Biden kaže da naftne kompanije zarađuju ”više novca od Boga”

Joe Biden
15 komentara

Američki predsjednik Joe Biden udario je u petak na naftnog giganta Exxon, optuživši kompaniju da zarađuje “više novca od Boga” dok Amerikanci pate na pumpama. Međutim, Exxon kaže da povećava proizvodnju, dok konzervativci za visoke cijene plina krive Bajdenovu vlastitu politiku.

Govoreći u luci Los Anđelesa, Biden je pronašao brojne žrtve za rekordno visoke američke cijene gasa i 40-godišnju visoku stopu inflacije, uključujući brodarsku industriju i ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je takođe okrivio zaostale u lancu snabdijevanja.

Što se tiče cijena plina, Biden je izdvojio naftni gigant Exxon jer se bavi otkupom dionica umjesto da širi svoju aktivnost bušenja.

“Exxon je ove godine zaradio više novca od Boga,” rekao je novinarima. “Jedna stvar koju želim reći o naftnim kompanijama, one ne buše, jer zarađuju više novca, a ne proizvode više nafte.”

Pod brojem dva, razlog zašto ne buše je to što otkupljuju sopstvene akcije, koje bi trebalo da budu oporezovane sasvim iskreno“, nastavio je. “Exxon, počni investirati i počni plaćati poreze, hvala.”

Kasnije u petak, glasnogovornik Exxona rekao je za Forbes da je kompanija zapravo povećala svoje bušenje u Permskom basenu ispod Teksasa za 70 % između 2019. i 2021. godine, te da troši 50 % više na povećanje kapaciteta rafiniranja u ovoj regiji 2022. u odnosu na 2021. Portparol je rekao da je Exxon izgubio više od 20 milijardi dolara u 2020. godini i platio 40,6 milijardi dolara poreza 2021. godine, što je povećanje od 17,8 milijardi dolara u odnosu na 2020. godinu.

S obzirom na to da su inflacija, cijene plina i ekonomska zabrinutost općenito tri glavna pitanja za američke birače, nedavna anketa ABC Newsa pokazala je da 71 % Amerikanaca ne odobrava Bidenove napore da obuzda rastuće cijene, a 72 % je nezadovoljno njegovim pokušajima da sruši posebno cijene gasa.

Osim što je optužio kompanije kao što je Exxon, Biden se više puta pozivao na frazu “Putinovo povećanje cijena” u pokušaju da okrivi ruskog lidera i vojnu operaciju Moskve u Ukrajini za nagli rast troškova života u SAD.

Međutim, stopa inflacije u SAD je naglo porasla otkako je Biden preuzeo dužnost prošlog januara, sa prosječnih 1,4 % u decembru 2020. na 7 % u decembru 2021., dva mjeseca prije nego što su ruske trupe ušle u Ukrajinu. Cijene plina su također porasle sa prosječnih 2,28 dolara po galonu u decembru 2020. na 3,40 dolara godinu dana kasnije.

Bidenovi konzervativni kritičari kažu da je predsjednikova liberalna politika potrošnje izazvala inflaciju, dok je njegova politika zelene energije – uključujući zabranu zakupa novih bušotina i zatvaranje naftovoda Kanada-SAD Keystone XL tokom njegove prve sedmice na funkciji – zakočila američku energetsku industriju . Štaviše, njegova odluka da uvede embargo na uvoz ruske nafte i gasa takođe je ograničila snabdevanje SAD gorivom.

Bidenova vlastita sekretarica trezora, Janet Yellen, negirala je da je korporativna pohlepa odgovorna za trenutne ekonomske probleme SAD-a. Govoreći na događaju u četvrtak čiji je domaćin bio New York Times, Yellen je za inflaciju okrivila sile “ponude i potražnje”.

BidenExxonNaftanovac
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

A ni u Iraku i Siriji pljačka više ne ide kao što je išla.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovi na Zapadu doslovce ciljano uništavaju svoju ekonomiju i prodaju laži svome narodu.
A narod kao narod – ima jedna dobra prigodna od Riblje Čorbe “Kako je lepo biti glup”.

Tupko Glupko
1 godina prije

Citiram dio teksta sa portala Lider otprije deset dana: “Unija od Rusije dobiva oko 40 posto svog prirodnog plina, a neke zemlje poput Njemačke, najvećeg EU gospodarstva se uvelike oslanjaju na energiju iz Rusije. Prema američkoj Upravi za energetske informacije (EIA), Europa je ključna destinacija za ruski izvoz energije a sveukupno gledano, Europa je glavni kupac ruskih energenata, što čini oko 50 posto izvoza sirove nafte u zemlji i 75 posto njenog izvoza prirodnog plina u 2021. U prva dva mjeseca rata u Ukrajini, koji je započeo 24. veljače, EU je potrošila 39 milijardi eura na ruska fosilna goriva, što čini 70 posto izvoza zemlje. Time je EU postao daleko najveći kupac ruskih fosilnih goriva, prema izvješću Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA). U tom periodu, Njemačka je bila najveći pojedinačni kupac, potrošivši 8,3 milijarde eura na uvoz, drugi najveći kupac u EU bila je Nizozemska, koja je potrošila 6… Čitaj više »

1 godina prije

Lenko, što ti se čini, ima li ovaj direktnu telefonsku ili video vezu s bogom (i kojim?), kad zna koliko ovaj zarađuje? 😀

Max
1 godina prije

To je točno a i to je stara Engleska fraza.

Janko
1 godina prije

Kasno sagledali promašaje po vlastitu ekonomiju i narod u jurećoj i bezumnoj trci da se uništi Rusija uvođenjem sankcija.Još gore posljedie po Zapad i svijet tek dolaze.

antinato
1 godina prije

Njegov bog je zlatni bik, pa se i ne čudim njegovim izjavama.

Kosir i Bat
1 godina prije

joe bieden sigurno zna koliko njegov dragi bog zarađuje zato mu stoji na dolaru ‘in god we trust’

Kosir i Bat
1 godina prije

Po ovoj biedenovoj izjavi dobiam dojam da je taj njegov bog neki debeli kapitalista dok iz prica o sinu tog njegovog boga ispada da je taj bio jedna od prvih pravih ‘komunjara’.

FATIH
1 godina prije

SENILNA VARALICA!

Rimtutituki
1 godina prije

Jutros vozim na posao,na Njemačkom eafiju” Regenbogen ” 06h jaze” putinova ratna dejstva,podizu cijene hrane u nebesa” zamalo ne sletih sa ceste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI