Sumorna slika investicija: Svjetsko izvješće UNCTAD-a otkriva pad globalnih ulaganja

Ekonomski pad
14 komentara

Međunarodna investicijska klima prošle je godine bila “izuzetno sumorna” jer su “kaskadni” geopolitički i ekonomski šokovi potkopali povjerenje investitora diljem svijeta, prema izvješću Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Globalna izravna strana ulaganja (FDI) pala su za 12% u 2022. godini na 1,3 bilijuna dolara nakon snažnog oporavka u 2021. godini, navodi se u izvješću UNCTAD-a pod nazivom Svjetsko izvješće o investicijama 2023.

Organizacija je smanjenje pripisala preklapajućim globalnim krizama, poput sukoba u Ukrajini, visokih cijena hrane i energije te nagomilavanja javnog duga.

“Rastuća inflacija, strahovi od recesije i turbulencije na financijskim tržištima doveli su do odgode mnogih investicijskih planova na početku godine”, izjavila je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan.

Globalni ekonomski izazovi posebno su negativno utjecali na međunarodno financiranje projekata i međunarodne spajanja i preuzimanja, prema izvješću.

Pad investicija najviše se osjetio u razvijenim ekonomijama, gdje su FDI smanjena za 37% na 378 milijardi dolara zbog većih financijskih ograničenja, viših kamatnih stopa i nesigurnosti na kapitalnim tržištima.

Više nacionalnih poduzeća u razvijenim ekonomijama bila su primarno odgovorna za pad protoka FDI-a jer su industrije diljem svijeta bile suočene s prekidima u opskrbi.

Globalno ulaganjeinflacijaInvesticiona Klimanovac
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

GPT 9000
4 mjeseci prije

Globalna ekonomija je u potpunosti namjestena, sve krize su izrezirane.

Ivek
4 mjeseci prije

Ne može bit dobro kad satanisti drže kormilo.

Ingerman
4 mjeseci prije

Kako padaju investicije kad je tu jaka Rusija,prejaka Kina i ostali tigrovi tipa Brazila i JAR-a. :-)))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI