Sjetite se očistiti rolete

žena- rolete
2 komentara

Tražite savjet kako se sjetiti i kako se natjerati očistiti one često zaboravljene i zanemarene prostore u svom domu koje u konačnici daju sasvim drugačiji dojam čistoće i sređenosti prostora?

Današnji zadatak su rolete! Uobičajena su sastavnica mnogih domova koju jako često izostavljamo s popisa čišćenja. Ako ste oslobodili nešto vremena i uhvatio vas je radni elan, odvojite si otprilike sat vremena. Ovdje smo opisali specifičnosti kod čišćenja onih najviše uobičajenih vrsta roleta, kao i način kako ih održavati čistima i ujedno način kako uspostaviti redoviti sustav čišćenja.

Čak i ako ste detaljno očistili svoje rolete prije par mjeseci, vrijeme je da uspostavite naviku koja će ovaj dio vašeg kućanstva držati čistim i lijepim cijele godine. A ako ih čistite redovito, nikada se neće uprljati do te mjere da izgledaju toliko grozno da se morate psihički pripremati za njihovo čišćenje.

Ako imate najčešći oblik roleta, a to su plastične ili aluminijske, kod malo uprljanih možete brzo i lako upotrijebiti krpu za prašinu na teleskopskom držaču ili pernatu teleskopsku metlu za prašinu (popularno zvani praško) jer će lako ući i izaći iz proreza roleta, a usput povući sa sobom prašinu i ako imamo sreće ne razbacati je po ostatku vašega doma.

Krenite od vrha i idite do dna. Prvo očistite stranu koja je okrenuta prema vama, a zatim ih okrenite da očistite i suprotnu stranu. Kod većeg zaprljanja prvo krenite s usisavačem, potom vlažnim maramicama ili sprejevima za čišćenje te tkaninama s mikrofibrom. Osim njih možete upotrijebiti i čarape koje su vam rasparene.

Kod iznimno jakog zaprljanja, koji sadrži sloj prljavštine i mrlja, morat ćete biti malo grublji. Ako je moguće, skinite rolete s nosača i natopite ih sat vremena u mlakoj vodi u kojoj ste dodali ocat i deterdžent za posuđe. Nakon toga biste trebali lakše oprati i izribati sve te masne i umrljane naslage. Nakon toga rolete lagano posušite suhom tkaninom i vratite natrag na svoje mjesto da se suše.

Drvene rolete se čiste slično, ali su osjetljivije od prethodnih. Plastične rolete mogu puno toga izdržati, ali drvene bi mogle izgubiti boju i zato napravite test na manje vidljivom mjestu za svaki slučaj. U svoj režim čišćenja dodajte sredstvo na kojem je naglašeno da je za drvo i izbjegavajte jake kemikalije za čišćenje.

Rolete od tkanina je najbolje čistiti usisavačem. Ako imaju mrlje, očistite ih sa sredstvom specijalno namijenjenim čišćenju tkanina. Kao i kod drvenih roleti, ovo sredstvo za početak provjerite na malom rubu rolete kako ne bi bilo previše intenzivno. Poslije toga isperite svoje rolete vodom i istapkajte ručnikom ili pamučnom tkaninom i ostavite da se suše na zraku.

Povremeno svoje rolete čistite s vlažnim maramicama za domaćinstvo. Uspostavite rutinu da to činite jedanput tjedno. Ili, ako do sada niste to učinili, uvrstite svoje rolete u površine koje je neophodno usisati ili obrisati tijekom redovitog čišćenja.Tako će biti čiste cijele godine i neće zahtijevati intenzivne tretmane.

čišćenje domamali savjeti
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Dan je počeo zamalo pa savršeno. Ono prekrasno stanje – ni budan, niti spavam, još s okusom nekog lijepog sna, nosnice su reagirale prve. Osjetile miris kave. Ona je ustala ranije. U mudantama do šalice. Lijevam, još vruća. Motam cigaretu. A onda, kao u naslovu klikolikog portala se dogodilo OVO. Koje sad OVO u pm? Nisam se sjetio očistiti rolete!!! Zamro sam od straha. Ona se motala negdje iza leđa. Mogla je vidjeti naslov i tad mi ne bi bilo spasa. Ne bi bilo dovoljno to što sam usisao pod, obrisao ga mokrom krpom da se sjaji, što sam oprao suđe, oprao robu, što sam promijenio žarulje na stop svjetlu njenog auta, usisao joj auto, što sam prekopao vrt, počupao svu travu, pokosio, što sam namjestio kvaku, ispilo drva i složio ih u garažu, što sam joj majci čestitao godišnjicu braka, rekao joj da je lijepa i da je volim,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI