očima, nadraženo grlo i dišni putevi. Izloženost plijesni ponekad izaziva kroničan umor, glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Ono što i sama logika kaže, najveća vjerojatnost za razvijanje ovih simptoma je kod osoba alergičnih na plijesan. Djeca, stariji i osobe oslabljenog imuniteta podložniji su razvijanju različitih reakcija na plijesan. Kod djece izloženost zahvaćenom području može izazvati astmu, a kod starijih i osjetljivijih upalu pluća. Zabilježeni su i slučajevi gljivičnih infekcija nakon izloženosti plijesni.

Plijesan je potrebno čim prije očistiti, i to brzo i detaljno. Čak i mrtva plijesan izaziva zdravstvene smetnje. Zahvaćena područja je potrebno detaljno očistiti i osušiti. Ona na tvrdim površinama može se čistiti s proizvodima dostupnim na tržištu, sapunom i vodom ili otopinama za izbjeljivanje (ali ne više od jedne šalice na pet litara).

Tijekom čišćenja neophodno je nositi nepropusne rukavice, masku i zaštitu za oči. Otvorite vrata i prozore kako bi kružio zrak. Potrebno je baciti sav porozan materijal poput stropnih ploča ili tepiha ako ih zahvati plijesan. U slučajevima izražene pljesnivosti, potrebno je potražiti savjet i angažman stručnjaka.

Kako se plijesan ne bi vratila, izvor vlage također treba regulirati jer inače nema smisla prostor renovirati i zamijeniti predmete koji su bili zahvaćeni To znači da morate pronaći i popraviti mjesta gdje nešto curi, zatim pokvarene slavine koje izazivaju ovu pojavu i slično.

čišćenje domadom
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ija
4 godine prije

Zdravo, Žao mi je sto u tekstu nema istinskog resenja. I zbog toga vama posle vise od 20 godina trazenja resenja, donosim istinsko resenje kako se lisiti plijesni. Ako imate malenih problema sa plijesniju a to znaci tek samo neke tacke tu i tamo pomozite si sa klima uredzajem. Nemojte nikad nabavljati skupe soli u nekima soljicima jer su skupe i ne efikasne. Ako imate ozbilnjih problema u smislu da su vami svi vogali ili jos slabije cjele stene pune plijesni postoji samo 2 rjesenja. 1 je, da se mozete izseliti iz toga stana ako zelite sebi i obitelji najbolje ili boriti se sa njome. Ako se ocete boriti trebate razmisliti o nabavi aktivnih sistema prezracivanja. Sta to znaci? Rekuperaciji ili regeneracija! Statistika kaze, da prosjecni vlastnik sa porodicom zivi u 2 sobnome stanu sa oko 50m2. Za takav stan trebate kroz zid izbusiti 3 rupe prosjeka izmedzu 160 i… Čitaj više »

Igor
4 godine prije

Plavi kamen sa kojim se prska vinova loza protiv plamenjače, a zatim otkloniti uzrok jer će se buđ (plesan) ponovo kat-tad javiti

johnny-reb
4 godine prije

Ako nekog zanima kako se rijesit nepozeljnih nametnika u vlastitoj kuci neka pita afganistanske Talibane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI