fbpx

Riješite se navika koje vam bespotrebno oduzimaju novac

PRAZAN NOVČANIK

Svi smo ponekad pomislili gdje li taj novac nestaje svaki mjesec iznova? Naradite se stvarno jako. Doduše, ne zarađujete basnoslovno puno, ali opet vam se čini dovoljno da možete opušteno živjeti iz mjeseca u mjesec. (Mala digresija: kako se stvarno ne biste demotivirali, nemojte niti gledati iznose koje je vaš poslodavac platio u porez i prirez, fokusirajte se na svoju neto plaću). Nekako nakon što poplaćate sve račune i obaveze, kao da je ostatak novca negdje čudom ispario.

Nije u pitanju čarolija. Stvarni negativac u ovoj priči je ustvari vaša – uvjetno rečeno – rastrošnost. Odnosno trošenje na stvari koje su stvarno suvišne, a na koje ni ne pomišljamo. Nabrojali smo nekoliko navika koje nam vade novac iz novčanika i mogućih načina kako zauzdati te bespotrebne troškove.

Ne obraćate pažnju na sitniš
Odredite jedno mjesto u kući za odlaganje sitnoga novca. Koliko god te kovanice djelovale beznačajno i bezvrijedno, i one kad se nakupe mogu koristiti za nešto konkretno.

Dozvolite da namirnicama istekne rok
Kupujte samo onoliko koliko realno možete konzumirati kako ne biste dozvolili kvarenje hrane. Redovito provjeravajte rok trajanja na namirnicama i pravovremeno ih upotrebljavajte.

Kasnite s plaćanjem računa
Par kuna tu i tamo, nije to tako strašno! Griješite, jer ako zbrojite godišnji iznos koji platite za zakašnjele račune, vrlo vjerojatno ćete se iznenaditi. Zato se organizirajte kod plaćanja računa, primjerice odredite jedan datum svakog mjeseca kada ćete se njima posvetiti ili ih držite na posebnom mjestu u svome domu gdje nisu skriveni od pogleda.

Koristite bankomate drugih banaka
Nekad je puno praktičnije podići novac s bankomata koji vam je pod nosom. Žurite, loše je vrijeme, ne da vam se daleko hodati po gotovinu do bankomata vaše banke. Vaša komocija iznosi koliko i iznos te transakcije, ali znate i sami da nema smisla ovakve situacije pretvarati u naviku.

Plaćate usluge koje ne koristite
Ovoga ste vjerojatno i sami svjesni. Tu ulaze članstva poput onoga u fitness klubu, kablovska televizija ili barem dodatni paketi, suvišni megabajti i minute vaših mobilnih telefona…

Kupujete robu samo zbog marke
Definitivno trebate oprobati i odrediti svoj omiljeni proizvod ili predmet metodom pokušaja i pogreške. Međutim postoje jaki brendovi, a postoje i njihove alternative s gotovo identičnim sastojcima i vrlo je vjerojatno da nećete ni osjetiti razliku osim u svom budžetu. Pokušajte s domaćim markama, ako ih ima.

Pijete skupe kave
Dok je nekada postojala crna kava i ona s mlijekom, u posljednje vrijeme ima toliko različitih potkategorija da smo sigurni kako se i poneki konobari znaju zbuniti. Ali da ne kompliciramo, izračunajte primjerice razliku između običnog espressa i velike kave sa šlagom. I to pomnožite s mjesečnim brojem odlazaka u kafić. Logika nalaže pojednostavljivanje.

Pijete vodu u boci
Ako kvalitetu vode iz slavine smatrate upitnom, možete umjesto kupovine vode u boci kupiti bokal s filterom za vodu ili filter koji ide izravno na slavinu. Ekološki doprinos cijeloj priči ćete dati ako za nošenje vode počnete koristiti višekratnu bočicu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
1 godina prije

Nađite neki jednostavan način da evidentirate troškove, uvijek uzimajte račun i spremajte ih doma u neku ladicu ili zapišite pojedini trošak u mobitel. Podijelite troškove u neke osnovne kategorije, napravite Excel tablice gdje ćete jednom tjedno unositi sve troškove i pratiti prihode i troškove. Radite to povremeno po bar nekoliko mjeseci ili jos bolje stalno. Dobit ćete disciplinu s novcem i povećati štednju. Ako ste sretni da imate od čega štediti. A svako sa prihodima ima od čega – onima koji zbilja nemaju ovo može donekle pomoći da bolje rasporede troškove i poslože prioritete. Gadno je kad na kraju mjeseca nije jasno gdje spiskas npr 1000 kn – sve zbrojiš a još toliko fali bez traga. E pa prosuto je na “sitnice”

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

A zasto sve to, jednostavno ne nosi novac ili kartice sa sobom , izlazis iz stana uzmi sobom samo minimalno koliko ti treba,
ako nemas novac, ili ga nemas kod sebe neces ga potrositi.
Nemoj novac drzati u banci, nemoj ga investirati u dionice i jedno i drugo su samo pumpe inflacije jer stvaraju privid o postojanju novca.
Pokusaj zivjeti bez novca, jeli moguce, jeste. Eto i danas postoje ljudske zajednice koje ne poznaju novac.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Nebrinu me navike koje mi oduzimaju novac,brinu me one koje mi oduzimaju…….vrijeme.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Kako smo postali robovi novca. Sve vrednujemo u novcu i ono neeophodno potrebno za zivot i ono sto nije. Hocemo li uskoro ili je i vec i prijateljstvo pocelo da se vrednuje u novcu. Dosli smo do stadija da nasa dijeca vrednuju nasu ljubav prema kolicini novca koji smo ima dali ili koji cemo im ostaviti. Brak je vec odavno postao trgovacko drustvo u kojem se odnosi vrednuju u novcu. UJa se eto sijecam vremena kada se zivejelo sa malo novca ali sa puno vise ljudskosti, I osobno sam nekoliko puta radio cistu robnu a ne robno novcanu razmijenu. Eto i domoljublje se izrazava u novcu tako da oni koji vise uzmu (citaj opljackaju domovinu) su vise vrijedni od onih koji eto nisu nista uzeli. I moral se vrednuje u novcu, imamo aktulani trenutak kada neki tamo siledjija pokusava svoju zrtvu obesteti u novcu kako ona nebi protiv njega podnjela prijavu za silovanje. ZIVIMO DOBA PROKLETSTVA NOVCA.

Nikica
Gost
Nikica
1 godina prije

Kwalitetne kafe (koje prave bariste u hipster kaficima) deluju kao mali izdatak, ali na mesecnom nivou izadje dosta vise!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik