Znakovi upozorenja kod kupnje nekretnine

6 komentara

Prije nego što okončate dogovor oko kupnje nekretnine, važno je da se osigurate kako ne biste doživjeli skrivena iznenađenja u vašoj kući iz snova. Kada kupujete stambeni prostor, stvari nisu uvijek kakvima se čine. Neki problemi više mogu nauditi vrijednosti nego što djeluje na prvu, dok se neki drugi mogu lako popraviti. Prije nego se zatrpate papirima ili do kraja ispraznite novčanik plaćajući brojne inspekcije, uzmite u obzir ovih pet očitih znakova upozorenja koji vas trebaju odbiti od kupnje.

Mirisi i vlaga

Miris je jedan od vaših najmoćnijih osjetila, zato koristite ga da namirišete znakove upozorenja da je vrijeme da se povučete. Osjeti li se isprve neugodan miris u kući? Možda je vlasnik imao kućne ljubimce koji su mokrili po drvenim podovima, možda je problem s puštanjem plina negdje u kući…

Najčešća neugodna pojava u brojnim nekretninama koju se može lako namirisati je miris vlage i plijesni. Stoga provjerite ima li mrlja od vode oko podova i na stropovima, jer to mogu biti znakovi poplave, puštanja odvoda ili problema s krovom. Poplava i stalna vlaga uzroci su stvaranja plijesni.

Opasnost od poplave

Opuštajući pogled na more, rijeku, potok ili jezero ne vrijedi rizika poplave. Kupnja doma čija je lokacija u blizini vode uvijek sa sobom nosi i potencijalnu opasnost od poplave.

Neprimjetne mane

Nekada prodavatelji prešute važne detalje, poput najezde kukaca ili glodavaca, ili starih loših krovova, pa i činjenice da se u nekretnini možda dogodio neki zločin. Širom otvorite oči, a osim toga fotografirajte cijelu kuću kako biste poslije na miru sve pregledali.

Stari sustav grijanja

S vremenom pumpe, bojleri i peći dosegnu dob kada ih je potrebno zamijeniti. U protivnom predstavljaju potencijalnu opasnost i dugoročno više koštaju jer povećavaju troškove grijanja i iziskuju popravke.

Prosječan životni vijek sustava za grijanje je 15 do 20 godina, ovisno o tome je li dobro održavan i kakva je bila kvaliteta samog proizvoda i je li pravilno instaliran. Ukoliko su obje ove stavke zadovoljene, životni vijek može se produljiti i za 10 godina.

Ukoliko ne vidite datum ugradnje, možete procijeniti je li vrijeme za promjenu po čudnim zvukovima koje sustav ispušta, potom nekonzistentnosti temperature, vlazi, koroziji ili napuknućima, te izuzetno visoke cijene grijanja. A kada kupujete, postavljajte pitanja, pregledajte sustav grijanja i pokušajte dokučiti ukoliko vam nešto prodavatelj ili agent prešućuje.

kupovinanekretnine
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Sve 5 jedino ne shvacam kakve veze ima pocinjeni zlocin?
Da nema duhova ili?
Mislim da je na citavom svijetu tesko naci mjesto na kojem nitko nikad nije umro na prirodan ili neprirodan nacin…

Ako ste pak mislili da se zlocinom umanjuje vrijednost nekretnine to je ok ali ste propustili navesti nesto opasnije, a to je da uskoro slijedi uvodenje poreza na nekretnine, a tada vise niste vlasnik te nekretnine nego zivite ko podstanar u drzavnom stanu.
Kako?
Lijepo, probajte da ne platite pa cete vidjeti kako letite van!

Hmmm da
4 godine prije

Članak je očito izvorno namjenjen kupcima u SAD-u jer s našim tržištem ima jako malo dodirnih točaka s obzirom da je kod nas promet nekretnina velikim dijelom vezan za stanove, a ne kuće. Osim ako ne kupujete stan u suterenu ili potkrovlju, više manje svi problemi su rješivi u cca mjesec dana gdje ćete od najveće rupe stvoriti ugodan dom. Ali iskreno, fizičke mane u stanu su vaš najmanji problem. Prije kupovine stana temeljito provjerite navike stanara kako u samom ulazu, tako i u bližoj okolici. Ne žurite s kupnjom i posjetite zadanu lokaciju što je moguće više puta u različitim periodima dana. Jer u konačnici ni keramika od 100E po kvadratu ni podno grijanje ni egzotični parket neće riješiti probleme s lokacijom i frustracije zbog nepodnošljivih susjeda. Sretno!

Lucija
4 godine prije

Kod kupovine nekretnine treba paziti na tri svari: Lokaciju, lokaciju i lokaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI