Je li došlo pravo vrijeme za kupnju nekretnine?

14 komentara

Štedite već par godina kako biste uplatili polog i sada ste prikupili dovoljnu svotu. Od pregledavanja nekretnina po internetu prešli ste na fizičko razgledavanje kuća ili stanova i sada razmišljate o angažiranju agenta za nekretnine. Pitate se je li došlo vrijeme za to i jeste li stvarno spremni na kupnju. Ovdje nudimo nekoliko osnovnih stvari koje trebate uzeti u obzir – morate se naoružati znanjem, pripremiti se na odgovornosti koje nosi vlasništvo, računati na neke skrivene troškove i planirati unaprijed kako se ne biste našli u situaciji da vam tako velika investicija bude promašena.

Kada tražite kuću za kupnju, trebali biste se detaljno informirati o nekoliko stvari – koliko možete priuštiti da si kupite, što vam je važno vezano uz lokaciju, veličinu i svojstva i na koje ste popravke spremni. Naoružajte se ovim znanjem i nećete donositi odluke zasnovane na emocijama koje nisu uvijek mudre. Odlučite se racionalno za kuću koja vam odgovara bez nekih romantičnih zanesenosti.

Jedna od najvećih razlika između iznajmljivanja i vlasništva je u tome da nitko nije odgovoran za održavanje doma osim njegovih vlasnika. To znači kada pušta vodokotlić, morate ga popraviti ili angažirati stručnjaka da to učini. Kada dođe do nepovratnog kvara perilice rublja, vi ste ta osoba koja mora kupiti novu. Održavanje kućanstva traži pozamašnu svotu novca, a iziskuje i neko vrijeme. Ako imate kuću, tu je još i održavanje okućnice, podruma, krova… Redovito ćete morati mijenjati, popravljati i održavati sve u kućanstvu. U prosjeku će vas to koštati otprilike jedan posto od vrijednosti nekretnine godišnje.

Vaša ušteđevina od barem 10, a po mogućnosti i 20 posto je najveći iznos novca koji vam treba za kupnju nekretnine, ali postoje i znatni dodatni troškovi koje ćete morati odmah riješiti kada kupite kuću. Ovjere ugovora i ostale dokumentacije, osiguranja, porez, agencijska provizija i druge stvari su nešto na što morate računati da će vas dodatno financijski opteretiti. Poslije toga idu troškovi selidbe, čišćenja, bojanja zidova, izrada ugradbenih elemenata, namještaja itd. Stoga se pitajte imate li dovoljno novca sa strane za skrivene troškove.

Nitko ne zna što budućnost nosi, ali morate imati planove za sljedećih nekoliko godina prije nego odlučite kupiti kuću. Primjerice, planirate li izvanredne troškove poput daljnjeg školovanja, planirate li imati djecu i je li nekretnina u zoni koja odgovara obiteljskom životu. Kada odgovorite na ova pitanja, znat ćete je li dobro vrijeme za kupnju ili trebate pričekati još neko vrijeme.

domnekretnine
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
4 godine prije

A ja mislio da će biti rasprava o nikada nižim kamatama u odnosu na rast cijena nekretnina…

Moreno
4 godine prije

U prvome redu ovisi o makrolokaciji nekretnine. Razlika cjene kuće u Slavoniji i Dalmaciji je x 10+. Drugo je namjena. Stanovanje ili renta. Kod stanovanja je bitno gotovina ili kredit. Gotovina može. Kredit je upitan. Renta je općenito upitnija od stanovanja. Kredit kad je u pitanju renta definitivno nije preporučljiv.

Kako je Hrvatska danas puno više involvirana u globalne financije tako triba gledat globalna kretanja koja su takva da je kolaps sve bliži i pitanje je samo kad, šta predpodstavlja kako je trenutno investicija u nektetnine čista spekulacija.

Sparkling
4 godine prije

Pričekajte s kupovinom nakretnine, kome se ne žuri. Za godinu, najkasnije dvije kad pukne “balon” negativnih kamata i napuhavanja vrijednosti svjeckih valuta, e onda tko ima gotovine bit će pravi pogodak. Neki sitni pokazatelji potvrđuju moje sumlje.
LP

Emiliano Zapata
4 godine prije

Mozda je logicnije spomenuti porez na nekretnine koji nam planiraju uvesti, a to u prijevodu znaci da ste podstanari u “vlastitom” stanu!??

Rolex
4 godine prije

Naravno da nije vrijeme da se kupuju nekretnine jer se radi o sponzoriranom članku da bi se navukle budale da se zaduže kod banaka!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI