Ako SAD ne vrate diplomatsku imovinu ruskog veleposlanstva Moskva prijeti “osvetom”

Trump Hotel
15 komentara

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama je od Washingtona zatražilo da vrati diplomatske nekretnine koje su vlasništvo Ruske Federacije, prenosi The Hill.

Riječ je o takozvanim “diplomatskim vikendicama“, kojima je administracija Baracka Obame zabranila pristup zbog skandala s optužbama da su Moskvi “služile za špijunažu“. Rusija je upozorila da bi se Washingtonu ova odluka “mogla osvetiti”.

Ruska diplomatska misija je na svojoj Twitter stranici objavila upozorenje i fotografije na kojima su, očito, Amerikanci koji su na svom “diplomatskom teritoriju” u Moskvi.

“Ako Washington ne vrati diplomatski imunitet ruskoj imovini, slične akcije će se poduzeti protiv američkih lokacija u Rusiji”, navodi se na objavi na Twitteru.

Američki list podsjeća da su SAD blokirale Rusiji pristup na dvije “ruske”  diplomatske lokacije u zemlji, jednoj u Marylandu i drugoj u New Yorku. Barack Obama, koji je u to vrijeme bio predsjednik, optužio je ruske diplomate da su te vikendice koristili za aktivnosti vezane uz špijunažu. Osim toga, njegova uprava je na odlasku “zbog špijunskih aktivnosti” protjerala 35 Rusa.

Moskva nije odmah odgovorila na te akcije, nego je samo dala izjavu da osuđuje odluku Obamine administracije i da čekati dolazak Donalda Trumpa.

Trump je kasnije pohvalio ovaj korak Rusije, ali se do danas ništa nije promijenilo.

No, sudbina ovih objekata je i dalje važno pitanje u odnosima između dviju zemalja, navodi The Hill, a ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Sergej Kisljak, priznao je da je svaki dan postavljao to pitanje. U isto vrijeme je bilo glasina da Trumpova administracija razmatra kako vratiti “diplomatsku imovinu”,ali je pitanje još uvijek otvoreno.

Sad, nakon upozorenja Rusije da bi SAD u Moskvi na isti način mogle ostati bez diplomatske imovine, krenula je lavina polemika na društvenim mrežama u Americi o tome kako bi Trump trebao postupiti. Jedni upozoravaju “da ne započinju Treći svjetski rat zbog takvih gluposti”, dok su drugi mišljenja “kako sve treba ostati kako jest, jer bi Rusija u tom ratu ionako bila raskomadana”.

Za dio čitatelja se Trump “ponovno našao između čekića i nakovnja”, a za ostale je “marioneta koja ništa ne može učiniti kako treba”. Drugi savjetuju Rusiju “da sve svoje diplomatske aktivnosti premjesti u jedan od Trumpovih hotela”, a drugi čekaju “da zemljom zavlada pravi proamerički predsjednik, koji će posljednjeg Rusa protjerati s teritorija SAD-a”.

U svako slučaju, jedno je sigurno, a to je da Rusi ne blefiraju, kao što ni vrijeme za objavu službenog priopćenja na Twitteru nije odabrano slučajno.

nekretnine
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haris
6 godine prije

Zamisli izbije treći svjetski radi vikendice i voćnjaka

Haris
6 godine prije

Problem Amerike je što niko nevalja a oni su cvijeće,zamisli sad apeluju da se Kataru ublaži kazna kao nema hrane a prije toga bili u Saudiji i ubacili bubicu kralju u uho samo da ovaj zakuha nevjerovatni su.Sad su odjednom veliki humanitarci

Svjatoslav 969
6 godine prije

Hoce li ti Rusi i Kinezi vec jednom da razumiju da su nacionalni interesi Americki sve sto je pod zemljom ,sve sto je na Mijesecu, Marsu,Sve sto je u Siriji, Venecueli itd itd.Hoce li vec jednom ti jadni i divlji Rusi da shvate da oni ne smiju biti Jupiter vec volovi i da to sto su radili po vikendicama na teritoriji USA opasan presedan i ponizenje Amera.Da je to samo Jupiteru dozvoljeno a ne volu.Zamislite molim vas da sad Rusi igraju prljavo i podlo kao Ameri 90 ix godina kad su cak i sobarice po Rusiji trcale u USA ambasadu da im Ameri nacrtaju na papiru kako ce krevet spremati, A i konabarima po Rusiji davali instrukcije kako ce sipati votku u casu pijanom Jelcinu.Sram da bude Ruse kako su se drznuli da glume Amere?? zasto vec jednom ne daju Sibir Amerima, upravu nad naftnim kompanijama itd itd.. Pa zaboga… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Lijepo je raditi u mpv..

zoran
6 godine prije

Toliko o americkom postivanju privatnog vlasnistva.
Privatno vlasnistvo bi moralo biti svetinja i diplomatsko vlasnistvo bi moralo biti svetinja……Tako su nas ucili ku*** sinovi s zapada za vrijeme Jugoslavije.
Sad mijenjaju pravila igre.

Piretis
6 godine prije

Nije vezano, direkno za temu, ali jeste za vlasništvo. Nije ni nama mane. Lex Agrokor-om vlada, na mala vrata, pokušava osujetiti naplatu ruskim bankama. Imovina jedno, imovina drugo.

Ola-ro
6 godine prije

To je napravio Obama s svrhom da zatruje odnose s Rusijom i kad on nije predsjednik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI